Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

«Αρρωστημένο αστείο η ιδιοκτησία»

«Σε μια αγορά που έπιασε πάτο στη δίνη της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, υπόγεια διαμερίσματα πωλούνται έναντι ακόμη και 5.000 ευρώ σε κάποιες συνοικίες της Αθήνας, ενώ στη Μύκονο εγχώριες διασημότητες σε οικονομική στενότητα πωλούν αντί ευτελούς αντιτίμου τις πολυτελείς βίλες τους».




Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian με τίτλο «Η ιδιοκτησία σπιτιού στην Ελλάδα ''αρρωστημένο αστείο'' καθώς η αγορά ακινήτων καταρρέει».

Επικαλούμενη στοιχεία της Eurostat, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως μόνο στην Κροατία οι τιμές των σπιτιών έχουν μειωθεί περισσότερο από την Ελλάδα.

«Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους, πριν από τέσσερα χρόνια, η αξία των ακινήτων πανελλαδικά έχει μειωθεί κατά 32%», αναφέρει η εφημερίδα, ωστόσο Έλληνες μεσίτες με τους οποίους μίλησε η ανταποκρίτρια εκτιμούν ότι η πτώση αυτή είναι κοντά στο 50%.

Οι μεσίτες αυτοί επισημαίνουν ότι το 2005, «ένα χρόνο μετά την ευφορία των Ολυμπιακών Αγώνων» έγιναν 250.000 πωλήσεις κατοικιών στην Αθήνα, ενώ πέρυσι δεν ξεπέρασαν τις 3.600. «Η έλλειψη ενδιαφέροντος πέρυσι εν μέρει λόγω της απίστευτης αύξησης στους φόρους ακινήτων, δεν έχει ξανακαταγραφεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», σχολιάζει ένας επαγγελματίας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, σχολιάζει ότι πάνω από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες θέλουν να πουλήσουν το ακίνητό τους, ενώ σε όλη την Ελλάδα υπολογίζεται ότι 300.000 κατοικίες είναι άδειες.




 
website counter
friend finderplentyoffish.com