Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την οριστική συμφωνία με την τρόικα και τους εταίρους-δανειστές της χώρας, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις είναι στην τελική τους φάση, στην Ιπποκράτους έχουν συγκεντρώσει όλη τους την προσοχή και τις προσπάθειές τους, προκειμένου να λήξει με τον καλύτερο τρόπο η υπόθεση αυτή.
Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων, μέσω, κυρίως της απάλειψης ή της διόρθωσης κάποιων σημείων της πρότασης της τρόικας, τα οποία δεν είναι εύκολο να γίνουν αποδεκτά, τουλάχιστον στη μορφή που παραδόθηκαν.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το ΠΑΣΟΚ στο κλείσιμο της συμφωνίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα, αλλά και της προσπάθειας του Κινήματος προς αυτή την κατεύθυνση, είναι το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν σταμάτησε τις προσπάθειές του ακόμα και από τις ΗΠΑ (έχει συνομιλήσει ήδη με τον κ. Κουβέλη και τον κ. Σταμάτη, ενώ αναμένεται να συνομιλήσει και με τον πρωθυπουργό). Στις ΗΠΑ θα έχει, επίσης, σημαντικές όσο και κρίσιμες επαφές με παράγοντες του ΔΝΤ και του IIF, με βασικό αντικείμενο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στο ζήτημα του χρέους το ΠΑΣΟΚ δίνει μεγάλο βάρος, καθώς το έχει εντάξει στις προϋποθέσεις εκείνες που θα συγκροτήσουν το συνολικό πακέτο, το οποίο δεν θα περιορίζεται μόνο στα δημοσιονομικά μέτρα.
Όλα αυτά, όπως αναφέρουν οι κύκλοι της Ιπποκράτους, αναδεικνύουν τον «στρατηγικό και εγγυητικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ, τόσο σε σχέση με την πολιτική σταθερότητα όσο και για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής».
Κατά τους ίδιους κύκλους «μέχρι την οριστική έγκριση του νέου πλαισίου από το Eurogroup, θα κριθούν όλες οι παράμετροι που μπορούν να μετατρέψουν ένα πακέτο δημοσιονομικών μέτρων σε ένα ολοκληρωμένο σχήμα που διασφαλίζει την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».
Εν όψει των εξελίξεων αυτών, ο στόχος που έχει τεθεί είναι:
* να διατηρηθεί το αίσθημα ασφάλειας στο εσωτερικό και η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς
* να βελτιωθεί εσωτερικά το πακέτο των μέτρων, ώστε να έχει όσο γίνεται πιο ευδιάκριτα αναλογικό χαρακτήρα, ιδίως ως προς τις συντάξεις και τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις
* να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, σημείο από το οποίο θα κριθεί η αξιοπιστία του πακέτου από την άποψη των αγορών, των επενδυτών, αλλά τελικά και της ελληνικής κοινωνίας, γιατί η βιωσιμότητα είναι αυτή που θα καταστήσει το πακέτο πραγματικά το τελευταίο.
Αναφορικά με την αποκάλυψη του εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αποκάλυψε ο Ε. Βενιζέλος, η Ιπποκράτους θεωρεί ότι ενίσχυσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, σε ένα ζήτημα που αφορά την ίδια τη θεσμική της αξιοπρέπεια.
Για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων που έθεσε η τρόικα, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις προσπάθειες ώστε να αποσυρθούν ή να αλλάξουν -για να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά- τα σημεία εκείνα που εμποδίζουν, προς το παρόν, την κατάληξη σε συμφωνία.
Ο κ. Βενιζέλος είχε σχετικές επαφές πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, αλλά και μόλις έφθασε στην Ουάσιγκτον. Στις επαφές του αυτές ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε τη θέση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, ως προς τα εργασιακά έχει ως «αιχμή το επίδομα του γάμου και την καθολικότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ένα θέμα το οποίο στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι είναι το κορυφαίο, καθώς αν καταρρεύσει ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων, οι εξελίξεις θα είναι δραματικές για τους εργαζόμενους».
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τα εργασιακά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχουν ως στόχο να διευκολύνουν τη ΔΗΜΑΡ προκειμένου να συνταχτεί με την κυβερνητική πλειοψηφία -χωρίς αυτό να το παραβλέπουν- αλλά «γιατί επί της ουσίας μια τέτοια προσπάθεια είναι αναγκαίο να γίνει». Παρατηρούν, επίσης, ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα παίχτηκαν και κάποια παιχνίδια επικοινωνιακών εντυπώσεων, που έχουν σχέση με τους εσωτερικούς συσχετισμούς.
Η κρισιμότητα των στιγμών και η ενασχόληση του προέδρου του Κινήματος με το μείζον ζήτημα της συμφωνίας, όπως ήταν λογικό, είχε ως αποτέλεσμα να ατονήσουν οι διαδικασίες για το Συνέδριο του Φεβρουαρίου. Από την Ιπποκράτους επισημαίνεται, πάντως, πως «όταν η χώρα βρίσκεται σε μια τόσο λεπτή φάση, είναι παράταιρο να δίνουν κάποιοι έμφαση σε εσωκομματικά ζητήματα». Και τονίζουν ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μετέχει σε καμία τέτοια συζήτηση και δεν απαντά σε κανέναν». Απλά, περιορίζεται να υπενθυμίσει και να τονίσει τη σημασία της «γενικής πρόσκλησης που απηύθυνε ο κ. Βενιζέλος σε όλο το στελεχικό δυναμικό της παράταξης να μετάσχει στο συντακτικό συνέδριο στις αρχές του 2013 με τις απόψεις, τις προτάσεις και τις φιλοδοξίες