Επανέρχεται το σενάριο συγχώνευσης των δύο κρατικών δομών του τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε Αττική και Θεσσαλονίκη, μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη περί εξαγοράς της ΕΥΑΘ από την ΕΥΔΑΠ.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό για τη λογική της υπεράσπισης του δημοσίου και του κοινού συμφέροντος, σε σχετική ερώτηση περί συγχώνευσης των δύο εταιρειών ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι δύο εταιρείες μπορούν να πορευθούν με κοινό μετοχικό κεφάλαιο, επισημαίνοντας: «Είναι αναγκαία μια συνεργασία της ΕΥΔΑΠ με την επίσης καλή εταιρεία ΕΥΑΘ, η οποία δεν έχει το αντίστοιχο know how και χρειάζεται τη συμπαράσταση και τη συνεργασία της ΕΥΔΑΠ. Πολύ σύντομα πιστεύω ότι θα έχουμε νέα και σ' αυτό τον τομέα».
Σύμφωνα με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, η ΕΥΔΑΠ είναι μια από τις πιο υγιείς εταιρείες της χώρας, με τεράστια κεφαλαιακή επάρκεια, με το Δημόσιο να συμβάλει ενεργά ως προς αυτή την κατεύθυνση, με πολλά κέρδη και απόδοση μερισμάτων στους μετόχους και στο Δημόσιο. Πάντως, μέχρι στιγμής, κύκλοι του υπουργείου Υποδομών επισημαίνουν πως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η μορφή της συγχώνευσης, δηλαδή εάν θα αφορά σύσταση νέας εταιρείας ή εξαγορά μετοχικού κεφαλαίου από την ΕΥΔΑΠ.
Ιδιωτικοποίηση
Η νέα, κοινή μορφή των δύο επιχειρήσεων έρχεται ως αποτέλεσμα της ακύρωσης ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση κατοίκων της Αθήνας, που ζητούσαν να ακυρωθεί η κυβερνητική απόφαση με την οποία μεταβιβάστηκε, χωρίς αντάλλαγμα, από το Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας το 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών και κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην προστασία της υγείας.