Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

«Εξοικονόμηση ώς 1,5 δισ. τον χρόνο»

«Η δομική αλλαγή του «Καλλικράτη» εξοικονομεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, συνεισφέροντας εμπράκτως στη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ραγκούσης.



Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι η εξοικονόμηση μπορεί να είναι «από μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έως και 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο».

Αυτό, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, θα πιστοποιηθεί το προσεχές διάστημα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε επίσης ότι, παρά τις σοβαρές ταμειακές δυσκολίες της χώρας, υπήρξε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών για τη διασφάλιση της οικονομικής επάρκειας των νέων δήμων. Εν προκειμένω ο κ. Ραγκούσης είπε ότι διαβίβασε στην Κεντρική Ενωση Δήμων-Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) και στην Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) τη σχετική επιστολή του υπουργού Οικονομικών. Από τους παλαιούς πόρους που συνιστούσαν έσοδα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των δήμων, διατηρείται ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων και ως νέες πηγές ορίζονται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Ετσι, οι δήμοι θα χρηματοδοτούνται με το 20% του Φόρου Φυσικών και Νομικών Προσώπων, με το 12% του ΦΠΑ και το 50% του ΦΑΠ.

Αντίστοιχα, οι αιρετές περιφέρειες θα χρηματοδοτούνται με ποσοστό 2,4% από τον Φόρο Φυσικών και Νομικών Προσώπων και 4% από τον ΦΠΑ.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Ραγκούσης, στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη ώστε το κόστος των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται στους νέους δήμους, κατά το έτος της μεταφοράς τους να καλύπτεται μέσω της αύξησης των ποσοστών των εσόδων των ΚΑΠ, τα οποία προέρχονται από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων και από τον ΦΠΑ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com