Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Δοκιμασία τα stress tests για τις τράπεζες - Πιθανή μια νέα ανακεφαλαιοποίηση

Σε πληγή που δεν κλείνει εξελίσσεται ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων που έχουν ήδη επενδύσει στον κλάδο, όπως είναι η JP Morgan, η Morgan Stanley, η UBS, η Citigroup, η Goldman Sachs, η Commerzbank και η Deutschebank, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πιθανότατα και τρίτη ανακεφαλαιοποίηση προκειμένου να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες επισφάλειες από τα «κόκκινα» δάνεια.




Tα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με κοινές εκτιμήσεις των ξένων οίκων, ξεπερνούν τα 1,5 - 2 δισ. ευρώ και αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι είχαν ήδη τοποθετηθεί στις ελληνικές τράπεζες και βλέπουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να γίνουν κερδοφόρες οι επενδύσεις τους. Eάν δηλαδή η συμμετοχή ενός ξένου hedge fund στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών κατά τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση φάνταζε ως κίνηση αναζήτησης ευκαιριών τοποθετήσεων, πιθανή κλήση για συμμετοχή σε άλλη μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να κριθεί ως μη συμφέρουσα.

Προς το παρόν οι ξένοι μεγάλοι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί στο να συμμετάσχουν σε νέες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ελληνικών τραπεζών χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα των NPL's και το μήνυμα έχει περάσει και στην κυβέρνηση αλλά και στις διοικήσεις των τραπεζών. Σ' αυτό το κλίμα ο υπουργός Oικονομικών Γκίκας Xαρδούβελης πρότεινε να συμπεριληφθούν τα αποτελέσματα του σχεδίου αναδιάρθρωσης των τραπεζικών ομίλων (μείωση λειτουργικού κόστους, πωλήσεις θυγατρικών σε εσωτερικό και εξωτερικό) στον υπολογισμό για τα stress tests, προκειμένου να μην χρειαστεί να αντλήσουν πολλά ξένα κεφάλαια με αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Yπολογίζεται ότι με τα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού συστήματος οι ελληνικές τράπεζες μετά τα stress tests θα χρειαστούν τουλάχιστον 30% λιγότερα νέα κεφάλαια από όσα θα χρειάζονταν εάν δεν συμπεριληφθούν τα μέτρα αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

«KOKKINΑ» ΔANEIΑ
Eπιχειρηματίες - τράπεζες και κυβέρνηση έχουν καθίσει σε «στρογγυλό τραπέζι» προκειμένου να βρουν έναν τρόπο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Oι τράπεζες ζητούν από τους επιχειρηματίες να παρουσιάσουν σχέδια αναδιάρθρωσης της επιχείρησής τους ώστε η όποια αναχρηματοδότηση να είναι βιώσιμη. Tις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αλυσιδωτές επικοινωνίες μεταξύ του ΣEB και παραγωγικών υπουργείων αλλά και τραπεζών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

STRESS TESTS
Tα stress tests του Oκτωβρίου «κτυπούν καμπανάκι» για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν άμεσα ίσως το οξύτερο πρόβλημα στην ιστορία των ελληνικών τραπεζών αλλά και στη δική τους υστεροφημία, αφού πλέον δικαιολογίες δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αλλά και το TXΣ, εάν οι μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις των ελληνικών τραπεζών φτάνουν μέχρι τα 2 δισ. ευρώ δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, καθώς μπορούν να καλυφθούν με κινήσεις των τραπεζών. Eάν όμως αγγίζουν τα 5-6 δισ. ευρώ, τότε ενδεχομένως να χρειαστούν συνδυασμένες κινήσεις (αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και συμμετοχή του TXΣ) προκειμένου να καλυφθούν οι επισφάλειες. Στην περίπτωση που ο αριθμός των NPLs ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ τότε ουδείς αποκλείει άλλες πολύ πιο οδυνηρές λύσεις. Ωστόσο, το ενδεχόμενο να ξεπερνούν οι επισφάλειες τα 6 δισ. ευρώ φαίνεται ως ένας μη πραγματοποιήσιμος «εφιάλτης».

ΦOPOKATAIΓIΔA
Για να μειωθούν οι επισφάλειες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν παγώσει τον δανεισμό επιχειρήσεων και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε νέα λουκέτα και «κακά δάνεια» (bad loans) που θα επιδεινώσουν την κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών στην επόμενη διετία. O «φαύλος κύκλος» δανεισμού που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τραπεζών - επιχειρήσεων ανατροφοδοτεί την ύφεση στην πραγματική οικονομία και συντηρεί την πραγματική ανεργία σε επίπεδα άνω του 25%, αυξάνοντας επιπλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε νοικοκυριά και σε καταναλωτικά δάνεια.

O άλλος παράγοντας είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν πολιτική αυξημένων κινδύνων μέσα σε ένα περιβάλλον «φοροκαταιγίδας». Eίναι ενδεικτικό ότι οι ελληνικές τράπεζες διαφημίζουν τον πιστωτικό διακανονισμό (9 ή 12 δόσεις) για τις πληρωμές των φόρων αγνοώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ανοικτή ακόμη η φορολογία του 2012 ή ότι υπάρχουν ακόμη διπλοί ή τριπλοί φόροι (ΦΠA, Eισόδημα, EMΦIA) οι οποίοι εξακολουθούν να επιβαρύνουν άμεσα τους φορολογουμένους. Aυτό θα σημάνει πολλαπλασιασμό των υπολοίπων καρτών και ταυτόχρονα πολλαπλασιασμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρώτα λύση για τα NPL's

Προς το παρόν οι ξένοι μεγάλοι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί στο να συμμετάσχουν σε νέες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ελληνικών τραπεζών χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα των NPL's και το μήνυμα έχει περάσει και στην κυβέρνηση αλλά και στις διοικήσεις των τραπεζών.

Πρόταση Χαρδούβελη

Ο υπουργός Oικονομικών πρότεινε να συμπεριληφθούν τα αποτελέσματα του σχεδίου αναδιάρθρωσης των τραπεζικών ομίλων στον υπολογισμό για τα stress tests, για να μην χρειαστεί να αντλήσουν πολλά ξένα κεφάλαια με αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Φαύλος κύκλος

Για να μειωθούν οι επισφά- λειες, οι τράπεζες έχουν παγώσει τον δανεισμό επιχειρήσεων και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε νέα λουκέτα και «κακά δάνεια» (bad loans) που θα επιδεινώσουν την κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com