Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Τέλος στα «τυφλά» προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης

Τέλος στα «τυφλά» -χωρίς προηγούμενη διάγνωση των αναγκών των επιχειρήσεων- προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων, εργαζομένων αλλά και των νέων (στο πλαίσιο της προωθούμενης υποχρεωτικής πρακτικής άσκησής τους μετά τη λήξη των σπουδών) βάζει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.




Η απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που καθιερώνει τον «Μηχανισμό» διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, συνοδεύεται από ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο θα καλούνται να συμπληρώνουν οι επιχειρήσεις συμβάλλοντας, με τον τρόπο αυτό, στη καλύτερη σύζευξη των θέσεων εργασίας και κατάρτισης με τις ειδικότητες των εργαζομένων.

Το ερωτηματολόγιο
Τέλος στα «τυφλά» προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης
Το ερωτηματολόγιο -το οποίο αποκαλύπτει η «Η»- ζητά μέσα σε 5 σελίδες από τις επιχειρήσεις να καταγράφουν ποιες ειδικότητες λείπουν, τις ανάγκες σε θέσεις εργασίας που θα έχουν τους επόμενους 12 μήνες και σε ποιες ειδικότητες, τις δεξιότητες τις οποίες θα πρέπει να έχει ο μελλοντικός εργαζόμενος που θα προσλάβουν, τις ανάγκες κατάρτισης του υπάρχοντος προσωπικού τους και τις πιο σημαντικές δεξιότητες που λείπουν, καθώς και αν σκοπεύουν να απασχολήσουν μαθητευόμενους νέους. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει, κωδικοποιημένες, 12 δεξιότητες (γνώση γλωσσών, αριθμητική ικανότητα, ψηφιακή ικανότητα, ευελιξία - προσαρμοστικότητα, επικοινωνιακές δεξιότητες, δημιουργικότητα, εργασία σε ομάδες κ.ά.) ενώ δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση να δηλώσει και τυχόν άλλες δεξιότητες που χρειάζεται.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να αποκτήσει κεντρικά μια πλήρη εικόνα που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται να μη γίνεται «στα τυφλά», όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της χώρας και των ίδιων των ανέργων. Μέσω του «Μηχανισμού» τα στελέχη του υπουργείου θα πετύχουν μια πιο αποτελεσματική σύζευξη της προσφοράς με τη ζήτηση εργασίας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των δράσεων για την καταπολέμηση της διαρθρωτικής ανεργίας, ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, ανά επιχείρηση και ανά περιφέρεια της χώρας.

Για την εφαρμογή του «Μηχανισμού Διάγνωσης» έχει ήδη καταρτισθεί σχέδιο δράσης το οποίο με ευθύνη της γραμματέως διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων Α. Δαλλαπόρτα έχει ήδη αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση χρηματοδότησης. Ο «Μηχανισμός» θα λειτουργήσει, κατά την πρώτη πιλοτική του εφαρμογή από τον ερχόμενο Οκτώβριο (ενδεχομένως μαζί με τη συγκεντρωτική Περιοδική Δήλωση ασφαλιστικών εισφορών) σε προαιρετική βάση ευαισθητοποιώντας τις επιχειρήσεις να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο και να συμβάλουν «στη μείωση της ανεργίας, στη βελτίωση της ποιότητας των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και στη ταχύτερη εύρεση ποιοτικών θέσεων εργασίας».

Εργαλείο για το «πρώτο ένσημο»
Ο «Μηχανισμός» διάγνωσης και τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα αποτελέσουν βασικό «εργαλείο» για την υποβοήθηση της μετάβασης των νέων από το σχολείο και το πανεπιστήμιο στην πρώτη τους εργασία. Με βάση τον σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας το νέο σύστημα διάγνωσης των αναγκών των επιχειρήσεων θα «κουμπώσει» με το νέο πλαίσιο πρακτικής άσκησης των νέων στο πλαίσιο του προγράμματος «εγγύηση για τη νεολαία» (Youth Guarantee) μέσω της οποίας θα προσφέρεται σε κάθε νέο ηλικίας έως 25 ετών μια πρόταση καλής ποιότητας για απασχόληση, επαγγελματική κατάρτιση, μαθητεία ή πρακτική άσκηση μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών από τότε που αποχωρεί από την επίσημη εκπαίδευση ή από τότε που μένει χωρίς εργασία. Θα αξιοποιηθεί, τέλος, και για τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πρώτη επαφή των νέων πτυχιούχων με την αγορά εργασίας και το «πρώτο ένσημο».



 
website counter
friend finderplentyoffish.com