Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Τα κρυφά χαρτιά της ΝΔ και το «όνειρο» για το βράδυ της 18ης Μαΐου

Το σχέδιο του Μαξίμου ήταν το βράδυ της 18ης Μαΐου ο εκλογικός χάρτης της Επικράτειας να είναι μπλε με πράσινες και κόκκινες νησίδες.



Μια τέτοια προοπτική συνδυασμένη με την τήρηση των υποσχέσεων από την πλευρά του Βερολίνου για την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά και με τον κατευνασμό κρίσιμων κοινωνικών ομάδων που αντιδρούν στο εσωτερικό, όπως είναι οι αγρότες, θα μπορούσε να αποτελέσει το «καλύτερο σενάριο» για τη ΝΔ.

Ωστόσο, το σχέδιο φαίνεται ήδη πως προσκρούει στη «γαλάζια» διαίρεση στην Κεντρική Μακεδονία, στη διαφορά φάσης ανάμεσα στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, όπου εδρεύει το ΔΝΤ, αλλά και στον μαξιμαλισμό των αιτημάτων των ομάδων που θίγονται αφού εκτός από τους αγρότες «στα κάγκελα» είναι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, φαρμακοποιοί αλλά ακόμη και βιβλιοπώλες και εκδότες...

Υποψηφιότητες
Η ΝΔ ξεκίνησε με τον ... αέρα των πέντε περιφερειών. Η εικόνα που υπήρχε στη Λ. Συγγρού είναι ότι τουλάχιστον οι τέσσερις περιφερειάρχες Γ. Δακής στη Δυτική Μακεδονία, Α. Καχριμάνης στην Ήπειρο, Κ. Αγοραστός στη Θεσσαλία και Σ. Σπύρου στα Ιόνια, εκλέγονται χωρίς πρόβλημα, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ.

Ωστόσο η σπουδή του Απόστολου Τζιτζικώστα να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια, ενώ το Μαξίμου περίμενε την απάντησή του για τον δήμο της Θεσσαλονίκης, οδήγησε στην επίσημη «γαλάζια» υποψηφιότητα από τον Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος έχει υψηλή δημοφιλία και τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας αντίστοιχα έχει τη στήριξη υψηλόβαθμων στελεχών της Λ. Συγγρού, αλλά και προσώπων που προέρχονται από το περιβάλλον του άλλοτε κραταιού Παναγιώτη Ψωμιάδη. Το αποτέλεσμα είναι το «γαλάζιο στρατόπεδο» να εμφανίζεται διχασμένο στην Κεντρική Μακεδονία, ειδικά όσο ο Απόστολος Τζιτζικώστας δηλώνει αποφασισμένος να φθάσει μέχρι την κάλπη.

Χωρίς πρόθυμο υποψήφιο εμφανίζεται η ΝΔ στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο Γιάννης Μπουτάρης είναι κυρίαρχος. Επίσης ακόμη η Λ. Συγγρού δεν έχει καταλήξει στην υποψηφιότητα για τον Δήμο της Αθήνας, παρά τα σενάρια ότι δεν αποκλείεται καθόλου η κάθοδος του Άρη Σπηλιωτόπουλου που προκαλεί το ενδιαφέρον της Συγγρού.

Στο σενάριο του «γαλάζιου» χάρτη με «πράσινες νησίδες» προστίθεται η σιωπηρή στήριξη που ετοιμάζεται να δώσει η ΝΔ στον Πέτρο Τατούλη στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ στη Δυτική Ελλάδα υποψήφιος αναμένεται να είναι πάλι ο Γιώργος Παπαναστασίου, που και στις εκλογές του 2010 έχασε από τον «πράσινο» Απόστολο Κατσιφάρα. Ανάλογη είναι η επιλογή της ΝΔ και στην Κρήτη όπου ο «γαλάζιος υποψήφιος» θα είναι και πάλι ο Σεραφείμ Τσόκας απέναντι στον νυν περιφερειάρχη, τον «πράσινο» Σταύρο Αρναουτάκη.

Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ακόμη και στην καλύτερη εκδοχή για τη ΝΔ, δεν είναι καθόλου αρκετό για να στηρίξει την κυβερνητική σταθερότητα μέχρι το φθινόπωρο. Ο Αντώνης Σαμαράς επενδύει πλέον στην άμεση ανακοίνωση της διαδικασίας έναρξης της ρύθμισης του χρέους από τις Βρυξέλλες με τη στήριξη της Άγκελα Μέρκελ.

