Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Υποτίμηση του ελληνικού νομίσματος κατά 60% σε ενδεχόμενη Grexit

Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, το νέο νόμισμά της θα υποτιμηθεί κατά 55-60%, εκτιμά η Nomura σε πρόσφατη έκθεση της, επισημαίνοντας πως αυτό θα προκαλούσε την τρίτη μεγαλύτερη νομισματική κρίση στην ιστορία, πίσω μόνο από αυτήν της Αργεντινής και της Ινδονησίας.




«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα απώλειας ανταγωνιστικότητας εξαιτίας της υπερτίμησης του νομίσματος της, χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα και χαμηλή κυβερνητική αποτελεσματικότητα (με βάση τους δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας). Tα παραπάνω, καταδεικνύουν ότι μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη θα παρήγαγε μια εξαιρετικά μεγάλη νομισματική υποτίμηση, αντίστοιχη με τις χειρότερες εμπειρίες του ιστορικού μας υποδείγματος» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Nomura, που υπογραμμίζει ότι παραμένει το υψηλό πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η Nomura υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρώ και διάσπασης της ευρωζώνης έχει υποχωρήσει από τον Mαϊο του 2012, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί τελείως. Ο ιαπωνικός οίκος επισημαίνει ότι τα spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων δείχνουν ότι οι πιθανότητες διάσπασης της Ευρωζώνης μέχρι τα τέλη του 2013 ανέρχονται στο 50%.

Την ίδια στιγμή, Ιταλία και Ισπανία στέλνουν μήνυμα υποστήριξης στην ελληνική κυβέρνηση και δεσμεύονται ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εντός ευρώ. «Η δέσμευσή μας στο ευρώ είναι ακλόνητη και θα υιοθετήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούμε τη σταθερότητα, τον αμετάκλητο χαρακτήρα του», πρόσθεσε ο ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι με την ευκαιρία της επίσκεψης του ιταλού ομολόγου του Μάριο Μόντι στη Μαδρίτη.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com