Με το πρόσχημα του «εσωτερικού δανεισμού», ο ΟΑΕΔ αφαίρεσε κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής που προορίζονταν για την επιδότηση επιτοκίου των δανείων τα οποία έλαβαν οι δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) από τις τράπεζες. Αποτέλεσμα, τα πιστωτικά ιδρύματα να κυνηγάνε τους 83.000 δανειολήπτες προκειμένου να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ της καθαρής δόσης και του τόκου.
Το σύνολο των οφειλών του ΟΕΚ, που σημειωτέον έχει καταργηθεί από τις αρχές του 2011 και οι υποχρεώσεις του έχουν ενσωματωθεί στον ΟΑΕΔ με τη μορφή του Ειδικού Λογαριασμού, προς τις τράπεζες από τις επιδοτήσεις των επιτοκίων ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ.
Με αιφνιδιαστική απόφαση στις 14 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενέκρινε την «αποδέσμευση 150 εκατ. ευρώ» από τα συνολικά 200 εκατ. που διέθετε ο Ειδικός Λογαριασμός για τη «χορήγηση έντοκου δανείου μέχρι τις 17 Ιανουαρίου προς τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ταμειακές ανάγκες του».
Ωστόσο, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση της 9ης Μαρτίου 2012 (ΦΕΚ 49, άρθρο 4), ο ΟΑΕΔ «μπορεί να μεταφέρει σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης εμπορικής τράπεζας το ποσό που κρίνεται απαραίτητο κάθε φορά από τον "Ειδικό Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής" για τη διενέργεια των τρεχουσών πληρωμών των δύο καταργούμενων Οργανισμών (ΟΕΚ, Εργατική Εστία) και μόνο έτσι ώστε να πιστώνονται οι λογαριασμοί των δικαιούχων κατά το εφαρμοζόμενο σύστημα οικονομικής διαχείρισης».
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ΟΕΚ διέθετε πριν το «κούρεμα» του PSI ως αποθεματικό άλλα 400 εκατ. ευρώ, που προέρχονταν αποκλειστικά από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων, τα οποία οριστικά χάθηκαν.
Για το θέμα, όπως επισήμανε στην «Ε» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων τ. ΟΕΚ, Ηλίας Αθανασίου, ο σύλλογος απέστειλε προς το υπουργείο Εργασίας εξώδικο στο οποίο επισημαίνεται ότι ο Ειδικός Λογαριασμός «θα αποτελούσε μια αρχική βάση τροφοδότησης των όποιων δράσεων αναπτυχθούν» και καλεί τον υπουργό να ακυρώσει κάθε «διαδικασία μείωσης των αποθεμάτων του λογαριασμού αυτού».
Επίσης, παρέμβαση έχει κάνει και η ΕΚΠΟΙΖΩ, η οποία έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες για εκβιασμό των τραπεζών σε περιπτώσεις αναχρηματοδότησης δανείων λόγω αδυναμίας πληρωμών, ότι θα ρυθμίσουν τα επιδοτούμενα από τον ΟΕΚ στεγαστικά δάνεια μόνο με νέα σύμβαση, η οποία δεν θα προβλέπει επιδότηση του ΟΕΚ. Και αυτό, όπως η ίδια η οργάνωση σημειώνει, γίνεται παρά την υπουργική απόφαση 2575/2012, η οποία προβλέπει ότι στις περιπτώσεις αυτές ο οργανισμός δεν παρεμβάλλεται στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, αλλά εξακολουθεί να καταβάλλει την επιδότηση του επιτοκίου με βάση τους προβλεπόμενους όρους στην αρχική σύμβαση.