Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013
Υψηλή η φορολόγηση στην Ελλάδα
Θετικά είναι τα μηνύματα από την απόδοση του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ και μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2013, που λήγει η πιλοτική του εφαρμογή.
Αντίθετα φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η αύξηση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και τα αντίστοιχα έσοδα από τον ΕΦΚ υπολογίζεται περίπου στο 39% τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στη Βουλή, δηλώνοντας παράλληλα πως η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι υψηλή και πρέπει να επιδιώκεται η μείωσή της και να συνεχιστούν οι στοχευμένες κινήσεις που έγιναν φέτος, οι εισπράξεις του ΦΠΑ λοιπών προϊόντων είναι ικανοποιητικές παρά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Όπως είπε οι συγκεκριμένες εισπράξεις αναμένεται να υπερβούν τον στόχο κατά 161 εκατ. ευρώ. Τόνισε δε πως από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο 250 επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης έκλεισαν, αλλά 400 καινούργιες άνοιξαν δημιουργώντας 800 θέσεις εργασίας. Οι καθαρές πωλήσεις του κλάδου αυξήθηκαν 9%, ενώ οι τιμές στις επώνυμες αλυσίδες εστίασης μειώθηκαν 5,2%, ενώ η αύξηση του συντελεστή είχε οδηγήσει σε 4.500 λουκέτα και απώλεια 30.000 θέσεων απασχόλησης. Διευκρίνισε επίσης πως η προβλεπόμενη αύξηση 137% στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων το 2014 προκύπτει από το ότι κατηγορίες φορολογουμένων, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες, από το 2014 και μετά θα φορολογούνται όπως και τα νομικά πρόσωπα. Ειδικά για τον ΕΦΚ στα καύσιμα πρέπει να σημειωθεί πως ο Γ. Στουρνάρας παραδέχθηκε πως δεν συμφωνούσε με αποστολή αιτήματος στην τρόικα για μείωση του, καθώς φοβόταν πως αυτό θα άνοιγε πάλι την ψαλίδα μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Συναίνεσε, καθώς υπήρχε μια άποψη στην κυβέρνηση ότι πρέπει να δούμε τι θα πεί η τρόικα.
Χθες ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά όχι πλήρης συμφωνία για το 2014 και οι πιστωτές αξιολογούν σειρά στοιχείων όπως:
1. Επιπτώσεις εκτέλεσης φετινού προϋπολογισμού στον προϋπολογισμό του 2014. Εκτίμησε πως η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου θα είναι εντός ή και καλύτερα των στόχων, με θετική επίπτωση και στο 2014, «γεφυρώνοντας» την όποια «μικρή απόσταση που χωρίζει τις εκτιμήσεις μας έναντι της τρόικα».
2. Αποδόσεις συγκεκριμένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων όπως οι έλεγχοι στα αποτελέσματα νομικών προσώπων, απόδοση προσυμπλήρωσης φορολογικών δηλώσεων συνταξιούχων.
3. Διαφοροποιήσεις στο βασικό σενάριο από την ενσωμάτωση, υψηλότερου, στα διαχρονικά όμως επίπεδα, μερίσματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και τις προβλέψεις των ρυθμίσεων νέου φόρου στα ακίνητα.
4. Παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας.