Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ Γυρίζει σελίδα η χώρα, έρχεται η ανάπτυξη

Πλέγμα πρωτοβουλιών για την ενεργοποίηση νέου, μακροπρόθεσμου, αναπτυξιακού μοντέλου για την οικονομία έως τα μέσα Μαρτίου, προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας , δηλώνει πως η οικονομία γυρίζει σελίδα και η εξάλειψη των δίδυμων ελλειμμάτων προοιωνίζεται επιστροφή στην ανάπτυξη, ξεκινώντας από τη φετινή χρονιά.




Ξεκαθαρίζει όμως πως, στην παρούσα φάση, εκείνο που προέχει είναι η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, ιδίως στο δύσκολο «μέτωπο» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και, όπως τονίζει αμέσως μετά, η έναρξη της μεγάλης συζήτησης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα και τη νέα ελάφρυνση του χρέους.

«Όσον αφορά στο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό πρότυπο έως τα μέσα Μαρτίου θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένες ανακοινώσεις, στη βάση των μελετών που έχουν συντάξει, το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ και η McKinsey», δηλώνει ο υπουργός. Υπενθυμίζεται πως οι τρεις φορείς έχουν παραδώσει στην κυβέρνηση τα συμπεράσματα νέων μελετών τους, περιγράφοντας τον οδικό χάρτη της ανάπτυξης στη χώρα την προσεχή δεκαετία.
Β. Σόιμπλε Ανοικτός σε παροχή νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, εάν αυτό απαιτηθεί στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, εμφανίστηκε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, στέλνοντας σ
Β. Σόιμπλε

Ανοικτός σε παροχή νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, εάν αυτό απαιτηθεί στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, εμφανίστηκε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως αποκλείεται νέο «κούρεμα» του χρέους, όπως είχε γίνει το 2012 με το PSI.

Μια δεκαετία εξαιρετικά κρίσιμη από όλες τις απόψεις, αφού η διασφάλιση επιταχυνόμενης ανάπτυξης, αποτελεί το μεγάλο «κλειδί» για τη σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα αλλά και την αντιμετώπιση της εκρηκτικής ανεργίας στη χώρα, διαρκή απειλή σε κοινωνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Η συγκρότηση και ενεργοποίηση συγκεκριμένου αναπτυξιακού μοντέλου κρίνεται καθοριστικής σημασίας στην παρούσα φάση, που ξεκινούν να εμφανίζονται τα πρώτα ισχυρά σημάδια βελτίωσης, αρχής γεννομένης από την επίτευξη των δίδυμων πλεονασμάτων, στον προϋπολογισμό και το εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας.

Προπομπός ανάπτυξης
Κρ. Λαγκάρντ Ολοι πανηγυρίζουμε για το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ. Εκτίμησε πως η Ελλάδα εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ παραδέχθηκε πως υπήρξαν α
Κρ. Λαγκάρντ

Ολοι πανηγυρίζουμε για το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ. Εκτίμησε πως η Ελλάδα εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ παραδέχθηκε πως υπήρξαν αστοχίες στο πρόγραμμα. Τις οποίες, πάντως, απέδωσε και σε λανθασμένα στοιχεία.
«Εχουμε γυρίσει σελίδα στην οικονομία. Η εξάλειψη των δύο αιτιών της ελληνικής κρίσης, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, προοιωνίζεται επάνοδο της οικονομίας σε βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, ξεκινώντας από φέτος», εκτιμά ο κ. Στουρνάρας. Η κυβέρνηση στοχεύει σε επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη φέτος, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, που εξανέμισαν το 25% του εθνικού εισοδήματος. Ήδη πέρσι η ύφεση παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης, αφού διαμορφώθηκε στο 3,7%, αντί αρχικής εκτίμησης για 4,2%, και «κλειδί» θα αποτελέσουν οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου, με τα πρώτα στοιχεία να αναμένονται από την ΕΛΣΤΑΤ στις 15 Μαΐου.

