Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

PS5 – Xbox Series X/S: Το gaming αλλάζει, δες πώς!

Η νέα γενιά κονσολών είναι εδώ. Sony και Microsoft ετοιμάζονται για μία ακόμα "μάχη", καθώς τα PS5 και Xbox Series X/S είναι πανέτοιμα να κατακλύσουν την αγορά ("κατακλύσουν" τρόπος του λέγειν αφού με τόσες προπαραγγελίες δύσκολα θα δούμε συστήματα στα ράφια την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους). Πώς όμως αλλάζει το τοπίο στο gaming; Ώρα να μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα δύο συστήματα νέας γενιάς!


PS5: Η νέα γενιά PlayStation, με και χωρίς Blu-ray
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Το PS5 θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις, η μοναδική διαφορά των οποίων θα βρίσκεται στον οδηγό Blu-ray (η μία θα διαθέτει και η άλλη όχι). Αυτό μοιραία επηρεάζει τις διαστάσεις (μεγαλύτερο προφίλ), το βάρος (4,5 κιλά το πλήρες, 3,9 κιλά το all-digital μοντέλο) και την κατανάλωση ρεύματος (350 W το πρώτο, 340 W το δεύτερο). Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά, οι δύο εκδόσεις θα είναι ίδιες.

Ο επεξεργαστής είναι ένας AMD Ryzen Zen οκτώ πυρήνων και 16 threads στα 3,5 GHz. Πλαισιώνεται από 16 GB GDDR6 με 256-bit interface και 448 GB/s bandwidth και έναν ταχύτατο δίσκο NVMe SSD χωρητικότητας 825 GB. Όσον αφορά στα γραφικά, έχουμε μία Radeon RDNA 2 της AMD, ειδικά σχεδιασμένη για το PS5.

Αξεσουάρ
Σε ό,τι αφορά τα αξεσουάρ, η Sony φρόντισε να "προικίσει" το PS5 με όλα τα απαραίτητα "καλούδια" για την πρώτη του εμφάνιση στην αγορά. Το ολοκαίνουριο χειριστήριο DualSense με τη φουτουριστική εμφάνιση κυκλοφορεί σε λευκό χρώμα και μολονότι η κονσόλα συνοδεύεται από ένα, θα χρειαστείς και ένα δεύτερο για να παίξεις πλάι-πλάι με τους φίλους σου αφού δεν υποστηρίζονται τα DualShock 4 του PS4.


Παράλληλα ανακοινώθηκε βάση φόρτισης DualSense, επίσης σε λευκό χρώμα για παράλληλη εναπόθεση και φόρτιση έως και δύο χειριστηρίων. Χάρη σε αυτή, θα μπορείς να διατηρείς τα χειριστήριά σου φορτισμένα, έχοντας ελεύθερες θύρες USB στην κονσόλα σου για να τις εκμεταλλευτείς όπως εσύ θες.

Για όσους θέλουν να παίζουν δίχως να ενοχλούν τους γύρω τους, η Sony παρουσίασε το ασύρματο σετ ακουστικών PULSE 3D. Ο σχεδιασμός του είναι εντυπωσιακός και συνάμα αρκετά βολικός. Η Sony εκμεταλλεύτηκε τις τεχνολογίες που έχει αναπτύξει, εξοπλίζοντας το headset της με εξαιρετικής ακρίβειας διπλά μικρόφωνα, φόρτιση μέσω USB-C και προηγμένα στοιχεία ελέγχου για άνετο έλεγχο.

Αν πρόκειται να χρησιμοποιείς το PS5 σου και για streaming πέραν του gaming, τότε το χειριστήριο πολυμέσων της Sony είναι "must”. Κομψό αλλά άνετο, θα σου γλιτώσει πολύτιμο χρόνο, κάνοντας τον έλεγχο του streaming… παιχνιδάκι. Διαθέτει πλήκτρα για άμεση πρόσβαση σε YouTube, Netflix, Spotify και Disney Plus μεταξύ άλλων για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.


Η κάμερα HD, τέλος, διαθέτει δύο φακούς Full HD για να καταγράφεις έτσι τον εαυτό σου στα 1080p. Μπορείς να αφαιρέσεις εύκολα το παρασκήνιο μέσω των σχετικών εργαλείων, ενώ η εργονομική βάση, της εξασφαλίζει σταθερή τοποθέτηση στην τηλεόραση για την τέλεια λήψη.

