Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

BBC: Το «φακελάκι» και η μάχη των Ελλήνων κατά της διαφθοράς

Με το... φαινόμενο «φακελάκι» αλλά και τη μάχη κατά της διαφθοράς που δίνουν καθημερινά οι Ελληνες ασχολείται άρθρο του BBC Magazine.





Στην αρχή του άρθρου με τίτλο «Οι Ελληνες στην αντεπίθεση κατά της διαφθοράς» αναφέρεται πως οι Έλληνες ψάχνουν να βρουν τρόπους για να «πολεμήσουν» τη διαφθορά με ιστοσελίδες, στις οποίες οι πολίτες μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά.

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος εξηγεί τι σημαίνει ο όρος «φακελάκι», λέγοντας τα εξής: «Η θεραπεία υποτίθεται ότι είναι δωρεάν. “Fakelaki” είναι η ελληνική λέξη που σημαίνει φακελάκι, η οποία περιγράφει τη δωροδοκία και προφέρεται fakk-el-akee».

«Απλοί Ελληνες βρίσκουν τρόπους να "εκδικούνται" τα ενδημικά επίπεδα της φοροδιαφυγής στη χώρα τους με διάφορες ιστοσελίδες που δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο να αναφέρει περιπτώσεις δωροδοκιών», επισημαίνεται στο άρθρο.

Αφορμή στάθηκε η ιστορία της Χριστίνας Τρεμόντι, δημιουργού της ιστοσελίδας www.edosafakelaki.org, η οποία είχε την... πρώτη της επαφή με το «φακελάκι» όταν ο παππούς της χρειάστηκε άμεση περίθαλψη στο δημόσιο νοσοκομείο της Καλαμάτας.

«Ήταν βετεράνος του πολέμου και διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη σε τελικό στάδιο. Ενα βράδυ είχε ακατάσχετη αιμορραγία και έπρεπε να σπεύσουμε στο νοσοκομείο. Εκεί ήρθαμε αντιμέτωποι με την απόλυτη αδιαφορία. Κανείς δεν έδωσε σημασία στον παππού μου», είπε η Χριστίνα.

«Τότε πήραμε το μήνυμα ότι ανέμεναν "μίζα" και όταν η μητέρα μου έδωσε ένα ποσό περίπου 300 ευρώ, μέσα σε μία ώρα ο παππούς μπήκε στο χειρουργείο», συμπλήρωσε.

Η εμπειρία αυτή τη σημάδεψε σε τέτοιο βαθμό που, ακόμη και όταν σπούδαζε στις ΗΠΑ, αποφάσισε να αποκαλύψει πόσο ευρεία είναι η πρακτική των δωροδοκιών στην Ελλάδα.

Εμπνευσμένη, λοιπόν, από ανάλογες ιστοσελίδες στην Ινδία και την Κένυα, η Χριστίνα δημιούργησε το «edosafakelaki.org», μία ιστοθέση, στην οποία οι απλοί πολίτες ανώνυμα αναφέρουν περιπτώσεις δωροδοκιών.

Σε χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μηνός 1.000 διαφορετικές περιπτώσεις δωροδοκίας αναφέρθηκαν στην ιστοσελίδα και διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το δίκτυο δημοσιεύει την ιστορία ενός άνδρα που γράφει «Ο πατέρας μου είχε καρκίνο και έπρεπε να κάνει εγχείρηση στο πάγκρεας. Ο χειρουργός ζήτησε χρήματα, και πριν από την επέμβαση του έδωσα 500 ευρώ. Από την έκφραση του κατάλαβα ότι δεν ήταν αρκετά...».

Οπως τονίζει το BBC τονίζει, η ανησυχία για τη διαφθορά στην Ελλάδα εχει αυξηθεί από τότε που η οικονομική κατάσταση της χώρας άρχισε να επιδεινώνεται, με τη χώρα να βρίσκεται σε πολύ χαμηλές θέσεις σε καταλόγους αναφορικά με τη διαφάνεια και το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στον φορολογικό τομέα.

Το άρθρο επισημαίνει ότι σε ιστοσελίδες όπως το edosafakelaki.org το 60% των αναφορών σχετίζεται με δωροδοκίες στο σύστημα υγείας, 15% για άδειες αυτοκινήτων, 4% για έκδοση οικοδομικών αδειών, ενώ μόλις ένα 3% αποτελούν οι ιστορίες για δωροδοκίες σχετικά με φόρους, καθώς - όπως σημειώνει- όσοι το έχουν πράξει μάλλον το έκαναν για να φοροδιαφύγουν και, συνεπώς, δεν είναι διατεθειμένοι να το ανακοινώσουν.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com