Οι τάσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις στο εξωτερικό ισοζύγιο, την πιστοποίηση του περσινού πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και τη δέσμευση της Ε.Ε. για νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, συνθέτουν μια «πλατφόρμα» θετικών ειδήσεων για τις αγορές, στις οποίες σχεδιάζει να απευθυνθεί η Ελλάδα φέτος. Ένα πρώτο σήμα αναμένεται στις 21 Μαρτίου, οπότε και ανακοινώνει έκθεση αξιολόγησης η Standard & Poor's, ενώ θα ακολουθήσουν Moody's και Fitch στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση σε πλεονάσματα σε επίπεδο πρωτογενούς αποτελέσματος του προϋπολογισμού αλλά και στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας αντανακλούν την τεράστια προσαρμογή που συντελέστηκε στην οικονομία στα χρόνια του Μνημονίου και της μεγάλης ύφεσης. Πλέον το μεγάλο ζητούμενο για την αγορά παραμένει ο βαθμός διατηρησιμότητας αυτής της τάσης, με αναλυτές να προειδοποιούν πως για να γίνει αυτό θα απαιτηθούν επενδύσεις, ανάπτυξη σε νέες βάσεις και όχι στα πρότυπα του χρεοκοπημένου μοντέλου των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και ριζικές μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της ελληνικής αγοράς. Θέμα που αποτελεί κεντρικό σημείο τριβής στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις με την τρόικα, η οποία έχει αναδείξει σε βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης την υιοθέτηση του 100% των παρεμβάσεων που έχει προτείνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συγκρότησης και Ανάπτυξης.

Πρώτα τρόικα, αμέσως μετά χρέος
«Αυτό που προέχει αυτές τις μέρες είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα ιδίως στο κομμάτι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αμέσως μετά η έναρξη της συζήτησης στο Eurogroup για το χρηματοδοτικό κενό και την ελάφρυνση του χρέους», διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών, λίγο πριν από το πρώτο ραντεβού με τους επικεφαλής της τρόικας, εκτός απροόπτου, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 6). Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση δόσεων 8,8 δισ. ευρώ που θα στηρίξουν ταμειακά τη χώρα έως τον Μάιο. Μήνα κατά τον οποίο η χώρα αντιμετωπίζει υψηλές δανειακές υποχρεώσεις της τάξης των περίπου 9 δισ. ευρώ.

10ΕΤΕΣ ΣΧΕΔΙΟ
Κλάδοι με προοπτική ανάπτυξης

Σε παλαιότερη μελέτη της η Mc Kinsey -που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και εκπονήθηκε με χορηγούς το ΣΕΒ, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την ίδια την εταιρεία- είχε προτείνει την υιοθέτηση νέου αναπτυξιακού μοντέλου που μπορεί να δημιουργήσει 49 δισ. ευρώ σε ετήσια Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ή 55 δισ. σε όρους ΑΕΠ) και 520.000 νέες θέσεις εργασίας εντός 10 ετών σε μόλις πέντε μεγάλους κλάδους και οκτώ αναδυόμενους υπο-κλάδους. Όπως ανέφερε η McKinsey, η μεγαλύτερη αύξηση μπορεί να προέλθει από τον τουρισμό, που έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία κατά 18 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας. Ακολουθεί η ενέργεια με 9 δισ. και η μεταποίηση τροφίμων με 6 δισ. Το λιανικό εμπόριο μπορεί να προσθέσει 4 δισ., η αγροτική παραγωγή 5 δισ. και οι αναδυόμενοι τομείς, όπως η ιχθυοκαλλιέργεια, ο ιατρικός τουρισμός και τα γενόσημα φάρμακα 7 δισ. ακόμη σε ετήσια βάση. Απευθυνόμενος σε ευρύ επιχειρηματικό κοινό στη Φραγκφούρτη ο υπουργός Οικονομικών είχε προδιαγράψει τους τομείς στους οποίους μπορεί να στηριχθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, καλώντας παράλληλα γερμανικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων. Στους τομείς που ξεχώρισε συγκαταλέγονται ο τουρισμός, η ενέργεια, τα τρόφιμα και ο αγροτικός τομέας, οι δυνατότητες χρησιμοποίησης της Ελλάδας ως διαμετακομιστικό κέντρο, τηλεπικοινωνίες - νέες τεχνολογίες, αγορά ακινήτων και μεταφορές.

Δριμύ κατηγορώ στην πολίτική Μέρκελ - Σόιμπλε για την Ευρώπη εξαπέλυσε ο μεγαλοεπενδυτής Τζ. Σόρος δηλώνοντας πως «οι Γερμανοί και ο Σόιμπλε έκαναν μαντάρα τη διάσωση της Ελλάδας». Τάσσεται υπέρ ενός σχεδίου Μάρσαλ, χρηματοδοτούμενου από τη Γερμανία αλλά και υπέρ των ευρω-ομολόγων


 
website counter
friend finderplentyoffish.com