Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Τον Μάιο ξεκινούν διαπραγματεύσεις για το χρέος

Εν αναμονή της σημερινής έκθεσης αξιολόγησης από τη Standard & Poor's τελεί η αγορά που αναμένει ένα πρώτο θετικό στίγμα από το «μέτωπο» των ξένων οίκων για τις εξελίξεις στην οικονομία.




Την ίδια ώρα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε χθες πως οι συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν το Μάιο, αφού η Eurostat επικυρώσει το πλεόνασμα, ενώ οι τελικές αποφάσεις πρέπει να αναμένονται μετά τη νέα αξιολόγηση από την τρόικα, τον Ιούνιο. Προς αποφάσεις για το χρέος το καλοκαίρι "έδειξε" χθες και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, σημειώνοντας πως θα προηγηθεί νέα αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Τόνισε δε πως στην πρόσφατη αξιολόγηση διασφαλίστηκε η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το 2014.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα Π. Καρβούνης εκτίμησε πως οι αξιολογητές δεν πρόκειται να επιστρέψουν παρά μόνο μετά τις ευρωεκλογές, σε μία καίρια στιγμή που θα τεθούν ζητήματα για χρημαδοτικές ανάγκες της χώρας και χρέος.

Κύκλος αξιολογήσεων
Με τις ανακοινώσεις σήμερα από την S&P ανοίγει κύκλος αξιολογήσεων για την Ελλάδα. Την S&P θα διαδεχθεί η Moody's στις 3 Απριλίου και η Fitch στις 23 Μαΐου, με την αγορά να ποντάρει σε βελτίωση αξιολογήσεων, τουλάχιστον από έναν ή δύο οίκους. Ειδικά όσον αφορά στην S&P, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να βελτιωθεί η προοπτική της αξιολόγησης που σήμερα είναι σταθερή, αν και άλλες πηγές επέλεγαν χθες να κρατήσουν χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών. Εκτιμούσαν όμως πως σε κάθε περίπτωση θα δοθεί θετικό στίγμα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα δίνοντας σήμα για θετικές εξελίξεις μεσοπρόθεσμα και δημιουργώντας θετικό πλαίσιο για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Ερωτηθείς για την επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές, ο κ. Ρεν τόνισε χθες πως αυτό θα πρέπει να εξεταστεί σε συνάρτηση με το κόστος δανεισμού, κάτι που πρέπει να σταθμίσει η κυβέρνηση και το οποίο θα καθορίσει η αγορά. Σημειώνεται πως χθες η απόδοση του δεκαετούς κινήθηκε ανοδικά προσεγγίζοντας πάλι το 7%.

Από την πλευρά του ο κ. Καρβούνης εκτίμησε ότι η συζήτηση για το χρέος θα αρχίσει μετά τις ευρωεκλογές. Όπως είπε, θα είναι καίρια στιγμή γιατί θα πρέπει να αποφασιστεί τι θα γίνει όσον αφορά στη μελλοντική χρηματοδότηση της χώρας. Εάν δηλαδή χρειαζόμαστε νέα κεφάλαια, πού θα τα βρούμε, ενώ επιπλέον θα τεθεί και το θέμα του χρέους. «Ακούω την κυβέρνηση που λέει ότι δεν χρειάζεται άλλο μνημόνιο και το σέβομαι. Μπορεί να βρεθούν χρήματα από τις αγορές», είπε, τονίζοντας πάντως πως με ή χωρίς μνημόνιο θα υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία. Χαρακτήρισε καλό νέο ότι η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης, κάτι που μπορεί να σταματήσει την επιβολή φόρων, όπως αυτός της αλληλεγγύης.

Ενα νομοσχέδιο με πολλά άρθρα
Σε ένα νομοσχέδιο με πολλά άρθρα θα κατατεθούν στη Βουλή οι παρεμβάσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με την τρόικα, ενώ το φθινόπωρο θα αποφασιστεί εάν θα παραμείνει από το 2016 και μετά η εισφορά αλληλεγύης ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com