Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Μία εβδομάδα προθεσμία για τα 5,7 δισ. ευρώ - Ανοίγουν τα 88 μέτωπα της 4ης αξιολόγησης

Τροχάδην σε δύο μέτωπα ξεκινά η κυβέρνηση στον απόηχο της διήμερης επίσκεψης του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα, αλλά και των αποτελεσμάτων του EWG της Πέμπτης. 



Μέσα σε μία εβδομάδα, έως το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου, θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες της 3ης αξιολόγησης για να μη "βαρύνει" το κλίμα για τη μεγάλη διαπραγμάτευση που... έρχεται πολύ πιο γρήγορα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Οι εκκρεμότητες σχετίζονται κυρίως με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που πρέπει να γίνονται αδιάλειπτα σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και με το Ελληνικό, τον ΔΕΣΦΑ και τα κρατικά "φέσια" (που πρέπει να απομειωθούν επαρκώς). Η ολοκλήρωση των 110 συνολικά προαπαιτουμένων πρέπει να κριθεί επαρκής προκειμένου ο ESM να συνεδριάσει για να εκταμιεύσει την 1η υποδόση των 5,7 δισ. ευρώ.

Αυτό που επιχειρείται από ελληνικής πλευράς είναι να μην "επιστρέψει" το θέμα στο Eurogroup του Φεβρουαρίου για μια νέα πολιτική απόφαση. Σημειώνεται ότι το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει πως το θέμα των πλειστηριασμών μπορεί να λάβει αναβολή για την εξέταση της 2ης υποδόσης της 3ης αξιολόγησης (απομένει 1 δισ. ευρώ) που θα λάβει χώρα από την 1η Απριλίου και μετά. Και μένει να φανεί αν αυτό θα γίνει αποδεκτό από τους δανειστές, αν θα δεχθούν δηλαδή μία καταβολή των 5,7 δισ. ευρώ με "αστερίσκους", όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Στις 26 Φεβρουαρίου αρχίζει η διαπραγμάτευση

Σε κάθε περίπτωση, οι θεσμοί καταφθάνουν αμέσως μετά το Eurogroup στην Αθήνα σε επίπεδο κλιμακίων, ενώ στις 26 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται η κάθοδος των επικεφαλής. Δηλαδή δρομολογείται η έναρξη των διαπραγματεύσεων έναν μήνα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Στόχος είναι, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, να ασκηθεί πίεση και να αποφευχθεί μια νέα "κοιλιά" στις διαπραγματεύσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν σε πρωτόγνωρα λίγο χρόνο. Όλα θα πρέπει να τελειώσουν τον Ιούνιο, ξεκαθάρισε πολλές φορές ο Επίτροπος Μοσκοβισί στις δηλώσεις που έκανε από την Αθήνα.

Ο Επίτροπος έκανε σαφές ότι το 80-90% των μνημονιακών παρεμβάσεων έχει γίνει "αλλά δεν πρέπει να αγνοούμε τα τελευταία 100 μέτρα". "Αν αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλα θα πάνε καλά, είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή", δήλωσε.

Οι διαπραγματεύσεις θα έχουν 3 μέτωπα:

· Αξιολόγηση. Ο πρώτος στόχος είναι να ξεκινήσει η 4η αξιολόγηση των 88 προαπαιτουμένων που, σύμφωνα με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, ίσως είναι η πιο δύσκολη. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι και πολλά μέτωπα (αντικειμενικές, πλειστηριασμοί, νόμος Σταθάκη/Κατσέλη κ.λπ.) έχουν μεταφερθεί σε αυτήν. Υπάρχει η μεγάλη υπεραξιολόγηση των μέτρων - αντιμέτρων που θα οδηγήσει στον νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό 2019-2021 (με πηγές του ελληνικού επιτελείου να αναφέρονται ακόμη και σε πρόθεση αλλαγής του χρόνου εφαρμογής των μέτρων με το αφορολόγητο να έρχεται το 2019 και την μείωση των συντάξεων να οδεύει για το 2020).

· Μεταμνημονιακή Εποπτεία/Εθνικό Σχέδιο. Παράλληλα θα πρέπει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το "εθνικό σχέδιο" μαζί με τους θεσμούς και να το καταθέσει πριν το Πάσχα, ώστε να "ενταχθεί" στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο αλλά και να αποτελέσει το "χαλί" για τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

· Χρέος. Το τρίτο μέτωπο είναι αυτό του χρέους και των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν με τον Επίτροπο να τις θεωρεί εντελώς αναγκαίες γιατί αλλιώς το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο, αλλά να είναι σαφές ότι υπάρχουν και άλλες "τάσεις" ανάμεσα στους δανειστές. Θα πρέπει να συνδυαστεί με τον ρόλο του ΔΝΤ, αλλά και με τη διαπραγμάτευση για το "Γαλλικό Κλειδί", δηλαδή για την πρόταση σύνδεσης των παρεμβάσεων στο χρέος με το ΑΕΠ. Ο Επίτροπος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι βοηθά και την Ελλάδα στο σκέλος των πιέσεων που ασκεί για παρεμβάσεις στο χρέος.

Το πλέγμα αυξημένης εποπτείας μετά το μνημόνιο και η 4ετία 2019-2022

Το Εθνικό Σχέδιο, όπως επισήμανε ο Επίτροπος, θα είναι ελληνικής ιδιοκτησίας αλλά θα ολοκληρωθεί τάχιστα (πριν το Πάσχα) σε συνεργασία με τους θεσμούς. Και τούτο διότι θα πρέπει να είναι "συμβατό" με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και με όσα θα πρέπει να συνεχίζει να υλοποιεί τη μετά μνημονίου εποχή και ειδικά την περίοδο 2019-2022. Για αυτή την 4ετή περίοδο οι θεσμοί έχουν ειδικό ενδιαφέρον αφού συνδέεται με τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ (για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση και θα τα προσυπογράψει εκ νέου στο νέο Μεσοπρόθεσμο), αλλά και γιατί συνδέεται με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Έτσι, στους διαπραγματευτικούς κύκλους έχει αρχίσει να συζητείται το θέμα των "αιρεσιμοτήτων" που επιθυμούν οι θεσμοί να συνδεθούν με αυτές τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος. Ο λόγος για μια διαφορετική λεκτική αναφορά για τα γνωστά σήμερα ως "προαπαιτούμενα".

Μάλιστα, αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με τις μεταμνημονικές δεσμεύσεις (η κυβέρνηση σε αυτό θα περιλάβει και το αναπτυξιακό σχέδιο αλλά και το πακέτο με τις κοινωνικές παρεμβάσεις και τα αντίμετρα) και μετά να ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος.

Ο Επίτροπος έκανε πολλές "διακριτικές" αναφορές στον μηχανισμό επίβλεψης των μεταρρυθμίσεων αυτών, οι οποίες, όπως αναφέρουν διαπραγματευτικές πηγές, αν υπάρξουν παρεμβάσεις στο χρέος, θα συνδεθεί με αυτές, αφού και οι παρεμβάσεις θα γίνονται τμηματικά.  Ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει προοδευτικά μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ανέφερε επίσης ότι, επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για μεγάλο διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος, χρειάζεται επίσης να υπάρξει μια κατάλληλη μορφή εποπτείας μετά το πρόγραμμα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com