Ανεπαρκές ενδέχεται να αποδειχθεί το πακέτο στήριξης των τραπεζών ύψους 50 δισ. ευρώ, λόγω των καθυστερούμενων δανείων που ήδη, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, ξεπέρασαν το 25% τον Δεκέμβριο του 2012.
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα οδηγήσουν σε αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών. Αναφέρουν μάλιστα ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες θα αναγκαστούν να αντλήσουν 33 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΧΣ λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έναντι των 27,5 δισ. ευρώ που ήταν ο υπολογισμός της Τράπεζας της Ελλάδος.
Γι' αυτό ζητούν επικαιροποίηση της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock, η οποία αφορούσε την ποιότητα των εγχώριων δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Σημειώνεται ότι, στο τέλος Νοεμβρίου 2012, το σύνολο των δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ανερχόταν σε 230 δισ. ευρώ, τα 52 δισ. ευρώ εκ των οποίων ήταν καθυστερούμενα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εννεαμήνου του 2012, οι τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς είχαν εγγράψει στους ισολογισμούς τους προβλέψεις για την κάλυψη επισφαλών δανείων περίπου 6 δισ. ευρώ. Ανάλογα ήταν τα ποσοστά καθυστερούμενων δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και κυμαινόταν περί το 21,5%, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου του 2012.
Διακανονισμοί
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες διατηρούν σε χαμηλότερα από τα πραγματικά επίπεδα τα καθυστερούμενα δάνεια, μέσω αναδιαρθρώσεων και διακανονισμών σε όλες τις κατηγορίες των δανείων. Επισημαίνουν μάλιστα τη διαφορά των «κόκκινων» δανείων που παρουσιάζουν στις λογιστικές τους καταστάσεις οι δύο ελληνικές θυγατρικές των γαλλικών ομίλων Credit Agricole και Societe Generale, με τις 4 μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, την ίδια ώρα που η Εμπορική και η Γενική Τράπεζα παρουσιάζουν καθυστερούμενα δάνεια που αντιστοιχούν στο 36%-38% του συνολικού τους χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοινώνουν 21,5% στην ίδια αγορά, την ίδια ακριβώς περίοδο.
Συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα ενέγραψε προβλέψεις ύψους 1,872 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο 2012, οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 43% σε σχέση με πέρυσι. Τα δάνεια σε καθυστέρηση στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκαν στο 21,9%, σε σχέση με 13% στο τέλος 2011. Στην Alpha Bank ο δείκτης των καθυστερούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 21,5%, και η τράπεζα πήρε προβλέψεις περίπου 1 δισ. ευρώ.
Στις ίδιες «γραμμές» κινήθηκαν και τα αποτελέσματα στην Eurobank, με τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών να φτάνουν στο 21,3% επί των συνολικών χορηγήσεων, σε σχέση με το 17,6% που ήταν στο τέλος Μαρτίου 2012. Η Eurobank ενέγραψε προβλέψεις ύψους 1,2 δισ, ευρώ στο εννεάμηνο του 2012.
Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στο 21,4% στο ίδιο διάστημα, ποσοστό το οποίο περιλαμβάνει και το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι ο ίδιος δείκτης, στο τέλος του 2011 ήταν στο 15,9%. Οι συνολικές προβλέψεις της τράπεζας στο εννεάμηνο ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,4 δισ. ευρώ αφορούν προβλέψεις δανείων λόγω της παρατεταμένης ύφεσης.
Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς είχαν εγγράψει σύμφωνα με τα στοιχεία εννεαμήνου 2012 στους ισολογισμούς τους προβλέψεις για την κάλυψη επισφαλών δανείων περίπου 6 δισ. ευρώ.
Η Εμπορική και η Γενική Τράπεζα παρουσιάζουν καθυστερούμενα δάνεια που αντιστοιχούν στο 36%-38% του συνολικού τους χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοινώνουν 21,5% στην ίδια αγορά, την ίδια ακριβώς περίοδο.