Στην πύρινη ζώνη της μάχης με τον χρόνο βαδίζει η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές καθώς η λύση στον ελληνικό γρίφο παραμένει δύσκολη υπόθεση, και διατηρεί, ανοικτά, όλα τα σενάρια.
Λίγο πριν επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα, όπου θα αναζητηθεί χρυσή τομή για τα μέτρα και τα «αντίδωρα» προκειμένου να προχωρήσει η τεχνική συμφωνία, η ερώτηση του... «ενός εκατομμυρίου», τουλάχιστον για την αγορά, είναι εάν η αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως.
Εγκαίρως, ώστε να μην προκύψει συστημικός κίνδυνος στην οικονομία και να περιοριστεί η πιθανότητα επαλήθευσης ενός εφιαλτικού σεναρίου, περί παράτασης των διαπραγματεύσεων έως το φθινόπωρο, μετά τις γερμανικές εκλογές. Τα λιγότερο ανώδυνα ενδεχόμενα, για την οικονομία, καταλήγουν σε ολοκλήρωση της συμφωνίας το αργότερο έως τον Ιούνιο - πριν δηλαδή τις υψηλές λήξεις που αντιμετωπίζει τον Ιούλιο η χώρα προς την ΕΚΤ αλλά και προς την αγορά, αφού λήγει το ομόλογο που είχε εκδοθεί το 2014.
Στην καλή εκδοχή, η οποία ωστόσο φαντάζει και η πιο δύσκολη με δεδομένο το ιστορικό καθυστερήσεων που συνοδεύει τις ελληνικές αξιολογήσεις, θα μπορούσε στο Eurogroup στις 20 Μαρτίου να προκύψει καταρχήν συμφωνία με τους πιστωτές, αφού στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα θα έχει επέλθει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement). Σε αυτό το σενάριο, οριστική συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί, αφού θα έχει νομοθετήσει η Αθήνα το νέο πακέτο μέτρων και παρεμβάσεων, είτε στις 20 Μαρτίου -το πιο απίθανο- είτε στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα στις 7 Απριλίου. Στο σενάριο αυτό, θα μπορούσε να επισπευσθεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, είτε στις 27 Απριλίου, χωρίς, σύμφωνα με πληροφορίες να μπορεί να αποκλειστεί αυτό να γίνει και νωρίτερα, στο ιδανικό σενάριο.
Σε ένα δυσμενέστερο σενάριο, που θα περάσει από τη διακεκαυμένη ζώνη των γαλλικών εκλογών, όπου το τοπίο θα είναι εξαιρετικά αβέβαιο, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να παραταθούν έως τον Μάιο - Ιούνιο, στη σκιά ενδεχόμενων προβλημάτων για την ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ή μιας στρατηγικής από την ελληνική πλευρά να διασφαλίσει περισσότερα «ανταλλάγματα».
Ήδη χθες η Κρ. Λαγκάρντ, μετά τη συνάντηση της με την Αγκ. Μέρκελ δήλωσε πως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει προτού το ΔΝΤ μπορέσει να παρουσιάσει στο διοικητικό του συμβούλιο ένα σχέδιο για την Ελλάδα μεταφέροντας κλίμα δύσκολων συζητήσεων στο κομμάτι του χρέους.
Στην καλή εκδοχή αυτού του σεναρίου, θα μπορούσε να προκύψει μια συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, για παράδειγμα στο Eurogroup στις 22 Μαΐου, ενώ το θέμα του QE θα μπορούσε να εξεταστεί στις 8 Ιουνίου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Σε μια πιο αρνητική εκδοχή, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να πάνε κυριολεκτικά στο παρά πέντε των λήξεων του Ιουλίου, αλλά να προκύψει συμφωνία την τελευταία στιγμή.
Και στις δύο αυτές εκδοχές, πάντως η ζημιά για την οικονομία θα είναι αισθητή, αφού πρακτικά θα έχει χαθεί το πρώτο εξάμηνο μιας ιδιαίτερα κρίσιμης χρονιάς για την ανάκαμψη της οικονομίας. Σε μια ακραία εκδοχή, υπό την προϋπόθεση πως θα μπορούσε να ξεπεραστεί με κάποιο τρόπο ο σκόπελος των πληρωμών του Ιουλίου με Plan B που θα προβλέπει «σάρωση» όλων των διαθεσίμων κεφαλαίων, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να συρθούν έως τον Σεπτέμβριο. Μετά δηλαδή από τις γερμανικές εκλογές, από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει αλλαγή πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διαψεύδουν πάντως την ύπαρξη ενός τέτοιου Plan B όσον αφορά τα διαθέσιμα κεφάλαια, ενώ ένα τέτοιο σενάριο είναι προφανές πως θα προκαλούσε ισχυρές αναταράξεις στην οικονομία, και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
[«Ρουκέτα» Σόιμπλε για τις συντάξεις]
Τα νερά ήρθε να ταράξει χθες ο Β. Σόιμπλε. Η εκπρόσωπός του απαντώντας σε ερώτηση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, τόνισε πως: «Το συνταξιοδοτικό είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνεται στο τρέχον πρόγραμμα, άρα πρέπει να εκπληρωθεί στο τρέχον πρόγραμμα». Η ίδια τόνισε πως η Γερμανία θα επιμείνει στις απαιτήσεις της για πλεόνασμα 3,5% ενώ επιμένει στη θέση πως το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.