Οι φορο-επιβαρύνσεις που θα υποστούν τα εισοδήματα των φορολογούμενων από το το «κούρεμα» του αφορολογήτου θεωρούνται δεδομένες.
Ως «γλυκαντικό» στους νέους φόρους που θα έρθουν η κυβέρνηση «παζαρεύει» με τους δανειστές στοχευμένες μειώσεις φόρων και συγκεκριμένα:
• Απόσυρση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα αντικατασταθεί από έναν νέο φόρο ακίνητης περιουσίας μικρότερης απόδοσης κατά 35% σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που θα υπολογίζεται με κριτήρια το ύψος της ακίνητης περιουσίας και των εισοδημάτων των φορολογούμενων.
• Μείωση του ΦΠΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών όπως είναι η εστίαση και η ενέργεια.
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο παραμένουν ανοιχτές και θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τα κλιμάκια των δανειστών από την επόμενη εβδομάδα.
Νέος ΕΝΦΙΑ ο παλιός ΦΜΑΠ
Η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με φόρο περιουσίας ο οποίος ουσιαστικά θα είναι ο πρώην Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως ένας από τους αντισταθμιστικούς φόρους της συμφωνίας για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει τα εξής:
• Τη μείωση του συνολικού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, δηλαδή η συνολική του βεβαίωση να υποχωρήσει από τα 3,3 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 2,3 δισ. ευρώ
• Την κατάργηση του υπολογισμού του φόρου ανά τετραγωνικό που ισχύει σήμερα και τον υπολογισμό στο σύνολό του με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου, όπως γίνεται σήμερα με τον συμπληρωματικό φόρο.
• Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται βάσει της αξίας των ακινήτων αλλά και του εισοδήματος του φορολογούμενου. Ο συνδυασμός των δύο θα κρίνει το τελικό ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου.
Όλα τα παραπάνω, βέβαια, θα γίνουν αν γίνουν μετά το 2018, όταν θα λειτουργεί το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο στο οποίο θα αποτυπωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) των φορολογούμενων, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές τιμές και θα έχει πιστοποιηθεί σημαντική υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων που θα ενεργοποιήσει το πακέτο αντισταθμιστικών μειώσεων φόρων.
Αυτή τη στιγμή η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών προχωρεί με ρυθμούς χελώνας λόγω των σημαντικών προβλημάτων που εντοπίζονται από τη σχετική επιτροπή. Ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών στην αγορά ακινήτων αλλά και η ύπαρξη τιμών πολλαπλών ταχυτήτων ακόμη και στην ίδια περιοχή, δυσκολεύουν τον προσδιορισμό σε μια ενιαία βάση των πραγματικών εμπορικών αξιών των ακινήτων. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τεχνική βοήθεια από τις αρμόδιες ομάδες εργασίας της Κομισιόν και του ΔΝΤ, αλλά ακόμη και με τη δική τους συνδρομή θεωρείται αμφίβολο εάν θα επιτευχθεί η μετάβαση σε ένα νέο σύστημα αξιών των ακινήτων έως τα τέλη Ιουνίου, όπως ορίζει το Μνημόνιο. Ετσι και φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες και για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι «φουσκωμένος», αφού στον συμπληρωματικό φόρο θα ενταχθούν και τα αγροτεμάχια.