Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

«Συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να πω ναι σε όλα»

Στην αγγλική γλώσσα μίλησε η Αγκελα Μέρκελ στα δύο σώματα της βρετανικής Βουλής, καλώντας μάλιστα τους παριστάμενους να στηρίξουν την παραμονή της χώρας τους ενός της Ε.Ε.




Αυτή, ωστόσο, ήταν η μοναδική (αν και όχι αμελητέα) παραχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου προς τους οικοδεσπότες της. Διότι, όπως τους ξεκαθάρισε, δεν είναι διατεθειμένη να πει «ναι» στα αιτήματα που έχει προβάλει η κυβέρνηση του Λονδίνου, θέτοντάς τα μάλιστα ως όρο για να συνεχίσει η Βρετανία να είναι πλήρες μέλος της «ευρωπαϊκής οικογένειας». «Ορισμένοι αναμένουν ότι με την ομιλία μου θα ανοίξω τον δρόμο για μια ριζική μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, η οποία θα ικανοποιεί όλων των ειδών τις βρετανικές επιθυμίες. Δυστυχώς, πρόκειται να απογοητευτούν», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ -η οποία, πάντως, αμέσως μετά επιχείρησε να εμφανιστεί πιο διαλλακτική: «Άλλοι -πρόσθεσε- περιμένουν το ακριβώς αντίθετο και ελπίζουν ότι, εδώ στο Λονδίνο, θα στείλω ένα απλό και ξεκάθαρο μήνυμα ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να καταβάλει οποιοδήποτε αντίτιμο για να διασφαλίσει την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Φοβάμαι ότι αυτές οι προσδοκίες θα διαψευστούν».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευτεί για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κάποια στιγμή μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015 -θέση την οποία υιοθέτησε αυτή την εβδομάδα και ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com