Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Τι έγινε τελικά στο Eurogroup και που πάει η διαπραγμάτευση

Στην Ελλάδα επιστρέφει η τρόικα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα για να «κλειδώσει» το εύρος των μέτρων, σε φορολογικό, συντάξεις και εργασιακά, που καλείται να προ-νομοθετήσει η κυβέρνηση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.



Πλέον η προσοχή στρέφεται στο αυριανό, κρίσιμο, τετ α τετ που θα έχουν η Αγκ. Μέρκελ με την Κρ. Λαγκάρντ, και εκεί αναμένεται να συμφωνηθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και οι κεντρικές παράμετροι της συμφωνίας για το χρέος και τα πλεονάσματα.

Όπως ξεκαθάρισε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Υπάρχει συμφωνία για ένα πακέτο μέτρων, μετά από απαίτηση του ΔΝΤ, αλλά τα τελικά νούμερα θα αποφασιστούν μετά την αξιολόγηση. Πρακτικά το πλαίσιο που συμφωνήθηκε χθες σημαίνει, πως στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας, θα πρέπει να συμφωνηθεί η λίστα και το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να προνομοθετήσει η κυβέρνηση για να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Παράλληλα όμως θα υπάρξει συμφωνία και για τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα μπορεί να λάβει η κυβέρνηση εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι, με την Αθήνα να ευελπιστεί σε μειώσεις ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, καθώς και σε δαπάνες αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα.
Τι έγινε τελικά στο Eurogroup και που πάει η διαπραγμάτευση

Μεγάλο ερώτημα παραμένει στο πώς θα γίνει η διαχείριση του θέματος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Είναι κάτι που ζητά όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και η ΕΚΤ, για να μπορέσει να ανοίξει η πόρτα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, κάτι που αναζητά εναγωνίως και η ελληνική πλευρά. Με τα σημερινά δεδομένα το ορόσημο της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στις 9 Μαρτίου, δεν φαντάζει ένας ρεαλιστικός στόχος, και νέο ορόσημο θεωρείται η 27η Απριλίου, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Χθες στο Eurogroup, επιτεύχθηκε επώδυνος συμβιβασμός, στα «μέτρα» του ΔΝΤ, μετά από πυρετώδεις διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν στο παρασκήνιο τις τελευταίες μέρες και ώρες, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι συζητήσεις και να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα προκειμένου να υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA) ει δυνατόν τον Μάρτιο.

Η απόφαση, πάντως, που έλαβαν οι Ευρωπαίοι, κινείται με βάση την ατζέντα που έθεσε το ΔΝΤ, για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και ασφαλιστικό πεδίο, οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για μείωση στο αφορολόγητο και περικοπή στις συντάξεις μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς. Ωστόσο, το ΔΝΤ, αν και ανακοίνωσε πως η Ντ. Βελκουλέσκου και η ομάδα της είναι έτοιμη να επιστρέψουν στην Αθήνα, απέφυγε να δεσμευθεί για το εάν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Απαιτείται περισσότερη πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε σημαντικά ζητήματα και είναι πολύ νωρίς να προβούμε σε εικασίες για την προοπτική επίτευξης τεχνικής συμφωνίας, στη διάρκεια της επικείμενης αποστολής, ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε το Ταμείο αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Εκεί, το ΔΝΤ εκπροσωπήθηκε από τον Π. Τόμσεν και τη Ντ. Βελκουλέσκου, ενώ δεν παρευρέθηκε η Κρ. Λαγκάρντ. Χθες ο Γ. Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως σαν υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να υποσχεθεί ποτέ το τέλος της λιτότητας, όμως τόνισε πως έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ελλάδα. Πρέπει να περάσουμε από τη λιτότητα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι κάτι που τόνισε και το ΔΝΤ, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε πως απομένει πολλή δουλειά ακόμη και πως θα επιστρέψουμε στο Eurogroup όταν και εφόσον υπάρξει τεχνική συμφωνία και εκεί θα έχουμε τις τελικές πολιτικές συζητήσεις. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα για την Ελλάδα, αλλά όλοι νιώθουμε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη λόγω του σημαντικού ζητήματος της εμπιστοσύνης.
Τι έγινε τελικά στο Eurogroup και που πάει η διαπραγμάτευση

Πολλά κρίθηκαν χθες, σε έκτακτη συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, μεταξύ των επικεφαλής των Θεσμών και της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να συμφωνηθεί ένα καταρχήν πλαίσιο για το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης και από την πλευρά των Θεσμών, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, οι Π. Μοσκοβισί, Κλ. Ρέγκλινγκ (ESM), Μπ. Κερέ (ΕΚΤ), Τ. Βίζερ (επικεφαλής EuroWorking Group),) Π. Τόμσεν και Ντ. Βελκουλέσκου. Η ύπαρξη προόδου διαφάνηκε χθες και από τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση εξέφρασε την πεποίθηση πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Τόνισε δε πως οι Θεσμοί έχουν διαμορφώσει κοινή στάση για τα βήματα που χρειάζονται ώστε να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, κάτι που όπως είχε τονίσει θα βοηθούσε το Eurogroup να στείλει πίσω στην Αθήνα τα κλιμάκια των δανειστών.

