Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Καθημερινές ιστορίες νοσοκομειακής τρέλας σε όλη τη χώρα

Διευθύντρια αναισθησιολογικού τμήματος δημόσιου νοσοκομείου δηλώνει εγγράφως ότι δεν μπορεί να κάνει εφημερία γιατί δεν διαθέτει γνώσεις γενικής αναισθησίας!




Θωρακοχειρουργός σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής αρνείται να χειρουργήσει επείγον περιστατικό μετά τις 2 το μεσημέρι, επικαλούμενος τα 54 έτη του. Γιατρός νοσοκομείου στην Πελοπόννησο, εφημερεύει από την Αθήνα και συνάδελφός του σε νοσοκομείο της Αττικής έχει «εξαφανιστεί» στην εφημερία του. Ασθενοφόρο ξεκινά τη μεταφορά ασθενούς από νοσοκομείο της περιφέρειας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και το νοσοκομείο υποδοχής θα το... μάθει μόλις αποφασίσουν οι γιατροί των δύο κοντινότερων νοσοκομείων αν είναι οι κατάλληλοι.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Καθημερινές ιστορίες νοσοκομειακής τρέλας σε όλη τη χώρα
Έριδες γιατρών, ασυμφωνία ειδικοτήτων και τοπικής... αρμοδιότητας, είναι μερικά από τα περιστατικά που διαχειρίζεται σχεδόν σε καθημερινή βάση το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), το οποίο πρέπει να αποφασίσει γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις για το καλό του ασθενούς. Τα στελέχη και οι γιατροί του Κέντρου εξηγούν ότι πολλά από τα αιτήματα που δέχονται από τα νοσοκομεία και τους γιατρούς που εφημερεύουν είναι δικαιολογημένα, ωστόσο παραδέχονται ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν τιμούν ούτε τους γιατρούς ούτε και τους ασθενείς. Γιατί υπάρχουν και ασθενείς που χρησιμοποιούν την εφημερία ενός δημόσιου νοσοκομείου για να μεταφερθούν -φθηνότερα- σε ιδιωτικά θεραπευτήρια! Πιο αναλυτικά:

• Πολυτραυματίας μετά από τροχαίο μεταφέρεται σε κέντρο υγείας της περιφέρειας. Η κατάστασή του είναι σοβαρή και για να εκτιμηθεί πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο (στο οποίο υπάγεται το κέντρο υγείας) που όμως δεν διαθέτει νευροχειρουργό. Το νοσοκομείο επικοινωνεί με το ΕΚΕΠΥ το οποίο αναζητά το κοντινότερο άρτιο κέντρο για την αντιμετώπιση του ασθενούς. Δύο νοσοκομεία είναι τα... υποψήφια και κανένα δεν δέχεται το περιστατικό, για να μην αναλάβει την ευθύνη! Το ασθενοφόρο έχει ξεκινήσει και ακόμη το κέντρο του ΕΚΕΠΥ συνομιλεί με τους γιατρούς, οι οποίοι ζητούν λεπτομέρειες και ο χρόνος περνάει. Τελικά, το περιστατικό ήρθε στην Αθήνα.

• Νοσοκομείο της Θεσσαλίας υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ασθενή και ότι πρέπει να γίνει μεταφορά στην Αθήνα, καθώς το περιστατικό θα χρειαστεί εντατική μονάδα. Το νοσοκομείο διαθέτει μονάδα εντατικής, αλλά επικαλείται έλλειψη κενής κλίνης. Οι γιατροί του ΕΚΕΠΥ προσπαθούν με επιστημονικά επιχειρήματα να πείσουν τους αρμόδιους στο νοσοκομείο ότι είναι καλύτερο για τον ασθενή να παραμείνει εκεί όπου υπάρχει εντατικολόγος, σε περίπτωση που χρειαστεί. Μετά από 4,5 ώρες συνομιλίας μεταξύ ΕΚΕΠΥ και νοσοκομείου που επιμένει να φύγει ο ασθενής, το επιχείρημα μετατρέπεται στο «ξέρεις ποιος είναι ο μπαμπάς μου;». Τελικά και κλίνη βρέθηκε και ο ασθενής αντιμετωπίστηκε στο εν λόγω νοσοκομείο.

