Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

To δημοσίευμα της Daily Mail για την πρόθεση της Τ. Μέι να απαγορεύσει την ελεύθερη διακίνηση πολιτών της Ε.Ε. στη Βρετανία, μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει. Αν ισχύει το σενάριο αυτό και δεν πρόκειται για κάποιον εκβιασμό της Βρετανίδας πρωθυπουργού ενόψει Brexit, τότε μπαίνει ένα ακόμη καρφί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

 
Χρειάστηκαν δεκαετίες προκειμένου να κατακτηθεί η κοινή ευρωπαϊκή αγορά, η ελεύθερη διακίνηση πολιτών και οι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο σε όποια χώρα κι αν βρίσκονται.
Εστω και με σοβαρά ελλείμματα, η ευρωπαϊκή ενοποίηση προσέφερε πολλά, κυρίως σε μικρές και φτωχές χώρες όπως η Ελλάδα. Δεν είναι απλά τα κονδύλια που ήρθαν και με τα οποία κατασκευάστηκαν αυτοί οι αυτοκινητόδρομοι ή άλλες σημαντικές υποδομές. Είναι και το γεγονός ότι οι Ελληνες αισθάνθηκαν ότι είναι ίσοι με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αν και φτωχότεροι. Μόνο να ρωτήσει κανείς τα χιλιάδες Ελληνόπουλα που σπούδασαν ή σπουδάζουν στα βρετανικά πανεπιστήμια, που εξασφάλισαν φοιτητικά δάνεια ακριβώς γιατί ήταν Ευρωπαίοι και που εργάζονται στη Βρετανία, θα καταλάβει τη σημασία της Ενωμένης Ευρώπης. Αλλά και οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα τη χώρα αυτή ή οι χιλιάδες τουρίστες που την επισκέπτονται απρόσκοπτα, είναι μια από τις κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Η απόφαση των Βρετανών για Brexit ασφαλώς είναι μια μαύρη σελίδα στην προσπάθεια εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η επιλογή της Τ. Μέι να πάει σε «σκληρό Brexit» ενδεχομένως να τινάξει στον αέρα όλα τα προηγούμενα επιτεύγματα.
Αν, μάλιστα, και σε άλλες χώρες ενισχυθούν ή επικρατήσουν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, τότε το μέλλον θα είναι άδηλο.
Τη διάλυση της Ευρώπης δεν θα την πληρώσουν οι μεγάλες και πλούσιες χώρες. Θύματα θα είναι οι μικρές, οι εξαρτώμενες από ευρωπαϊκά κονδύλια χώρες, όπως η Ελλάδα. Γι’ αυτό πάση θυσία πρέπει οι δυνάμεις που πιστεύουν ότι η Ενωμένη Ευρώπη εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον πρέπει να αντιδράσουν στις ακραίες φωνές, απ’ όπου κι αν προέρχονται.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com