Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΛΥΣΗ Υπό το φόβο νέων διαρροών η ελληνική κυβέρνηση, λέει η Morgan Stanley

Το τελευταίο διάστημα οι φωνές Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίες επισημαίνουν ότι τα χειρότερα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους ανήκουν στο παρελθόν, αυξάνονται με σημαντικό ρυθμό.




Η αισιοδοξία επιτείνεται όταν στις εκτιμήσεις αυτές έρχεται να προστεθεί και η συνήθως μετρημένη και εγκρατής φωνή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble.
Ωστόσο, αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η «ηρεμία» που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα κυρίως την περιφέρεια της Ευρωζώνης να διαταραχθεί εντός των επόμενων μηνών και να εξελιχθεί σε μια νέα τρικυμία. Η αιτία, όπως επισημαίνουν, είναι κυρίως οι πολιτικές εξελίξεις.

«Οι πολιτικές εξελίξεις αυξάνουν το ρίσκο της κρίσης, το οποίο θα μπορούσε να «ταρακουνήσει» τις περιφερειακές αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Η διάσωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο έχει αναβληθεί καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη στήριξη από τη Βουλή της Γερμανίας.

Στην Ελλάδα ο κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε σύντομα να χάσει την πλειοψηφία του στη Βουλή, εάν διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός αποχωρήσεων από τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Στην Ιταλία η συνεργασία του πρώην πρωθυπουργού, Silvio Berlusconi με τη Λέγκα του Βορρά θέτει ένα μη αμελητέο ρίσκο πολιτικής αβεβαιότητας λόγω της διαμόρφωσης μιας μη ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, εξέλιξη που θα μπορούσε να εκτροχιάσει κάποιες κρίσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις από την υλοποίηση τους» αναφέρουν αναλυτές της Morgan Stanley.

Ειδικά η περίπτωση της Ελλάδας επαναφέρει στο προσκήνιο, το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής ομαλότητας, ιδιαίτερα ύστερα από το κύμα βίας, το οποίο βαίνει διογκούμενο τα τελευταία 24ωρα.

Οι πιέσεις στο πολιτικό σύστημα είναι ασφυκτικές τη στιγμή που η υπόθεση σχετικά με την περίφημη λίστα Lagarde συντηρεί τις ανησυχίες της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο νέων «διαρροών» βουλευτών της.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com