Τις βάσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές έχει βάλει η κυβέρνηση, σύμφωνα τουλάχιστον με την Ολγα Γεροβασίλη.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, αισιοδοξία που έχει και άλλο στέλεχος της κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει ότι όλα θα κλείσουν μέχρι τις 15 Απριλίου.
Είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς υπουργούς της κυβέρνησης να αισιοδοξούν για μια συμφωνία που, έτσι κι αλλιώς, έχει καθυστερήσει κι έχει προκαλέσει ζημιά στην οικονομία. Παρά το γεγονός ότι κι άλλες φορές στην κυβέρνηση εμφανίστηκαν σίγουροι για συμφωνία, εντούτοις φαίνεται ότι αυτή τη φορά δεν μπορεί να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. «Αν πάμε στον Μάιο... καήκαμε», είχε πει ο Ευκλ. Τσακαλώτος, οπότε όλοι πιστεύουν ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουν τελειώσει τα πάντα με φορολογικά - ασφαλιστικά και «κόκκινα» δάνεια.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως το βήμα για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, να «ξεμπλοκάρουν» επενδύσεις, να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα και το «έλλειμμα απαισιοδοξίας» που υπάρχει στον χώρο των επιχειρήσεων. Πράγματι, θα μπορούσε να είναι η κινητήριος δύναμη για να ξεφύγει η οικονομία από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να επιστρέψει στον ενάρετο δημοσιονομικό κύκλο.
Ωστόσο, τα δύσκολα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ξεκινούν μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Τα μέτρα θα είναι ιδιαίτερα επώδυνα, αφού για άλλη μια φορά επιλέγεται η επιβάρυνση με νέους φόρους και οι περικοπές συντάξεων αντί της μείωσης των δημοσίων δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν το κράτος μικρότερο και ευέλικτο.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να υποστούν νέες μειώσεις στο εισόδημά τους, ενώ και οι επιχειρηματίες θα επιβαρυνθούν έτι περαιτέρω. Αλλωστε, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΒΕΑ, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο φορολογικό κόστος σε σχέση με τις γειτονικές χώρες.
Το ερώτημα, επομένως, είναι αν μπορεί να αντέξει η οικονομία έναν ακόμη κύκλο υφεσιακών μέτρων και πόσο πιθανό είναι να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.
Ο «Γολγοθάς» για όλους ξεκινά μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αυτό που έχει να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να «μαλακώσει» τα μέτρα - φωτιά είναι να ανοίξει τον δρόμο για νέες επενδύσεις, για νέες θέσεις εργασίας, για μεταρρυθμίσεις, που στόχο έχουν να «παράξουν» χρήμα. Χωρίς αυτό, η οικονομία θα βουλιάξει για άλλη μια φορά...