• Σε μικρό επαρχιακό νοσοκομείο που είναι διασυνδεόμενο με μεγαλύτερο, είναι διασωληνωμένος ασθενής, ο οποίος χρήζει αξονικής τομογραφίας. Το μικρό νοσοκομείο δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο και ζητά τη μεταφορά του στο μεγαλύτερο που διαθέτει το μηχάνημα. Το νοσοκομείο-κορμός επικαλείται έλλειψη εντατικής κλίνης και ζητά από το ΕΚΕΠΥ μεταφορά του ασθενούς στην Αθήνα και ενώ υπάρχουν τουλάχιστον δύο μεγάλα νοσοκομεία σε κοντινότερη απόσταση.

• Σε μεγάλο νοσοκομείο της περιφέρειας μεταφέρεται ασθενής νεαρής ηλικίας σε κρίσιμη κατάσταση. Το περιστατικό χρειάζεται καρδιοαγγειοχειρουργό που δεν διαθέτει το νοσοκομείο, ενώ εφημερεύει καρδιοθωρακοχειρουργός. Ο γιατρός δεν δέχεται περιστατικό υποστηρίζοντας ότι η ειδικότητά του δεν μπορεί να ανταποκριθεί και ζητά μεταφορά στην Αθήνα. Τελικά το ΕΚΕΠΥ στέλνει από άλλο κοντινό νοσοκομείο τον ειδικό γιατρό.

• Δεκαεξάχρονη εγκυμονούσα πηγαίνει στην εφημερία νοσοκομείου του Πειραιά για οδοντίατρο. Εμφανίζει όμως δύσπνοια και έχει πυρετό. Την εξετάζει παθολόγος και διαπιστώνει σοβαρό πρόβλημα υγείας (λοίμωξη - μεσοθωρακίτιδα). Αμέσως μεταφέρεται σε άλλο νοσοκομείο που διαθέτει θωρακοχειρουργό, αλλά δεν εφημερεύει μαιευτήρας. Στο νοσοκομείο εφημερεύει όμως γυναικολόγος, ο οποίος δεν αναλαμβάνει. Στο μεταξύ επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας της και ο θωρακοχειρουργός αποφασίζει ότι δεν μπορεί να αναλάβει την περίπτωση. Η μικρή μεταφέρεται σε άλλο μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, που στο μεταξύ «κλείνει» η εφημερία. Τελικά το νοσοκομείο δέχεται το περιστατικό, αλλά επίσης δεν διαθέτει μαιευτήρα. Γίνεται η εισαγωγή και το ΕΚΕΠΥ στέλνει μαιευτήρα από άλλο νοσοκομείο.

• Σε εφημερία μεγάλου νοσοκομείου, η διοίκηση αρνήθηκε να νοσηλεύσει πολυτραυματία γιατί δεν εφημέρευε... οφθαλμίατρος, ενώ σε άλλο περιστατικό ζήτησαν μεταφορά στην Αθήνα επειδή τραυματίας από τροχαίο είχε έκζεμα στο χέρι και δεν υπήρχε δερματολόγος!

• Ασθενής 50 ετών προσέρχεται σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής με όλες τις χειρουργικές ειδικότητες και άρτιο εξοπλισμό. Διαπιστώνεται ότι έχει καρκίνο στον οισοφάγο. Μετά από 13 ώρες παραμονής στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, αποφασίστηκε η μεταφορά του σε άλλο. Είχε προηγηθεί αδυναμία... εντοπισμού του εφημερεύοντα θωρακοχειρουργού, ο οποίος όταν βρέθηκε, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το περιστατικό επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες στον γαστρεντερολόγο. Στο ΕΚΕΠΥ είπε ότι δεν είχαν την εμπειρία να αντιμετωπίσουν το περιστατικό.