Οι δηλώσεις των Σόιμπλε και Ρεγκλιγκ, επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, για τη διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους και την ενδεχόμενη πρόσθετη χρηματοδότηση από 10 έως 20 δις. ευρώ, αποτυπώνουν ακριβώς αυτό το κλίμα. Ωστόσο για το Μαξίμου το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο.

Από τη μια πλευρά για την κυβέρνηση επείγει να προχωρήσει η πολιτική ανακοίνωση της έναρξης της συζήτησης για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους έως και 50 χρόνια και για τη μείωση των επιτοκίων τουλάχιστον των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από τον Μηχανισμό. Από την άλλη πλευρά, όμως, η συζήτηση ακόμη και για ένα φρέσκο δάνειο, μικρό σε σύγκριση με τα προηγούμενα, ανοίγει αυτόματα το θέμα ενός νέου Μνημονίου, πράγμα που θέλει να αποφύγει οπωσδήποτε η κυβέρνηση.

Νέο δάνειο
Για τον λόγο αυτό, καταβάλλεται προσπάθεια τα απαραίτητα χρήματα της τάξεως των 12 δισ. που θα προέρχονται από τον Μόνιμο Μηχανισμό για το χρηματοδοτικό κενό 2014-2015 να εμφανιστούν ως συνέχεια της υφιστάμενης συμφωνίας, ενδεχομένως ως κάλυψη του κενού που προέκυψε από την επαναγορά των ομολόγων, και στο ποσό αυτό να προστεθούν έως 2 δισ. από την έξοδο στις αγορές.

Στο Μαξίμου ενισχύονται τα σενάρια για συμβολική έξοδο στις αγορές στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου και πάντως πριν από τις ευρωεκλογές.

Και αυτό το καλό, για την κυβέρνηση, σενάριο, κινδυνεύει από τη διαφορά φάσης Βερολίνου-Βρυξελλών, όπου εκεί βρίσκεται σε εξέλιξη η αλλαγή φρουράς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς , ενώ είναι πλέον φανερό ότι το ΔΝΤ διατηρεί σοβαρές ενστάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ακόμη και εάν εφαρμοσθούν τα συμφωνηθέντα από τους Ευρωπαίους.

ΑΓΡΟΤΕΣ-ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΟΠΥΥ
Το εσωτερικό μέτωπο

Ακόμη και εάν έξω πάει καλά η κυβέρνηση, βρίσκεται αντιμέτωπη με ομάδες που θίγονται και αθροίζουν λαϊκή δυσαρέσκεια ενόψει της ευρωκάλπης. Οι απαλλαγές από τη φορολόγηση των αγροτών αν και εμφανώς επιβλήθηκαν από την πίεση που ασκούν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποφασίστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη υπό τον Δημήτρη Σταμάτη με τη συμμετοχή του Χρύσανθου Λαζαρίδη και του Γιώργου Μαυραγάνη και ανακοινώθηκαν στους εκπροσώπους των αγροτών από τον πρωθυπουργό, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Θανάση Τσαυτάρη.

Ο κ. Σαμαράς με αυτό τον τρόπο... ξήλωσε στην ουσία το φορολογικό των αγροτών, δίνοντας την αίσθηση ότι διατηρεί τη φορολογική τους ασυλία αλλά είναι φανερό ότι σε συνεννόηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το έπραξε με το βλέμμα στην ευρωκάλπη.

Κινήσεις κατευνασμού γίνονται και προς την πλευρά των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και των φαρμακοποιών που έχουν ξεσηκωθεί για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων εκτός φαρμακείου. Εκεί η ΝΔ βρίσκεται απέναντι σε... στάση των συνδικαλιστών και των στελεχών της που προέρχονται από τον χώρο της υγείας και οι οποίοι έχουν ανοίξει πόλεμο, οι μεν γιατροί με τον Άδωνη Γεωργιάδη, οι δε φαρμακοποιοί με τον Κωστή Χατζηδάκη.

Το δύσκολο και σε αυτή την παράμετρο του σεναρίου είναι οι ομάδες αυτές να χαμηλώσουν τον πήχυ των διεκδικήσεων και να πάνε σε συμβιβασμό, ενώ η κυβέρνηση πιέζεται ασφυκτικά να υιοθετήσει εδώ και τώρα τουλάχιστον ένα μέρος των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com