«Παράθυρο» για τριπλή παρέμβαση σε συντάξεις, οφειλές και εισφορές

Τριπλή παρέμβαση στο Ασφαλιστικό, δηλαδή στο ύψος των συντάξεων - παροχών, των εισφορών αλλά και των οφειλών, «κρύβει» η κατ’ αρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για μέτρα με «μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Σύμφωνα με στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, στα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν:
Τι έγινε τελικά στο Eurogroup και που πάει η διαπραγμάτευση

• Ο «συμψηφισμός» των οφειλών με τον χρόνο ασφάλισης ή και το ποσό της σύνταξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση και ζητούν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων.

• Η μείωση της υπέρμετρης - και χωρίς καμία ανταπόδοση - επιβάρυνσης στις εισφορές ασθενείας που αναλογούν στα μεσαία και υψηλά φορολογητέα εισοδήματα (στα 407 ευρώ τον μήνα φτάνει η εισφορά στο ανώτατο πλαφόν του ασφαλιστέου εισοδήματος)

• Η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» των συντάξεων - που είναι στο στόχαστρο των δανειστών - σε συνάρτηση με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις των συνταξιούχων.

Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία

Δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, που ξεκαθάρισε πως οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα για να επεξεργαστούν επιπλέον μέτρα, σε φορολογικό, συντάξεις και αγορά εργασίας. Ο ίδιος δήλωσε πως η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα γίνει εγκαίρως, τονίζοντας όμως πως δεν υπάρχει ανάγκη για εκταμίευση, το Μάρτιο, τον Απρίλιο ή το Μάιο, αφού η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια για να αποπληρώσει λήξεις χρεών της, τον Ιούλιο. Ο ίδιος επισήμανε πως δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για νέα ελληνική κρίση, σημειώνοντας παράλληλα πως Ελλάδα και Θεσμοί θα εργαστούν για την τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) και μετά θα επιστρέψουμε στο Eurogroup για την πολιτική συμφωνία, στην οποία περιέλαβε τον ορισμό της περιόδου που πρέπει να επιτευχθούν πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά και το κρίσιμο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Τι λέει το ανακοινωθέν

Οι Θεσμοί και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση, όπου τα βασικά θέματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα αφορούν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική (το 2018 και μετά) και τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας. Το Eurogroup καλωσόρισε την κατανόηση που επήλθε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Θεσμών, η οποία επιτρέπει στους εκπροσώπους των Θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα και να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για να υπάρξει κατάληξη σε μια τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA) για μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Ένα SLA, είναι απαραίτητη συνθήκη για μια επιτυχή κατάληξη των αξιολογήσεων και επομένως για τη χορήγηση χρηματοδοτικής υποστήριξης.

Π. Μοσκοβισί
Ισχυρή δυναμική στην ελληνική οικονομία

«Οι Θεσμοί θα επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες και η Κομισιόν θα δουλέψει με όλες τις πλευρές για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε χθες ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί. Όπως τόνισε, «υπάρχει ακόμα σκληρή δουλειά μπροστά μας, πρέπει να λύσουμε τις διαφορές μας, να συμφωνήσουμε σε όλες τις λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση», εκτιμώντας όμως πως υπάρχει η θέληση να γίνει αυτό. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα εμφανίζει πολύ καλή δυναμική. Η Κομισιόν αναμένει ανάπτυξη 2,7% το 2017 στην Ελλάδα αντί για ύφεση, ενώ σύμφωνα με τον επίτροπο, τα δημοσιονομικά στοιχεία δείχνουν επίσης ισχυρή δυναμική, ενώ υπάρχει υπεραπόδοση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, στο 2% σύμφωνα με εκτιμήσεις, αντί για 0,5%, που μένει να επιβεβαιωθεί και να πιστοποιηθεί από τη Eurostat.

Κλ. Ρέγκλινγκ
Σημαντικό να κλείσουν όλα το συντομότερο

«Είναι σημαντικό να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία. Οι μεγάλες αποπληρωμές (του ελληνικού δημοσίου) είναι τον Ιούλιο, αλλά στο μεταξύ μια συμφωνία θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη και την οικονομία», εκτίμησε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ. Ο ίδιος, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε χθες για ακόμη μια πενταετία, έσπευσε να υπογραμμίσει πως η Ευρωζώνη θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχαν τα ταμεία διάσωσης, και ενδεχομένως «ορισμένες χώρες θα είχαν υποχρεωθεί να βγουν από τη ζώνη του ευρώ». Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, τέσσερις χώρες βγήκαν από τα προγράμματα διάσωσης και σήμερα εμφανίζουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ «η Ελλάδα, η μόνη χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα, είναι ειδική περίπτωση». Σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόσφατα 2 δισ. ευρώ στο Ταμείο, κάτι που, όπως είπε, είναι θετικό γιατί δείχνει ότι οι συμφωνίες τηρούνται, μειώνεται το χρέος της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η ικανότητα δανεισμού του ESM.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com