Τίτλοι λανσαρίσματος
Οι διαθέσιμοι τίτλοι για PS5 την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του είναι οι ακόλουθοι:

Assassin’s Creed Valhalla

Astro’s Playroom*

Borderlands 3

Bugsnax*

Call of Duty: Black Ops – Cold War

Demon’s Souls*

Destruction AllStars*

Devil May Cry 5: Special Edition

Fortnite

Godfall*

Just Dance 2021

Maneater

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales*

Marvel’s Spider-Man: Remastered*

Mortal Kombat 11 Ultimate

NBA 2K21

Observer: System Redux

Sackboy: A Big Adventure*

The Pathless*

Watch Dogs Legion

Τα παιχνίδια με αστερίσκο είναι αποκλειστικότητες του PS5 για τη νέα γενιά. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν φυσικά και όλα τα παιχνίδια του PS4 που θα τρέχουν κανονικά στη νέα κονσόλα καθώς επίσης και όσα περιλαμβάνονται στην υπηρεσία PS Plus Collection.

Ημερομηνία κυκλοφορίας
Το PS5 κυκλοφορεί στη χώρα μας στις 19 Νοεμβρίου.

Τιμές
Το PS5 κυκλοφορεί στα 499€ στην πλήρη του έκδοση και στα 399€ στη digital-only. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα αξεσουάρ του, το χειριστήριο DualSense στοιχίζει 69,90€ και η επίσημη βάση φόρτισης 29,90€. Το ασύρματο headset PULSE 3D θα το βρεις στα 99,90€ ενώ η κάμερα HD θα σου κοστίσει περί τα 59,90€. Το χειριστήριο πολυμέσων, τέλος, κάνει 29,90€.

Xbox Series X/S: Προτάσεις για κάθε γούστο -και πορτοφόλι- από τη Microsoft
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Η Microsoft ρίχνει στην αγορά όχι μία αλλά δύο κονσόλες, το ισχυρότερο Xbox Series X και το πιο "light” Xbox Series S. Με διαφορετικό design και σε άλλο χρώμα (μαύρο το X, λευκό το S, όπως συμβαίνει και με την τρέχουσα γενιά), η κάθε έκδοση απευθύνεται και σε διαφορετικό κοινό, ανάλογα με τις απαιτήσεις και το budget του.


Το Xbox Series X λοιπόν στηρίζεται σε έναν οκταπύρηνο AMD στα 3,8 GHz και τα 7 nm, αρχιτεκτονικής Zen 2. Διαθέτει κάρτα γραφικών RDNA 2 με 52 CUs στα 1,825 GHz, επίσης από την AMD που αποδίδει 12,15 TFLOPS. Είναι εφοδιασμένο με 16 GB GDDR6 RAM (τα 10 GB στα 560 GB/s, τα 6 GB στα 336 GB/s) και δίσκο PCIe 4.0 NVMe SSD χωρητικότητας 1 TB. Ο στόχος απόδοσής του σύμφωνα με τη Microsoft είναι 4K/60 fps ή έως 120 fps σε χαμηλότερη ανάλυση.

Το δε Xbox Series S έρχεται με ελαφρώς υποδεέστερα τεχνικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα οκταπύρηνο επεξεργαστή στα 3,6 GHz και τα 7 nm, αρχιτεκτονικής Zen 2 και κάρτα γραφικών RDNA 2 με 20 CUs στα 1,565 GHz που αποδίδει 4 TFLOPS -από την AMD αμφότερα. Μέσα του κρύβει 10 GB GDDR6 RAM (τα 8 GB στα 224 GB/s, τα 2 GB στα 56 GB/s) και δίσκο PCIe 4.0 NVMe SSD στα 512 GB, έχοντας ως στόχο απόδοσης τα 1440p/60 fps ή έως 120 fps σε χαμηλότερη απόδοση.

