Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα για το μέλλον των τραπεζών

Αισιοδοξία για την επιτυχία των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους το 2017, παρά το αρνητικό ξεκίνημα της χρονιάς, εξέφρασαν οι διοικήσεις και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια των conference calls που πραγματοποίησαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.



Με προϋπόθεση ασφαλώς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και δεδομένης της πορείας των NPEs το δ΄ τρίμηνο του 2016, οι τράπεζες εκτιμούν πως είναι εφικτή η επίτευξη των στόχων για το 2017 μολονότι το α' τρίμηνο του έτους αντιμετωπίζουν μικρή απόκλιση των αρχικών στόχων. Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων ήταν το κυρίαρχο στις παρουσιάσεις αποτελεσμάτων και ακολούθως η κατάσταση της ρευστότητας. Οι λειτουργικές δαπάνες και οι προβλέψεις το τέταρτο τρίμηνο εμφανίζονται σχετικώς αυξημένες σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.

Για φέτος, παρότι η κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται να βελτιωθεί εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους και της ελαφριάς βελτίωσης των βασικών εσόδων, εντούτοις το ρίσκο στις προβλέψεις των αναλυτών παραμένει υψηλό. Αποσυντονισμό των προοπτικών πάντως σημειώνουν έγκυροι αναλυτές, αφού οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης επηρεάζουν το κλίμα. Άλλωστε τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις καταθέσεις δείχνουν μείωση το πρώτο δίμηνο, η έκθεση στον ELA επίσης αυξήθηκε 400 εκατ. ευρώ μετά από εννέα συνεχόμενους μήνες πτώσης και πιο επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φέρεται να έχουν επίσης αυξηθεί.

Προκειμένου να υπάρξει σενάριο θετικό σε ό,τι αφορά τις τράπεζες απαιτείται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η πίεση των τραπεζικών στελεχών όλο το προηγούμενο διάστημα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς πρόσθετες καθυστερήσεις δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού το τρέχον έτος είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.

Η επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2017 θα καθορίσει και τις παραμέτρους γιατα σενάρια του πανευρωπαϊκού stress test του 2018. Ως εκ τούτου, όσο η αξιολόγηση δεν κλείνει, η αβεβαιότητα θα επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τον φιλόδοξο στόχο για ανάπτυξη 2,7%, αλλά και τους στόχους των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Alpha Bank
Η Alpha Bank ανέφερε ότι στόχος της για φέτος είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 7%. Στο α΄ τρίμηνο 2017 δημιουργήθηκαν νέα NPLs, τα οποία κατά τα 2/3 προέρχονται από ρυθμισμένα δάνεια που ξαναγύρισαν «στο κόκκινο». Η επιδείνωση παρατηρείται κυρίως στα στεγαστικά δάνεια. Πέραν της αβεβαιότητας από την καθυστέρηση στην αξιολόγηση, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών και στο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο που θα επέτρεπε μεγαλύτερη ευχέρεια ρυθμίσεων δανείων. Όπως αναφέρθηκε, η κατάσταση για τα NPLs τον Μάρτιο ήταν καλύτερη σε σχέση με το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Στο α΄ τρίμηνο 2017, η απόδοση του μέτρου των ρυθμίσεων «κόκκινων» δανείων ήταν χαμηλότερη στο 1/3 αυτής του τελευταίου τριμήνου 2016 λόγω του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της έλλειψης εμπιστοσύνης που οδήγησε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε διακράτηση ρευστότητας.

Σχετικά με τη ρευστότητα, η Alpha Bank ανέφερε ότι είχε εκροή καταθέσεων 400 εκατ. ευρώ το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου και η κατάσταση βελτιώθηκε τον Μάρτιο, με τις εκροές να υπολογίζονται κάτω των 100 εκατ. ευρώ. Στόχος για φέτος είναι η επιστροφή καταθέσεων πέριξ του 1,4 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση από τον ELA μειώθηκε κατά 2,2 δισ. ευρώ (13,2 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2016) και μειώθηκε περαιτέρω κατά 500 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2017.

Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική Τράπεζα ανέφερε ότι στο α΄ τρίμηνο του 2017 είχε αρνητικό σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), ωστόσο τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) κινήθηκαν ανοδικά. Στόχος για το έτος είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 1,2 δισ. ευρώ, η οποία περισσότερο από το ήμισυ θα επιτευχθεί μέσω διαγραφών και πωλήσεων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις.

