Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ανατροπές στον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας

Επισπεύδονται οι εξελίξεις για τις πωλήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών που είναι θυγατρικές τραπεζών μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.




Οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών. Η καθυστέρηση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της BlackRock ουσιαστικά ανέβαλε σε μεγάλο βαθμό τις όποιες προσπάθειες πώλησης θυγατρικών ασφαλιστικών, με εξαίρεση ίσως την «ΑΤΕ Ασφαλιστική», για την οποία υπήρχε εξ αρχής δεδηλωμένη η πρόθεση του ΤΧΣ και η υποχρέωση της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει η διαδικασία της πώλησης της «ΑΤΕ Ασφαλιστική». Το Data Room είχε ανοίξει από τις αρχές Φεβρουαρίου και υπεύθυνη για την τήρηση της διαδικασίας είναι η UBS. Μέχρι στιγμής, το D/R έχει δεχθεί πάνω από 15 επισκέψεις ανωτάτων στελεχών εταιρειών σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας. Άμεσα ενδιαφερόμενες φέρεται ότι είναι η γερμανική Ergo και η γαλλική Groupama, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, Γ. Κώτσαλος, δήλωσε κατά την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι ο όμιλος ενδιαφέρεται υπό προϋποθέσεις.

Και άλλες ξένες πολυεθνικές ενδιαφέρονται, απλώς περιμένουν να κατατεθούν επισήμως οι απαιτήσεις της Τράπεζας Πειραιώς.

Η Ergo ήταν η πρώτη που είχε εκδηλώσεις προθέσεις ενδιαφέροντος και ποντάρει και στην υπάρχουσα συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η γερμανική εταιρεία έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, περιμένοντας να κατέβει το τίμημα όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Πάντως, η Τράπεζα Πειραιώς δεν πρόκειται να δεχθεί τίμημα κάτω των 70 εκατ. ευρώ, αφού μόνο 160 εκατ. ευρώ ήταν τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση της «ΑΤΕ Ασφαλιστική». Η Groupama φέρεται αποφασισμένη να διεκδικήσει την «ΑΤΕ Ασφαλιστική», καθώς θα τη διευκολύνει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της. Επίσης, το γεγονός ότι η γαλλική πολυεθνική έχει παρεμφερή φιλοσοφία και χαρακτηριστικά με την «ΑΤΕ Ασφαλιστική» επιτείνει τη διεκδίκησή της ελληνικής εταιρείας. Φήμες στην αγορά φέρουν και άλλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να περιμένουν να κατατεθούν επίσημα οι προθέσεις των πωλητών, μεταξύ των οποίων είναι η γερμανική Allianz και η γαλλική ΑΧΑ.

Η επικείμενη κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΤΕ ουσιαστικά θα πιέσει και την πώληση περιουσιακών στοιχείων αλλότριων ως προς τις τραπεζικές εργασίες. Η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής με 500 εκατ. ευρώ έχει εξυγιάνει πλήρως την εταιρεία, με αποτέλεσμα να καλύπτει πάνω από πέντε φορές τα περιθώρια φερεγγυότητας. Η διοίκηση της τράπεζας διακηρύσσει ότι δεν επιθυμεί να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική, που αποτελεί το «πετράδι του στέμματος» του ομίλου. Σε ό,τι αφορά την Eurolife, θυγατρική ασφαλιστική και η πλέον κερδοφόρα θυγατρική του ομίλου Eurobank, η πώλησή της θα εξαρτηθεί από την ψήφιση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank και τις προθέσεις των μετόχων ως προς αυτήν.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com