Ημερήσια βουτιά άνω του 6%, την μεγαλύτερη από το 2011, κατέγραφαν την Πέμπτη οι τιμές του μαύρου χρυσού, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην απόφαση του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών (ΟΠΕΚ) να διατηρήσει αμετάβλητες τις ποσοστώσεις παραγωγής στα 30 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, παρά το γεγονός ότι στην παρούσα φάση η προσφορά πετρελαίου υπερβαίνει την ζήτηση.
Το αμερικανικό αργό βρέθηκε κάτω από το φράγμα των 70 δολαρίων ανά βαρέλι (που θεωρείται η «κόκκινη γραμμή» για να είναι βιώσιμη η παραγωγή πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα), φτάνοντας ενδοσυνεδριακά έως και τα 67,75 δολ./βαρέλι. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και για το πετρέλαιο μπρεντ (που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρώπη), το οποίο διαπραγματευόταν το απόγευμα της Πέμπτης στα 72,63 δολ./βαρέλι (έχοντας υποχωρήσει προσωρινά έως και τα 71,75 δολ./βαρέλι).
Οι απώλειες για τον μαύρο χρυσό σε σχέση με τα υψηλά του Ιουνίου όταν το μπρεντ είχε φτάσει στα 115 δολ./βαρέλι προσεγγίζουν πλέον το 40%.
Κατά την πιο κρίσιμη σύνοδο του ΟΠΕΚ τις τελευταίες δεκαετίες, η Σαουδική Αραβία, η χώρα με το μεγαλύτερο ειδικό βάρος στο καρτέλ επέβαλε την άποψή της να μην κλείσουν οι στρόφιγγες, παρά τις πιέσεις από άλλες χώρες (όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν) των οποίων οι οικονομίες «χρειάζονται» υψηλότερες τιμές. Πολλοί αναλυτές βλέπουν πίσω από την στάση των Σαουδαράβων την πρόθεση του Ριάντ να υπονομεύσει την παραγωγή shale των ΗΠΑ, αλλά και να φέρει σε δύσκολη θέση χώρες όπως το Ιράν και η Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού αποτελεί καλό νέο για την οικονομία της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, στο μέτρο που ενισχύει την αγοραστική δύναμη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.