Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Ενοποίηση Ταμείων το 2015 και σε... βάθος χρόνου των παροχών

Το «χαρτί» της ενοποίησης των Ταμείων «ρίχνει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μεταθέτοντας για... αργότερα (αφού «αναπτυχθούν» όλα τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων και «τρέξει» ο νέος νόμος για τη χορήγηση βασικής + αναλογικής σύνταξης) την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για τις κατηγορίες των ασφαλισμένων που εξακολουθούν να έχουν είτε ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είτε καλύτερο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για τον χρόνο ασφάλισής τους έως το 2010.




«Εχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια που διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού», υπογραμμίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη χωρίς να αποκλείουν, ωστόσο, ενδιάμεσα μέτρα για την περίοδο έως το 2020, που, σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες, θα υπάρχουν αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες για πληρωμές συντάξεων. «Δεν θα υπάρξει νέο Ασφαλιστικό, έχουμε καταστρώσει ελληνικό σχέδιο για τη διασφάλιση των συντάξεων», δηλώνει στην «Η» ο Γιάννης Βρούτσης.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων που δρομολογεί ο υπουργός και τα οποία θα παρουσιαστούν στην τρόικα έχουν ως εξής:

• Εως το τέλος του χρόνου θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή η ενοποίηση των Ταμείων με βάση τα εναλλακτικά σενάρια της μελέτης του ΚΕΠΕ και εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί και προβλέπουν ακόμη και τη λειτουργία ενός μόνο Ταμείου έως το 2017. Τη λειτουργική ενοποίηση, σταδιακά, όλων των Ταμείων θα υποστηρίξουν νέα μέτρα όπως η δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων, η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των ασφαλισμένων (χθες ο Γιάννης Βρούτσης ζήτησε από τους διοικητές των Ταμείων να αποστείλουν στοιχεία των ασφαλισμένων για την τελευταία εικοσαετία), η σύμπραξη των Ταμείων με τη φορολογική διοίκηση για την ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων και ο κεντρικός έλεγχος των οικονομικών τους.

• Εως τις αρχές του 2015 θα έχουν καταγραφεί όλες οι προνοιακές παροχές που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΚΑΣ, επιδόματα κ.α.). Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης υποχρεωτικής αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής προστασίας -πέρα από τον λογιστικό διαχωρισμό που θα γίνει έναντι παροχών για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές- θα επαναξιολογηθούν εντός του 2015 και είτε θα καταργηθούν είτε θα συμψηφιστούν με άλλες γενικές παροχές στη συνέχεια (π.χ. σε συνάρτηση με την καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος).

• Εως το τέλος Μαρτίου του 2015 θα έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα ποσά των οφειλών έναντι των «καθαρών» χρεών 11,5 δισ. ευρώ (χωρίς προσαυξήσεις και εκείνων που είναι άνω του 1 εκατ. ευρώ) τα οποία θα «μπουν» στις νέες ρυθμίσεις, σε 72 έως 100 δόσεις. Από τις ρυθμίσεις αυτές το υπουργείο προσδοκά να αυξήσει σημαντικά τη ροή των εσόδων των Ταμείων «εξισορροπώντας», ως ένα βαθμό, τις απώλειες από τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση, την υψηλή ανεργία και τους μειωμένους μισθούς επί των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές. Ο Γιάννης Βρούτσης έδωσε χθες εντολή στις διοικήσεις των Ταμείων να μην καθυστερήσουν να εκδώσουν τις σχετικές εγκυκλίους, μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου για τις ρυθμίσεις, και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να ενεργοποιηθούν νωρίτερα οι οφειλέτες. Για την ενίσχυση των εσόδων των Ταμείων (που αντιμετωπίζουν αυξημένες υποχρεώσεις για τις καταβολές συντάξεων) προβλέπεται, ακόμη, να συνεχιστεί και να ενταθεί η «μάχη» για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής της εισφοροαποφυγής (με «εργαλείο» τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις) και να γίνουν οι συμψηφισμοί χρεών με επιστροφές φόρων και επιδοτήσεων.

• Περί τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2015 και το αργότερο έως τις αρχές του φθινοπώρου του 2015 θα έχουν «χαρτογραφηθεί» (για να επανεξεταστούν, εφόσον χρειαστεί) όλες οι εξαιρέσεις και τα ειδικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα, που όχι μόνο η τρόικα αλλά και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν ως «πολυτέλεια» για το Ασφαλιστικό. Στις «ευνοϊκές» διατάξεις και στις «εξαιρέσεις», στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, τη χορήγηση συντάξεων με 15έτη ασφάλιση (ενσωματώνουν μεγάλο μέρος μη ανταποδοτικής παροχής), το «μπόνους» των 220 ευρώ στις συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ, τον υπολογισμό των συντάξεων με βάση τον τελευταίο μισθό και όχι με τον μέσο όρο της πενταετίας της καλύτερης δεκαετίας όπως ισχύει στο ΙΚΑ για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010 (για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2011 εφαρμόζονται από την 1/1/2015 ενιαίοι κανόνες για όλους) και τις πρόωρες, δηλαδή πριν από το 62ο έτος της ηλικίας, συνταξιοδοτήσεις με λιγότερα από 35 χρόνια ασφάλισης.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ
Πολιτική λύση για τον συνδικαλιστικό νόμο

«Διορθώσεις» στον συνδικαλιστικό νόμο που θα έχουν κοινωνική αποδοχή και θα μπορεί να ψηφίσει η... Βουλή, αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση ως «αντίβαρο» στη μη επαναφορά του «λοκ άουτ» και στη διατήρηση του συστήματος γνωμοδότησης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις.

Τα πεδία στα οποία θα γίνουν αλλαγές, «χωρίς να θιγεί ο βασικός πυρήνας του νόμου 1264/82», όπως σημειώνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα καθοριστούν, όπως αποφάσισαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος, ύστερα από «εσωτερική» διαβούλευση των δύο κομμάτων μετά το «ναυάγιο» της διμερούς διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων με ενδιάμεσο συνομιλητή το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τρόπου λήψης των αποφάσεων για την κήρυξη απεργιών, αλλά αύξησης των προθεσμιών προειδοποίησης για την πραγματοποίησή τους (σε 48 ώρες από 24 στον ιδιωτικό τομέα και σε 8 από 4 ημέρες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα). Θα εξεταστούν, ακόμη, η «εκλογίκευση» του αριθμού των συνδικαλιστών και των ημερών που δικαιούνται να απέχουν από την εργασία τους με αποδοχές, ο έλεγχος των συγκεκριμένων αδειών και η σύντμηση από τις επτά στις τρεις ημέρες του διαστήματος αδικαιολόγητης απουσίας των συνδικαλιστών από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com