Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

ΥΠΟΙΚ: "Αγκάθι" το δημόσιο -στόχος να κλείσει η αξιολόγηση έως το Μάιο

Στόχος έως την Πέμπτη είναι να ξέρουμε ποια από τα 88 προαπαιτούμενα αντιμετωπίζουν δυνητικά προβλήματα ώστε να μπορέσουμε να τα επιλύσουμε, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου επαφών της 4ης αξιολόγησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα.



Έφερε ως παράδειγμα τέτοιων προαπαιτούμενων αυτό του δημοσίου και της τοποθέτησης γενικών γραμματέων και διευθυντών, κάνοντας λόγο για ένα θέμα πάρα πολύ σύνθετο και χρονοβόρο.

Εξήγησε ότι γενικότερα αυτό που επιχειρείται είναι να καταγραφούν όλα τα αντίστοιχα δύσκολα θέματα έως την Πέμπτη που αναχωρούν οι Θεσμοί ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση έως τον Μάιο.

Αντίστοιχα, ο τελικός στόχος της συνολικής συμφωνίας (μαζί με το χρέος) είναι να καταστεί εφικτή μέσα στον Ιούνιο, ανέφερε η ίδια πηγή.

Το ίδιο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμα το θέμα των αντικειμενικών αξιών ούτε έχει τεθεί επί τάπητος σε επίπεδο επικεφαλής το δημοσιονομικό ζήτημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπραγματεύσεις υπάρχουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τόσο για το δημοσιονομικό πεδίο όσο και για άλλα θέματα.

Επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ήταν ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ μετείχαν ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Χουλιαράκης.

Το Μάρτιο η δόση

Για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση το ίδιο  κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το ζήτημα έχει τελειώσει και το ποσό θα πληρωθεί μέσα στο Μάρτιο. Ωστόσο, όπως είπε, δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία εκταμίευσης.

Αναχωρούν την Πέμπτη

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των Θεσμών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Θα λάβει χώρα ένας συνολικός γύρος ανασκόπησης των μετώπων και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από απόσταση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα αναχωρήσει το πρωί της Πέμπτης για το Εuroworking Group που διενεργείται στις Βρυξέλλες το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Aύριο αναμένονται περισσότερο τεχνικές συναντήσεις αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ ο κύριος όγκος των διαπραγματεύσεων έχει προγραμματιστεί για τη Τετάρτη.

Αμηχανία για Αντωνοπουλου

Αμηχανία, πάντως, επικράτησε μεταξύ των υπουργών που μετείχαν στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς  όταν τους ζητήθηκε να τοποθετηθούν για το θέμα Αντωνοπούλου (σ.σ. η οποία εκ των υστέρων παραιτήθηκε).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com