«Κόκκινες» αρχίζουν να γίνονται, υπό το βάρος της παρατεινόμενης ύφεσης και της ταμειακής ασφυξίας, ακόμη και οι ρυθμίσεις των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έκαναν χιλιάδες επιχειρήσεις για να αποφύγουν τις κατασχέσεις και να συνεχίζουν να λειτουργούν (νόμιμα) στην αγορά.
Το πρώτο ανησυχητικό δείγμα της εντεινόμενης αδυναμίας ανταπόκρισης στις πληρωμές των προκαθορισμένων δόσεων έναντι ήδη ρυθμισμένων χρεών από ασφαλιστικές εισφορές, έρχεται από το ΙΚΑ όπου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία αποκαλύπτει η «ΗτΣ», συνολικά 4.950 επιχειρήσεις έγιναν εκπρόθεσμες μέσα σε ένα μήνα για χρέη 61,9 εκατ. ευρώ!
Με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ, από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου:
2.616 επιχειρήσεις δεν κατέβαλαν «εντός προθεσμίας» τις δόσεις για τη ρύθμιση οφειλών που είχαν βεβαιωθεί από την 1/1/2013 και μετά, συνολικού ύψους 42,94 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ύψος των εκπρόθεσμων οφειλών από 89,36 εκατ. ευρώ που ήταν στις 31 Ιανουαρίου να φτάσουν τα 132,3 εκατ. ευρώ. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση της «νέας» αρχής (δηλαδή για οφειλές που έχουν βεβαιωθεί από την 1/1/93 και μετά) έχουν ενταχθεί συνολικά 18.410 επιχειρήσεις για χρέη 423,8 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον 2.334 επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν τις δόσεις που είχαν υποχρέωση να καταβάλουν στο πλαίσιο της ρύθμισης παλαιών οφειλών τους (έως τις 31/12/2012) με αποτέλεσμα τα εκπρόθεσμα χρέη να αυξηθούν στα 83,52 εκατ. ευρώ, από 64,52 εκατ. ευρώ που ήταν στις 31 Ιανουαρίου σε σύνολο ρυθμισμένων οφειλών 152 εκατ. ευρώ για 13.045 επιχειρήσεις.
Οι εργοδότες που καθυστέρησαν να καταβάλουν τη δόση, για να μη «χάσουν» οριστικά τη ρύθμιση και βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο των κατασχέσεων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έχουν τελευταία «ευκαιρία» να πληρώσουν τη συγκεκριμένη δόση μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης με προσαύξηση, όμως, της εκπρόθεσμης κατά 15%. Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, ο οφειλέτης χάνει τα ευεργετήματα της ρύθμισης, το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων γίνονται «άμεσα απαιτητά», ενώ καταπίπτουν οι τυχόν εγγυήσεις. Η διαδικασία επιβολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης θα είναι, μάλιστα, «εξπρές», αφού το ΚΕΑΟ έχει μηχανογραφικά καταχωρισμένες τις ταυτότητες οφειλής για κάθε οφειλέτη χωριστά και έχει εκδοθεί «οδηγία» να μην υπάρχουν καθυστερήσεις πέραν του διμήνου... Σε αυτή τη βάση το ΚΕΑΟ προχωρεί, έως τις 31 Μαρτίου, στην εκτέλεση 5.000 ανεκτέλεστων (από τον Νοέμβριο του '13) παραγγελιών κατασχέσεων κινητών και ακινήτων για οφειλές άνω των 30.000 ευρώ στα Ταμεία.
Αναζητούνται 764 εκατ. ευρώ
Για το 2014 ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (και έχει συμπεριληφθεί στον κοινωνικό προϋπολογισμό) είναι να εισπραχθούν από τις παλαιές και τις νέες οφειλές, οι οποίες ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, τουλάχιστον έως 764 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να... στηριχθούν, σε συνδυασμό με τους ελέγχους των δηλώσεων και των πληρωμών εισφορών, τα έσοδα των Tαμείων. Οι εργοδοτικές οργανώσεις των μικρομεσαίων (η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ) αλλά και οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, βλέποντας το «αδιέξοδο», εξακολουθούν να διεκδικούν, παρά την άρνηση της τρόικας να συζητήσει το θέμα, «ευνοϊκότερους» όρους με βάση την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις («πάγωμα» των χρεών έως τις 31/12/2014, καταβολή τρεχουσών εισφορών + 1% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής μέχρι 31/12/2013 και έως και 72 δόσεις).
Λιγότερες οι... δόσεις με βάση τον νόμο
Στις 39 περιορίζονται οι δόσεις για τη ρύθμιση παλαιών οφειλών (μέχρι 31/12/2012) για όσους υποβάλλουν αίτηση έως τα τέλη Μαρτίου, έναντι των 48 που ήταν κατά την έναρξη εφαρμογής του νόμου για την τακτοποίηση των χρεών (μειώνονται κάθε μήνα που περνά).
Μόλις 12 δόσεις προβλέπονται για όσους μπαίνουν σε ρύθμιση για την εξόφληση νέων οφειλών (από 1/1/2013 και μετά).