Αξεσουάρ
Η στάση της Microsoft ως προς τα αξεσουάρ της νέας της κονσόλας ήταν απόλυτα τίμια, αφού όπως ανακοινώθηκε, τα χειριστήρια της τρέχουσας γενιάς Xbox θα είναι απόλυτα συμβατά με τα Xbox Series X/S.

Από εκεί και πέρα, αν επιθυμείς να πλαισιώσεις τη νέα σου κονσόλα με έξτρα χειριστήρια, μπορείς να επιλέξεις το νέο ασύρματο χειριστήριο Xbox. Ο σχεδιασμός του δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο, με τη μοναδική διαφορά να εντοπίζεται στον σταυρό κατεύθυνσης ο οποίος έχει αντικατασταθεί από έναν βολικότερο που παραπέμπει στο Xbox Elite Controller. Θα το βρεις σε τρία χρώματα: μαύρο, λευκό και μπλε.


Αν ψάχνεις κάτι πιο… pro υπάρχει το Xbox Elite Series 2, η νέα, ελαφρώς βελτιωμένη έκδοση του τρέχοντος ακριβότερου χειριστηρίου. Προσφέρει καλύτερο κράτημα χάρη στις λαβές από καουτσούκ, ενώ διαθέτει μοχλούς ρυθμιζόμενης έντασης και πιο κοντές ασφάλειες σκανδαλών, όντας έτσι κατάλληλο για όσους παίρνουν το gaming στα σοβαρά. Διατίθεται μόνο σε μαύρο χρώμα.

Για τη φόρτιση των χειριστηρίων, τώρα, θα σου προτείναμε να εξοπλιστείς με την επαναφορτιζόμενη μπαταρία της Microsoft -σε βάθος χρόνου θα βγεις μακράν κερδισμένος απ’ ό,τι αν χρησιμοποιούσες απλές μπαταρίες. Η νέα έκδοση του kit της εταιρείας μάλιστα θα έρχεται με καλώδιο USB-C το οποίο θα μπορείς να χρησιμοποιείς φυσικά και με άλλες συσκευές.

Τίτλοι λανσαρίσματος
Τα επιβεβαιωμένα παιχνίδια που θα συνοδεύσουν τα Xbox Series X/S την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας τους είναι τα εξής:

Assassin’s Creed Valhalla

Borderlands 3

Call of Duty: Black Ops – Cold War

Devil May Cry 5: Special Edition

DiRT 5

Fortnite

Gears Tactics*

Just Dance 2021

Maneater

Mortal Kombat 11 Ultimate

Observer: System Redux

NBA 2K21

Tetris Effect: Connected*

Yakuza: Like a Dragon

Watch Dogs Legion

Οι τίτλοι με αστερίσκο αποτελούν αποκλειστικότητες του Xbox για τη νέα γενιά. Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσεις φυσικά όλα τα παιχνίδια τρέχουσας γενιάς, επιλεγμένες κυκλοφορίες των δύο προηγούμενων (Xbox 360, Xbox) και βέβαια τους τίτλους του Game Pass.

Ημερομηνία κυκλοφορίας
Τα Xbox Series X/S κυκλοφορούν στη χώρα μας στις 10 Νοεμβρίου.

Τιμές
Το Xbox Series X κυκλοφορεί στη χώρα μας έναντι 509€, ενώ το Xbox Series S τιμάται περί τα 309€. Στα των αξεσουάρ, το νέο ασύρματο χειριστήριο Xbox στοιχίζει όσο και το παλιό, δηλαδή 59,90€ ενώ το Xbox Elite Series 2 το συναντάμε στα 179€.

Εσύ τι θα επιλέξεις;
Xbox ή PlayStation; Halo ή God of War; Forza ή Gran Turismo; Master Chief ή Kratos; Όποιο σύστημα κι αν διαλέξεις, αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι πως οι δύο εταιρείες ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, ιδίως αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις "ιδιαίτερες" συνθήκες του 2020, δημιουργώντας δύο (τρεις, αν συνυπολογίσουμε και το Xbox Series S) πανίσχυρες κονσόλες, ικανές να μας χαρίσουν αλησμόνητες εμπειρίες gameplay. Η νέα γενιά είναι επιτέλους εδώ και το μέλλον του gaming έχει περισσότερα pixels και καρέ από ποτέ!
 
website counter
friend finderplentyoffish.com