Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Μετανάστες: Βρέθηκε λύση για το που θα μείνουν, όχι για το που θα ζήσουν

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις ανακοίνωσε ότι έχει βρεθεί λύση για το πρόβλημα της παραμονής των μεταναστών στη Νομική σχολή. Οι πανεπιστημιακοί, σε συνεργασία με τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις εξασφάλισαν χώρο στο κέντρο της Αθήνας για την μετεγκατάσταση των μεταναστών οι όποιοι όμως δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την απεργία πείνας μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους.


Στην ανακοίνωσή του το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου αναφέρει:

«Παρά τις αντιξοότητες εξασφαλίσαμε σήμερα κτίριο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, στο κέντρο της Αθήνας, για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής - οι οποίες μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μεριμνήσουν για την εγκατάσταση και την υποστήριξη των μεταναστών στο χώρο αυτό. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εγγυάται την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών στο κτίριο με δικά του μέσα και τη συνδρομή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Ευχαριστούμε τις παραπάνω οργανώσεις για τη συμβολή τους στην επίλυση αυτού του οξύτατου προβλήματος. Το Πανεπιστήμιο αποτελεί μέρος της λύσης και αυτό επεδίωκε από την αρχή. Αύριο το πρωί, αναμένουμε τη συνεργασία των μεταναστών για την ομαλή μετεγκατάστασή τους στο νέο κτίριο».

Να βρει λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τους μετανάστες είχε ζητήσει, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, από τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνη, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, στη σημερινή τους συνάντηση.
«Ζητήσαμε και ζητάμε να εφαρμοστούν οι νόμοι», δήλωσε η υπουργός.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός, στην κυβερνητική σύσκεψη για την κατάληψη της Νομικής, δήλωσε πως "δεν είναι στην πρόθεσή μας να ασκήσουμε βία, αλλά δεν θα υποκύψουμε σε βίαιους εκβιασμούς".

Mετά τη συνάντηση ο πρύτανης δήλωσε πως "αγωνιζόμαστε να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα. Αρωγός μας στην προσπάθεια αυτή είναι ο Θ. Παπαθεοδώρου».

Ο προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων, κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε από τη μεριά του «οι εξελίξεις είναι συνεχείς και κατατείνουν στην απεμπλοκή από το πρόβλημα. Στόχος μας είναι να βρεθεί λύση, που θα θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών, αλλά και την εξέλιξη της πανεπιστημιακής διαδικασίας χωρίς κατασταλτικά μέσα».

Νωρίτερα ο κ. Πελεγρίνης σε συνέντευξη τύπου είχε ζητήσει εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών σε άλλο χώρο και την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού και όλων των αρμόδιων φορέων.

Εν τω μεταξύ, με απόφαση της κοσμητείας η σχολή θα ανοίξει κανονικά την Πέμπτη.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com