Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Η κρίση του 2008 θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί

Ρυθμιστές, πολιτικοί και τραπεζίτες ευθύνονται για την οικονομική κατάρρευση στις ΗΠΑ το 2008, σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Ερευνών για την Χρηματοπιστωτική Κρίση (Financial Crisis Inquiry Commission). Η αμερικανική επιτροπή επιχείρησε να διαπιστώσει τα αίτια της κρίσης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.



Στην έκθεση αναλύονται μεγάλα ρίσκα που πήραν τράπεζες καθώς και αμέλειες που επέδειξαν εποπτικές αρχές.

Έξι από τα δέκα μέλη της επιτροπής, που συστάθηκε το Μάιο του 2009 ενέκριναν τα αποτελέσματα του πορίσματος.

"Η κρίση ήταν αποτέλεσμα ανθρωπίνων πράξεων και απραξιών, όχι της Μητέρας Φύσης ή μοντέλων που ξέφυγαν", αναφέρεται στην έκθεση. "Οι καπετάνιοι του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και απέτυχαν να αναρωτηθούν, να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τους κινδύνους που αναπτύχθηκαν στο σύστημα, που είχε ουσιαστική σημασία για την ευημερία των Αμερικανών", επισημαίνεται.

Η έκθεση κρίνει επίσης την έκταση της χρηματοπιστωτικής απορρύθμισης, υπό την επίβλεψη του πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κρίση προκλήθηκε από μια σειρά παραγόντων:

• Αποτυχίες στο δημοσιονομικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας της Federal Reserve να "εποπτεύσει τα τοξικά στεγαστικά δάνεια”
• Κατάρρευση της διακυβέρνησης σε εταιρικά θέματα που οδήγησαν σε "απερίσκεπτες" πράξεις και λήψη αποφάσεων υπερβολικού κινδύνου από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
• Υπερβολική ανάληψη χρεών από τα νοικοκυριά
• Έλλειψη κατανόησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος εκ μέρους των ρυθμιστών
• Θεμελιώδεις παραβάσεις όσον αφορά στην ευθύνη και τη δεοντολογία σε “όλα τα επίπεδα".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com