Γενναίο «κούρεμα», που μεσοσταθμικά κινείται στο 60% επί των οφειλών της προς τους πιστωτές, συνολικού ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ, μέχρι το πρώτο εννεάμηνο του 2012, προτείνει η γαλακτοβιομηχανία «Αγνό», με το αίτημά της για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, που θα εκδικαστεί στις 22 Φεβρουαρίου.
Η ενέργεια αυτή του επιχειρηματία κ. Ν. Κολιού, ιδιοκτήτη της γαλακτοβιομηχανίας, έχει εγείρει κύμα σφοδρών αντιδράσεων στους θιγόμενους, καθώς ο επιμερισμός της προτεινόμενης «χασούρας», όπως επισημαίνεται, είναι εξόφθαλμα ανισομερής, με το κυρίως βάρος της διάσωσης να καλούνται να το επωμιστούν οι προμηθευτές, από τους οποίους ζητείται να δεχθούν απομείωση των απαιτήσεών τους σε ποσοστό 85%.
Την ίδια στιγμή, για τους ενέγγυους πιστωτές το haircut θα περιοριστεί σε 35% της απαίτησής τους, ενώ Δημόσιο, ασφαλιστικοί φορείς και εργαζόμενοι θα εξαιρεθούν πλήρως από τη διαδικασία του «κουρέματος».
Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία (έως και το τέλος Σεπτεμβρίου του 2012) που έχει συμπεριλάβει η «Αγνό» στο φάκελο του αιτήματος υπαγωγής της στο άρθρο 99, το ΙΚΑ έχει λαμβάνειν ποσό 2,5 εκατ. ευρώ, το ελληνικό δημόσιο 500 χιλ. ευρώ και οι εργαζόμενοι άλλα 900 χιλ. ευρώ.
Πιστωτές
Βασικοί πιστωτές, ωστόσο, είναι η ATEbank, με ενέγγυα απαίτηση 17,3 εκατ. ευρώ και η μητρική Κολιός ΑΕ, με άλλα 13,5 εκατ. ευρώ. Επίσης υπάρχουν 7,45 εατκ. ευρώ από τα ανοικτά υπόλοιπα των προμηθευτών, 1,9 εκατ. ευρώ από επιταγές πληρωτέες, καθώς και 4,18 εκατ. ευρώ από προκαταβολές πελατών.
Εφόσον το αίτημα της γαλακτοβιομηχανίας γίνει αποδεκτό από το δικαστήριο, τότε θα πληρώσει 11,3 εκατ. ευρώ, από τη συνολική απαίτηση της ATEbank, μόνο 4,3 εκατ. ευρώ, από τις οφειλές προς τους υπόλοιπους προμηθευτές και το 100% των απαιτήσεων των ασφαλιστικών φορέων, των εργαζομένων και του Δημοσίου.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το επιχείρημα που διατυπώνεται από την «Αγνό» στην αίτησή της προς το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου αυτό να γίνει δεκτό, «σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης το ανεξόφλητο ποσό προβλέπεται ότι θα ανέλθει στα 30,4 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα στην περίπτωση βίαιης εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, θα είναι της τάξης των 35,03 εκατ. ευρώ».
Με βάση τα ίδια οικονομικά στοιχεία, εξάλλου, στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2012 οι απαιτήσεις της γαλακτοβιομηχανίας από πελάτες και τρίτους ήταν στα 14,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ανερχόταν σε 12,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 11,6 εκατ. ευρώ στη μητρική «Κολιός» και τα 1,4 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους. Έκτοτε βέβαια οι υποχρεώσεις ειδικά προς τους κτηνοτρόφους έχουν αυξηθεί και σήμερα εκτιμάται ότι ίσως και να προσεγγίζουν τα 2,4 εκατ. ευρώ, καθώς είναι απλήρωτοι για 4 μήνες.
Οι τελευταίοι, πάντως, αν και εξοργισμένοι, καθώς οδηγούνται σε χρεοκοπία, με ορατή την απειλή των κατασχέσεων και των φοροπαραβάσεων, θέλουν να διασωθεί η Αγνό για να μην τα χάσουν όλα, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν άνευ όρων και περιμένουν μια κίνηση καλής θέλησης από τον επιχειρηματία.