Εκτενές αφιέρωμα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δημοσιεύει η Wall Street Journal η οποία εμφανίζεται απαισιόδοξη για την πολυπόθητη ανάπτυξη.
Η εφημερίδα φιλοξενείς απόψεις ειδικών και τονίζει ότι είναι άπιαστο όνειρο η ανάπτυξη αυτή το έτος
Στην πρώτη αναγνώριση από την πλευρά των πιστωτών ότι η ανάκαμψη έχει και πάλι εκτροχιαστεί, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα, σημειώνει η WSJ και προσθέτει: η ανάπτυξη θα ξεκινήσει και πάλι από το επόμενο έτος, ανέφερε η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στην Ελλάδα σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι εξαγωγές, οι οποίες υποτίθεται ότι θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανάκαμψη, βρίσκονται σε μια αργή πτωτική τροχιά, καθώς παρεμποδίζονται από τους κεφαλαιακούς ελέγχους, τους φόρους και την έλλειψη πίστωσης.
"Δεν υπάρχει περίπτωση θα δούμε ανάκαμψη εκτός και αν δούμε γενναίες πολιτικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα πιο σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον", αναφέρει ο Δημήτρης Τσακωνίτης, γενικός διευθυντής στην εταιρεία Grecian Magnesite.
Το δημοσίευμα της WSJ σημειώνει ότι η συμφωνία διάσωσης προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη από τα τέλη του 2016, με την επίσημη πρόβλεψη για το 2017 να είναι για ανάπτυξη 2,7%. Οικονομολόγοι από τον ιδιωτικό τομέα εκτιμούν ότι η ανάπτυξη το επόμενο έτος θα είναι πιο κοντά στο 0,6%.
Η πιο αδύναμη ανάπτυξη θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, οδηγώντας ενδεχομένως σε νέες διαπραγματεύσεις για επιπλέον μέτρα λιτότητας, αναφέρει η εφημερίδα.
"Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής στο οποίο μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αφήνουμε την ύφεση πίσω μας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή.
Η εφημερίδα αναφέρεται και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη του την προηγούμενη εβδομάδα ότι η οικονομία θα δεχτεί ώθηση από τις επενδύσεις στο τέλος του έτους, όταν οι πιστωτές αναμένεται να προχωρήσουν σε κάποια ελάφρυνση του χρέους και η χώρα θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν οριακή βελτίωση, αναφέρει η εφημερίδα: η ανεργία μειώνεται με ασθενείς ρυθμούς, αλλά παραμένει κοντά στο 23%. Οι λιανικές πωλήσεις και τα έσοδα από τον τουρισμό υπήρξαν απογοητευτικά. Ο αριθμός των εταιρικών χρεοκοπιών το πρώτο μισό του έτους έφτασε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή φαίνονται καλύτερα, αλλά οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι οι έρευνες για το κλίμα δεν είναι ευοίωνες για το μέλλον.
Η στασιμότητα στις εξαγωγές αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία. Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας βασίζεται στη μετάβαση της οικονομίας μακριά από τις κυβερνητικές δαπάνες, προς τις εξαγωγές και τις σχετικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι οι εξαγωγές μέχρι τον Ιούλιο υποχώρησαν 7,1% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ακόμα και χωρίς τους τομείς ναυτιλίας και πετρελαίου που εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις, οι εξαγωγές υποχώρησαν 2,2%.