Πυρηνικός πόλεμος, κλιματική αλλαγή και πανδημία είναι τα τρία σενάρια που ανησυχούν περισσότερο τον ιδρυτή της Microsoft.
Εδώ και χρόνια ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο με το ίδρυμά του υπέρ της ανάπτυξης, της υγείας και της εκπαίδευσης. Πριν από λίγες μέρες ήρθε για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γερμανία μίλησε στον ραδιοσταθμό DLF για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τόσο όσον αφορά τις στρατιωτικές απειλές όσο και την κλιματική αλλαγή, θέματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη στη διάσκεψη του Μονάχου:
«Εκτιμώ ότι αυτό που έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες προκαλώντας εκατομμύρια νεκρούς είναι μια πανδημία. Από τα τρία καταστροφικά σενάρια που με απασχολούν περισσότερο, που είναι ο πυρηνικός πόλεμος, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία, είναι το τελευταίο για το οποίο είμαστε λιγότερο προετοιμασμένοι. (…) Για την πρόληψη μιας πιθανής πανδημίας απαιτούνται: μια σωστή περίθαλψη και οι συστηματικοί έλεγχοι. Παράλληλα απαιτούνται έρευνες για νέους τρόπους διάγνωσης, νέα φάρμακα και εμβόλια. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε με αξιώσεις το ξέσπασμα μιας πανδημίας μέσα σε λίγους μόνο μήνες και όχι χρόνια».
Χωρίς δεσμεύσεις η συνάντηση Γκέιτς - Τραμπ
Ο ιδρυτής της Μicrosoft δεν γνωρίζει αν η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την έρευνα για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ασθενειών, όπως το AIDS. Παρά την έκδηλη ανησυχία του εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι ο νέος πρόεδρος θα διατηρήσει τις ίδιες προτεραιότητες όπως οι προκάτοχοί του. Πάντως στην συνάντηση που είχε ο Μπιλ Γκέιτς με τον Ντόναλτ Τραμπ, ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να δεσμευθεί:
«Όταν συναντηθήκαμε δεν είχε ξεκινήσει ακόμα να ασχολείται με τον αμερικανικό προϋπολογισμό. Είχε μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του. Μιλήσαμε για το πώς θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε την σταθερότητα στην Αφρική και πώς να στηρίξουμε τις αφρικανικές οικονομίες έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το ξέσπασμα επιδημιών. Του είπα επίσης ότι η στήριξη των αφρικανικών χωρών είναι μακροπρόθεσμα προς το συμφέρον των ΗΠΑ και ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για όλα όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα. Ελπίζω ο πρόεδρος Τραμπ να συνεχίσει την παράδοση της αμερικανικής πολιτικής στην αφρικανική ήπερο, ωστόσο δεν υποσχέθηκε τίποτα».