Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Λιγότερα «λουκέτα» και ζημίες στην Ελλάδα

Υστερα από ένα μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας και ανησυχίας για το μέλλον, η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει για τα καλά σε τροχιά ανάκαμψης, με αρκετούς μακροοικονομικούς δείκτες να παρουσιάζουν αισθητή πρόοδο.




Αρκετοί αναλυτές συμπεριλαμβανομένου του ΙΟΒΕ προβλέπουν ότι φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά συρρίκνωσης του ελληνικού ΑΕΠ, κάτι που θα σηματοδοτήσει το τέλος της μακροχρόνιας ύφεσης. Την ίδια στιγμή, αρκετές επιχειρήσεις καταφέραν να βάλουν φρένο στη διόγκωση των ζημιών και να αναστρέψουν σε ένα βαθμό την πτωτική πορεία των πωλήσεών τους, χάρη στα μέτρα περιστολής των δαπάνων και τη στροφή στις διεθνείς αγορές.

Μάλιστα, όπως δείχνουν στοιχεία της ICAP, την περσινή χρονιά οι συνολικές ζημιές σε δείγμα 7.300 ισολογισμών μειώθηκαν κατά 52% και περιορίστηκαν κάτω από το 1 δισεκατομμύριο ευρώ από κοντά 2 δισ. ευρώ που ήταν το 2012.

Εξίσου ενθαρρυντική, παρότι δεν αντικατοπτρίζει 100% την πραγματικότητα, είναι η μείωση του αριθμού των πτωχεύσων στην Ελλάδα το 2013, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη και ειδικότερα στις χώρες του Ευρωπαϊκου Νότου που είδαν τις πτωχεύσεις να αυξάνεται ανησυχητικά. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα στην Ελλάδα την περσινή χρονιά σημειώθηκαν 392 πτωχεύσεις έναντι 415 πτωχεύσεων το 2012 και 445 πτωχεύσεων το 2011 -οπότε και καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός πτωχεύσεων σε μια χρονιά από την έναρξη της κρίσης το 2009.

«Το μεγάλο στοίχημα»
Παράγοντες της αγοράς σπεύδουν να επισημάνουν πως η χώρα μας έχει ακόμη δρόμο να διανύσει έως την πλήρη ανάκαμψή της και προσθέτουν πως η τόνωση της κατανάλωσης θα κρίνει την ταχύτητα με την οποία θα εξέλθει η ελληνική οικονομία από την κρίση. Η κατάσταση, προσθέτουν παραμένει εύθραυστη, τα προβλήματα είναι τεράστια και δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, από κανέναν και κυρίως από την κυβέρνηση.

Νικήτας Κωνσταντέλλος
Εμφανή τα σημάδια ανάκαμψης

Για εξομάλυνση της κατάστασης κάνει λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group, Νικήτας Νικήτας Κωνσταντέλλος, τονίζοντας μάλιστα πως «σταδιακά αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης». Ο κ. Κωνσταντέλλος επισημαίνει ότι παρά τις αρνητικές συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης, «αρκετές πρόσφατες θετικές εξελίξεις με κύρια την έξοδο της Ελλάδας και της Πορτογαλίας στις αγορές, μετά από πολλά χρόνια, μέσω διάθεσης κρατικών τους ομολόγων, στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την έξοδο από την κρίση». Η αλλαγή του κλίματος, συνεχίζει ο επικεφαλής της ICAP, αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στον Δείκτη οικονομικού κλίματος στην έρευνα της ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index για το δεύτερο τρίμηνο του 2014 καθώς και στο αντίστοιχο δείκτη του ΙΟΒΕ, οι οποίοι κατέγραψαν σημαντική άνοδο.

Στον αντίποδα, προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει στην αγορά για το υψηλό κόστος ενέργειας και την υψηλή φορολογία, η οποία στέκεται εμπόδιο στην ανάκαμψη της κατανάλωσης, ενώ ανησυχία εκφράζεται και για πιθανές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων μέχρι τη διεξεγαγή των εθνικών εκλογών. Επτά στα δέκα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων φοβούνται ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ δύο στα δέκα στελέχη πιστεύουν ότι η επίδραση θα είναι αρνητική, σε βαθμό που θα τεθεί σε κίνδυνο η πορεία της ελληνικής οικονομίας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com