Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Δύο νέες εξέδρες άντλησης πετρελαίου θα στηθούν στον Κόλπο της Καβάλας

Για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, δύο νέες εξέδρες άντλησης πετρελαίου θα στηθούν στον κόλπο της Καβάλας, με στόχο η παραγωγή του Πρίνου και των γειτονικών του κοιτασμάτων να φθάσουν το 2016 κατά μέσον όρον στα 5.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από περίπου 2.000 βαρέλια ημερησίως φέτος.




Πρόκειται για το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας Energean Oil & Gas, ύψους 165 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου ξεκινά τον Δεκέμβριο η πρώτη από μία σειρά 15 γεωτρήσεων.

Στόχος δεν είναι μόνον να αξιοποιήσει όλα τα αποθέματα του Πρίνου αλλά να εκμεταλλευτεί και τα νέα γειτονικά κοιτάσματα, καθώς μετά το 2020 ο Πρίνος φαίνεται ότι παραδίδει τη σκυτάλη στο πεδίο «Εψιλον». Με βάση τις εκτιμήσεις του ανεξάρτητου συμβούλου ERC Equipose τα πιστοποιημένα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας υπερβαίνουν τα 30 εκατ. βαρέλια, μία εξέλιξη που παρατείνει τη διάρκεια λειτουργίας της παραγωγικής δραστηριότητας τουλάχιστον για 15 χρόνια ακόμα. Η εταιρεία απέκτησε για πρώτη φορά ιδιόκτητο γεωτρύπανο, το Energean Force, για να πραγματοποιήσει απρόσκοπτα γεωτρήσεις ανεξάρτητα από τη διαθεσιμότητα ανάλογου εξοπλισμού στη Μεσόγειο, εξοικονομώντας πόρους, που διαφορετικά θα κατευθύνονταν σε ενοικίαση, σε δαπάνες μεταφοράς κ.λπ.

Το κόστος λειτουργίας υπολογίζεται να πέσει στα 40.000 δολάρια την ημέρα, από 170.000 δολάρια ημερησίως που στοιχίζει η ναύλωση του απαιτούμενου εξοπλισμού.

«Πρόκειται για μία νέα εποχή για τον Πρίνο και την εταιρεία, καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση, την αύξηση αλλά και τη διατηρησιμότητα της αυξημένης παραγωγής», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Mαθιός Ρήγας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Καβάλα για την παρουσίαση της επένδυσης. Οι πρώτες επτά γεωτρήσεις αφορούν στον Πρίνο, το κοίτασμα που από το 1981, όταν έδωσε την πρώτη παραγωγή ως σήμερα έχει παράγει 115 εκατ. βαρέλια, από 60 εκατ. βαρέλια, της αρχικής εκτίμησης. Στόχος είναι από τις αρχές του 2015 να αρχίσει η πρόσθετη παραγωγή, προκειμένου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η παραγωγή του να αυξηθεί ως τα 6.500 βαρέλια/ημέρα. Το κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης ανέρχεται σε 53 εκατ. ευρώ.

Θα ακολουθήσουν οι εργασίες, κόστους 33 εκατ. ευρώ, στο κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου, όπου θα πραγματοποιηθεί μία γεώτρηση και θα τοποθετηθεί η πρώτη από τις δύο νέες εξέδρες. Πρόκειται για πλατφόρμες νέας τεχνολογίας, τις λεγόμενες αυτοτοποθετούμενες, με δύο «πόδια» που γεμίζουν νερό, στήνονται γρήγορα στη θάλασσα και μεταφέρονται εύκολα.

Το πλάνο προβλέπει και την κατασκευή αγωγού προς το συγκρότημα του Πρίνου, ενώ η πρόσθετη παραγωγή αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2016 με στόχο μέσα στο δεύτερο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς να έχει φθάσει στα 2.100 βαρέλια/ημερησίως.

Το «βαρύ πυρυβολικό» του προγράμματος, με επενδύσεις 78 εκατ. ευρώ , αφορά στο πεδίο «Εψιλον», το οποίο φαίνεται ότι θα διαδεχθεί τον Πρίνο, που σταδιακά εξαντλείται. Προγραμματίζονται επτά γεωτρήσεις, και εκεί θα στηθεί η δεύτερη εξέδρα, ενώ θα κατασκευαστεί αγωγός προς την πλατφόρμα του Βόρειου Πρίνου. Η παραγωγή θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 με στόχο να φθάσει στα 2.500 βαρέλια/ημέρα το 2017, στα 5.500 βαρέλια το 2018 και στα 6.000 βαρέλια το 2020.

Η Energean Oil & Gas σκοπεύει σύντομα να καταθέσει τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και όλες τις απαιτούμενες αιτήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και τις συναρμόδιες αρχές, ώστε το πρόγραμμά της να ξεκινήσει εντός του χρονοδιαγράμματος.

Σε κοινοπρακτικά σχήματα με άλλες εταιρείες η Energean συμμετέχει σε δύο ακόμα πρότζεκτ που αφορούν σε έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Πρόκειται για τις παραχωρήσεις στο Κατάκολο και στα Ιωάννινα, για τις οποίες αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση των συμβάσεων, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com