• Διευθύντρια αναισθησιολογίας έχει τσακωθεί με επιμελήτρια του τμήματός της με την οποία εφημερεύουν. Και οι δύο αρνούνται να δώσουν αναισθησία σε απλό περιστατικό. Μάλιστα η διευθύντρια αποστέλλει στο ΕΚΕΠΥ έγγραφο για να απαλλαγεί, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει να δίνει γενική αναισθησία!

• Γιατρός εφημερεύει σε νοσοκομείο της Πάτρας και όταν τον αναζητούν στο νοσοκομείο υποστηρίζει ότι δεν είναι... διαθέσιμος διότι χειρουργεί. Το ΕΚΕΠΥ ζητά να επικοινωνήσει μαζί του όταν ολοκληρώσει την επέμβαση. Ο γιατρός καλεί αργότερα, αλλά ο τηλεφωνικός αριθμός αποκαλύπτει ότι βρίσκεται στην Αθήνα.

• Θωρακοχειρουργοί μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής με περγαμηνές και καθημερινές επιτυχίες, εντελώς ξαφνικά «θυμούνται» ότι είναι άνω των 50-55 ετών και δεν μπορούν να χειρουργήσουν σε εφημερία. Η «πάθησή» τους συμπτωματικά εμφανίζεται μετά τις δυόμισι το μεσημέρι. Ευτυχώς το πρωί χειρουργούν κανονικά ....

• 60χρονος οφθαλμίατρος δεν μπορεί να χειρουργήσει καταρράκτη επειδή πριν από 15 χρόνια είχε πάθει έμφραγμα.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Βουλευτής ζήτησε ελικόπτερο

Περίεργα αιτήματα δεν διατυπώνουν μόνο γιατροί αλλά και βουλευτές. Δεν είναι λίγες οι φορές που το ΕΚΕΠΥ έχει δεχθεί κλήσεις από βουλευτές, οι οποίοι άλλες φορές ζητούν και άλλες απαιτούν να μεταφερθεί ένας ασθενής από νοσοκομείο της περιφέρειας στην Αθήνα. Ένα από τα αιτήματα που ακόμη θυμούνται στο ΕΚΕΠΥ αφορά σε βουλευτή που ζήτησε να κατέβει ελικόπτερο στη Θήβα! Οι γιατροί του Κέντρου τον έπεισαν ότι απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος για τη διαδικασία αυτή από το να έρθει οδικώς ο ασθενής στην Αθήνα. Όσο για τους ίδιους τους πολίτες, το ΕΚΕΠΥ έχει ολόκληρη λίστα με τα καμώματά τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ασθενούς από τη Λαμία που μεταφέρεται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας.

Λίγο πριν φθάσει στον τελικό προορισμό, ο ασθενής αισθάνεται λίγο καλύτερα και συμπτωματικά αυτό συμβαίνει λίγα μέτρα μετά την πύλη ιδιωτικού θεραπευτηρίου. Σε άλλη περίπτωση ασθενής, μόλις περάσει με το ασθενοφόρο την είσοδο του νοσοκομείου, εξέρχεται και εισέρχεται σε ασθενοφόρο ιδιωτικού νοσοκομείου που είναι σταθμευμένο εκεί κοντά. Πολύ σοβαρό περιστατικό μεταφέρεται με C130 στην Αθήνα και εκεί το περιμένει επίσης ιδιωτικό ασθενοφόρο. Όσο για τις κλήσεις στο ΕΚΑΒ εκτιμάται ότι από τις 9.000 κλήσεις που γίνονται καθημερινά, μόνο οι 300 είναι περιστατικά που χρειάζονται ασθενοφόρο. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι τις ημέρες που απεργούν τα ταξί, «φουντώνει» το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ. Έτσι, 42χρονος καλεί λέγοντας ότι έχει ακατάσχετη αιμορραγία. Σύμφωνα με τη διάγνωση, ο ασθενής είχε κοπεί στο ξύρισμα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com