Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Morgan Stanley: Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαρτάται από την ανάπτυξη

Μια πιο ριζοσπαστική μορφή ενός 'κουρέματος' στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει ο δημόσιος τομέας, αναμένει η Morgan Stanley σε ανάλυση για της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, στην οποία και περικλείει ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα.




Στην 40σέλιδη έκθεση της με τίτλο «Crisis Contained, Not Resolved» (η κρίση συνεχίζεται, δεν επιλύθηκε), επισημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει σε βαθιά ύφεση, αν και το ποσοστό κινδύνου εξόδου από το ευρώ έχει μειωθεί. Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να ανακεφαλαιοποιούνται, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πληρώνονται σταδιακά, και είναι πιθανή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, το φορτίο του χρέους παραμένει πολύ υψηλό, και γι' αυτό οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν περισσότερα μέτρα για να διευκολύνουν την πρόσβαση της χώρας στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι έχουν όμως ορισμένες επιλογές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αυτές είναι:
- Η κατά 100 μονάδες βάσης μείωση των επιτοκίων για τα διμερή δάνεια
- Η επέκταση των λήξεων των δανείων του EFSF και των διμερών
δανείων κατά 15 έως 30 έτη, και η αναβολή των πληρωμών των τόκων για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια.
- Η μείωση του κόστους προμήθειας εγγύησης που καταβάλλεται από την Ελλάδα
για τα δάνεια του EFSF κατά 10 μ.β.
- Η δέσμευση να περάσει στο λογαριασμό της Ελλάδας ένα ποσό που ισοδυναμεί με το κέρδος του χαρτοφυλακίου SMP της ΕΚΤ μέσω εθνικών κεντρικών τραπεζών.
Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη εάν επιτύχουν μείωση του ελληνικού χρέους, καθώς η επιτυχία θα κριθεί και από την πορεία της οικονομίας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com