Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013
Αμφίβολη η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Αυστραλία για τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας
Δεν πέφτουν οι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Αυστραλία για το θέμα έκδοσης τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας.
Η Αυστραλία έχει υπογράψει ανάλογες συμφωνίες με δεκάδες χώρες, και την Κύπρο, αλλά με την Ελλάδα η υπόθεση έχει «κολλήσει» παρά τις πιέσεις της ομογένειας και τις διαβεβαιώσεις των δύο πλευρών, εδώ και καιρό ότι είναι έτοιμες για την υπογραφή της.
Η συγκεκριμένη βίζα χορηγείται για 12 μήνες και οι ενδιαφερόμενοι στο διάστημα αυτό έχουν δικαίωμα εργασίας και φοίτησης. Ωστόσο, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων Αυστραλίας (ACTU) κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις βίζες με δικαίωμα εργασίας λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας στις τάξεις της νεολαίας.
Η πρόεδρος του ACTU Τζεντ Κέρνι, καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη συγκεκριμένη πολιτική, σημειώνοντας ότι το ποσοστό ανεργίας στις τάξεις των νέων έως 19 ετών έχει ανέλθει στο 25%.
Σύμφωνα με τον Δρ. Μπομπ Μπίρελ, που ασχολείται με δημογραφικά θέματα στο πανεπιστήμο Μόνας της Μελβούρνης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση 30% στις αφίξεις νέων από το εξωτερικό. «Πρόκειται για νέα άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών που έρχονται με τουριστική βίζα κι έχουν τη δυνατότητα να μείνουν δώδεκα μήνες στη χώρα και να εργαστούν παράλληλα» λέει ο Δρ. Μπίρελ, προσθέτοντας πως οι νέοι αυτοί «παίρνουν τις δουλειές Αυστραλών νέων». Ο ίδιος λέει πως το ποσοστό των Αυστραλών νέων που επισκέπτονται άλλες χώρες με ανάλογες βίζες είναι ελάχιστο.
Ο Δρ. Μπίρελ υποστηρίζει πως η Αυστραλία δεν πρέπει να υπογράψει ανάλογες συμφωνίες με άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα όπου το ποσοστό ανεργίας στις τάξεις των νέων ξεπερνά το 50%.
Σύμφωνα όμως με τον Τζούλιαν Λέτζερ, γενικό διευθυντή του YHA (επιχείρηση Youth Hostel στη χώρα), μελέτες έχουν δείξει πως οι νέοι που έρχονται στην Αυστραλία ως τουρίστες με δικαίωμα εργασίας δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. «Σε κάθε εκατό αφίξεις δημιουργούνται έξι νέες θέσεις εργασίας καθώς τα άτομα αυτά ξοδεύουν χρήματα σε αγαθά και υπηρεσίες» λέει ο κ. Λέτζερ.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο αριθμός των Αυστραλών νέων που πάνε σε χώρες του εξωτερικού για να εργαστούν είναι μικρός γιατί πολλοί Αυστραλοί έχουν διπλή υπηκοότητα κι έτσι πάνε στη χώρα της καταγωγής των γονιών τους «ως υπήκοοι της συγκεκριμένης χώρας και όχι ως Αυστραλοί».
Για την ώρα η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί στο επίμαχο θέμα.