Όπως αναφέρθηκε, το ποσοστό ίασης των «κόκκινων» δανείων κινείται άνω του 50%, ενώ το ποσοστό των ρυθμισμένων δανείων που ξαναέγιναν «κόκκινα» κινήθηκε στο 25%. Η συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανήλθε το 2016 σε 2,8 δισ. ευρώ, ενώ 900 εκατ. ευρώ ήταν η μείωση στο δ΄ τρίμηνο. Όπως αναφέρθηκε, η Εθνική είναι η τράπεζα με το χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις και την καλύτερη επίδοση στη μείωση των NPEs.

Από τον Ιούνιο του 2015 και την επιβολή των capital controls μέχρι σήμερα, η χρηματοδότηση από τον ELA έχει μειωθεί κατά 11,8 δισ. ευρώ και ανέρχεται σε μόλις 5,8 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα διαμορφώθηκε τον Μάρτιο 2017 σε 10,4 δισ. ευρώ. Η αποεπένδυση από τη Finans-bank, την Αστήρ Παλάς και την NBGI ενίσχυσαν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 (Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια) κατά περίπου 750 μονάδες βάσης, ενώ επιπλέον κατά 200 μ.β. αναμένεται να συμβάλει στον δείκτη η πώληση της UBB.

Eurobank
Στο τέλος του 2016 αποδείχθηκε θετικό για την Eurobank, με τα έσοδα να βελτιώνονται καθώς το κόστος μειώθηκε, ενώ και η ποιότητα κεφαλαίου οδεύει προς την σωστή κατεύθυνση. Η επενδυτική τράπεζα δίνει στην Eurobank τιμή-στόχο τα 0,90 ευρώ και σύσταση equal-weight. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΜS, η διοίκηση τόνισε ότι οι θετικές τάσεις που αναπτύχθηκαν το 2016, μπορεί να ανατραπούν στο α' τρίμηνο του 2017.

Σε επίπεδο τριμήνου, το δ’ 3μηνο 2016, τα καθαρά κέρδη ήταν 38 εκατ. μειωμένα κατά 56% από το προηγούμενο τρίμηνο και αυξημένα κατά 116% ετησίως, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 8,1%, ενώ για το σύνολο του έτους στο 4,4%.

Τα αποτελέσματα για το 2016 ήταν 22% καλύτερα από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών, ενώ ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 13,8%..Αυτό που εντυπωσίασε ωστόσο την MS ήταν ότι το δ' τρίμηνο του 2016 ήταν το πρώτο που υπήρξε αρνητικός σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), συμβάλλοντας στην αύξηση του δείκτη κάλυψης κατά 70 μ.β.

Η διοίκηση του ομίλου είναι πεπεισμένη ότι θα καταφέρει να πιάσει τους φετινούς στόχους που τέθηκαν από τον SSM για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, έχοντας υπολογίσει 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα NPEs φέτος. Ωστόσο η διοίκηση της τράπεζας απηύθηνε προειδοποίηση ότι οι θετικές τάσεις μπορεί να ανατραπούν στο α' τρίμηνο του 2017, εάν δεν προχωρήσει άμεσα η αξιολόγηση.

Τράπεζα Πειραιώς
Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στο 37,5% (χωρίς το δάνειο προς ΟΠΕΚΕΠΕ ή 36,6% συμπεριλαμβάνοντάς το), με το υπόλοιπό τους να μειώνεται σημαντικά για 5ο συνεχόμενο 3μηνο. Η ετήσια συνολική μείωση έφτασε τα 2,5 δισ. με το υπόλοιπο των NPLs στα 24,4 δισ. τον Δεκέμβριο 2016. Η τάση αυτή είναι συνδυασμός αρνητικού σχηματισμού νέων καθυστερήσεων δανείων, καθώς και διαγραφών.

Ο σχηματισμός νέων καθυστερήσεων δανείων του Ομίλου ήταν αρνητικός για 4ο συνεχόμενο 3μηνο στα -450 εκατ. το 4ο 3μηνο 2016 από -335 εκατ. το 3ο 3μηνο 2016, με σημαντική αρνητική παραγωγή στην Ελλάδα στα επιχειρηματικά δάνεια (-386 εκατ. από -256 εκατ. το αμέσως προηγούμενο 3μηνο. Για τα δάνεια ιδιωτών ήταν το 5ο διαδοχικό 3μηνο με αρνητικό σχηματισμό νέων καθυστερήσεων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com