Τα μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να δράσουν γρήγορα για να εγκαθιδρύσουν μία οικονομική κυβέρνηση στην ζώνη, μία η οποία να είναι προσιτή στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Γούλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, ο βετεράνος συντηρητικός πολιτικός δήλωσε επίσης πως κατά τη γνώμη του η Ε.Ε. θα εξέλθει ισχυρότερη από την χρηματοπιστωτική κρίση και πως δεν πιστεύει πως το ευρώ κινδυνεύει. Κατά τον Σόιμπλε ο στενότερος συντονισμός σε θέματα χρηματοπιστωτικής, οικονομικής κια κοινωνικής πολιτικής δεν πρέπει να εξαιρεί χώρες που δεν συμμετέχουν στην 17μελή Ευρωζώνη.
"Θα ήθελα να δω το θεσμικό πλαίσιο να ξεκαθαρίζει γρήγορα όσον αφορά το τι εννοούμε ως οικονομική κυβέρνηση, καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνονται οι οικονομικές αποφάσεις ώστε να είναι αποτελεσματικές και δημοκρατικά νομιμοποιημένες" δήλωσε. "Είναι σημαντικό αυτή η συνεργασία να μην περιορισθεί και να επιτρέψει και στις άλλες χώρες που δεν συμμετέχουν ακόμη στην Ευρωζώνη να λάβουν εκούσια μέρος" δήλωσε ο Σόιμπλε.
Επίσης, επισήμανε πως ενώ "οι ιδιαίτερα νευρικές κεφαλαιαγορές" δοκιμάζουν το πόσο καλά θα συνεργασθούν τα ευρωπαϊκά έθνη μεταξύ τους σε συνθήκες κρίσης, ο ίδιος εκτιμά πως η Ε.Ε. θα εξέλθει ισχυρότερη από αυτήν. "Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πάντα ισχυροποιούνταν από τις κρίσεις στο τέλος της μέρας" τόνισε.
"Αυτό που ουσιαστικά βλέπουμε δεν είναι μία κρίση του ευρώ, μία νομισματική κρίση, αλλά μία κρίση χρέους μεμονωμένων ευρωπαϊκών κρατών. Τόσο οι εξωτερικές όσο και οι εσωτερικές αξίες του ευρώ, παρά τις αναταράξεις, είναι εντυπωσιακά σταθερές" και συνέχισε εκθειάζοντας τη καλή δουλειά της ΕΚΤ . "Το κλειδί για την επίλυση της κρίσης είναι η ανάληψη από τις προβληματικές χώρες υπεύθυνης χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτός, δε, είναι ο λόγος που δεν πρέπει να υποκατασταθεί ο μηχανισμός αυτός από συλλογική ανάληψη του κινδύνου του επιτοκίου με την μορφή έκδοσης ευρωομολόγων" πρόσθεσε