Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Εισφορές 228,2 εκατ. στον πρώτο «λογαριασμό» ΕΦΚΑ

Εισφορές ύψους 228,2 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει ο πρώτος «λογαριασμός» του ΕΦΚΑ που καλούνται να πληρώσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου 1.190.232 ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ η προθεσμία αυτή, όπως όλα δείχνουν, θα παραταθεί για άλλους 210.000.



Σε αυτό το ύψος έφτασαν χθες τα ειδοποιητήρια και οι χρεώσεις εισφορών αφήνοντας, προς το παρόν, «εκτός συστήματος» 210.000 στο σύνολο 1,4 εκατ. που υπολογίζεται ότι θα κληθούν τελικά να πληρώσουν τις νέες εισφορές. Στελέχη του ΕΦΚΑ παραδέχονται ότι για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων «θα υπάρξουν ζητήματα» κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών που, όμως, θα αντιμετωπιστούν ακόμη κι αν χρειαστεί να δοθούν παρατάσεις ή γίνει μερική καταβολή εισφορών.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος δήλωσε στη Βουλή ότι τα ειδοποιητήρια εισφορών για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση θα αναρτηθούν αν όχι αυτήν την εβδομάδα, το αργότερο την επόμενη... Ο ΕΦΚΑ, πάντως, δεν έχει υπολογίσει τις εισφορές για τα επικουρικά και τα εφάπαξ για όσους έχουν σχετικές «καλύψεις», ενώ σχεδιάζει να αντιμετωπίσει χωριστά, μετά το πρώτο δίμηνο, την εκκαθάριση και τον συμψηφισμό των εισφορών για όσους ελεύθερους επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν εισφορά 26,95% μολονότι εντάσσονται στο καθεστώς των «οιονεί μισθωτών» και θα έπρεπε να καταβάλουν μόνο την εργατική εισφορά του 9,22%, με βάση την τελευταία εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου. Τα ερωτήματα, ωστόσο, παραμένουν για τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι».

Ο υφυπουργός είπε χθες ότι όσοι αμείβονται για περιστασιακή απασχόληση με τίτλο κτήσης (πρώην επαγγελματική δαπάνη) δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο εισφορών και δεν θα αναγράφονται στην ΑΠΔ.

«Υπόχρεοι καταβολής εισφορών είναι όσοι ήταν και πέρυσι». Ακόμη, σε περίπτωση που κάποιος ασφαλίζεται βάσει του άρθρου 39 (π.χ. ιατρός) και παράλληλα ο ίδιος έχει και εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, τότε για την αγροτική δραστηριότητα δεν θα εφαρμόζεται το κατώτατο όριο, αλλά θα υπολογίζονται εισφορές βάσει του πιθανού κέρδους που προκύπτει από την αγροτική δραστηριότητα. Για το θέμα των μερισμάτων τόνισε ότι μερίσματα που αφορούν σε κεφαλαιουχική απόδοση δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του ΕΦΚΑ και συνεπώς δεν έχουν εισφορές, ενώ αν αποτελούν μερίδιο από τα κέρδη της δραστηριότητας, τότε εμπίπτουν στον ΕΦΚΑ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, το 77% των εμπόρων θα πληρώσει σημαντικά χαμηλότερες εισφορές, το 14% υψηλότερες και μονο το 9% τα ιδια ποσά που πλήρωνε στον ΟΑΕΕ.

Παράταση
Ταυτόχρονα, την παράταση, μετά τις 28 Φεβρουαρίου, της προθεσμίας καταβολής των εισφορών αλλά και της υποβολής Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγυης. Όχι μονο λόγω των λειτουργικών προβλημάτων αλλά και υπό την πίεση σχετικών αιτημάτων. Χθες η ΓΣΕΒΕΕ επικαλούμενη τα προβλήματα αυτά και την καθυστέρηση έκδοσης εγκυκλίων, ζήτησε την παράταση έως τις 15 Μαρτίου για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση της πρώτης δόσης ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και του χρόνου υποβολής ΑΠΔ για τις επιχειρήσεις κατά ένα μήνα δηλ. μέχρι 31/3/2017.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com