Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Εξόφληση φόρων και στο TAXISnet με κάρτα

Με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα θα έχουν τη δυνατότητα από τον Σεπτέμβριο να εξοφλούν οι φορολογούμενοι τις οφειλές τους προς την Εφορία, απευθείας στο TAXISnet αρχής γενομένης με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη του φόρου εισοδήματος.


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας της σχετικής εφαρμογής στο TAXISnet, που θα κάνει «πρεμιέρα» τον Σεπτέμβριο, ενώ ήδη έχει στα σκαριά πέντε ακόμη ηλεκτρονικές εφαρμογές για τη διευκόλυνση των υπόχρεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το φετινό επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ η εν λόγω εφαρμογή για την υλοποίηση πληρωμών με κάρτες μέσω TAXISnet έπρεπε να είχε τεθεί σε λειτουργία από τα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο λόγω ορισμένων τεχνικών προβλημάτων και προκειμένου να αποφευχθούν λάθη, που θα είχαν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των υπόχρεων, αποφασίστηκε να καθυστερήσει για λίγο η υλοποίησή της.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό και εκτός απροόπτου από τον επόμενο μήνα οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα -εφόσον το επιθυμούν- να καταβάλουν ηλεκτρονικά στο TAXISnet τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη του ΕΝΦΙΑ.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ουσιαστικά με την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου οι φορολογούμενοι θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να χρεώνουν απευθείας την πιστωτική ή χρεωστική τους κάρτα για την πληρωμή των φόρων, και έτσι να παρακάμπτουν τα γκισέ των τραπεζών.
Ωστόσο, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να «σπάνε» την οφειλή τους σε μηνιαίες δόσεις, όπως έχουν τη δυνατότητα να κάνουν με τη χρήση των πιστωτικών τους καρτών.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, θα μπορούν εύκολα, γρήγορα και κυρίως χωρίς τον κίνδυνο λαθών κατά την πληκτρολόγηση της Ταυτότητας Οφειλής να εξοφλούν την τρέχουσα δόση ή εφάπαξ την όποια φορολογική τους οφειλή, προφανώς χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση.
Ο ΕΝΦΙΑ και οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες
Για φέτος, πάντως, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο που υπολογίστηκε και πέρυσι, ενώ θα πρέπει να εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο του 2018.
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι για μια ακόμη χρονιά δεν θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια, δηλαδή οι ιδιοκτήτες γης θα απαλλαγούν και φέτος από επιβαρύνσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να ανεβούν στο ΤAXISnet μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, που σημαίνει ότι το συνολικό ποσό που πρόκειται να βεβαιωθεί στους φορολογούμενους θα αγγίξει τα 3,3 δισ. ευρώ και το ποσό που υπολογίζεται ότι θα πληρωθεί εμπρόθεσμα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,65 δισ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι ο κύριος ΕΝΦΙΑ στα κτίσματα υπολογίζεται με συντελεστή 2 έως και 13 ευρώ ανά τετραγωνικό και επηρεάζεται από συντελεστές όπως η παλαιότητα και ο όροφος του κτίσματος, ενώ ο κύριος φόρος στα οικόπεδα υπολογίζεται με συντελεστή έως και 11,25 ευρώ ανά τετραγωνικό. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ και με συντελεστές έως και 0,9%.
Φέτος δεν θα ισχύσει τελικά η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης από το 50% στο 100% του φόρου για κάθε φορολογούμενο που πληροί τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία:
- Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τα 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
- Το σύνολο της επιφάνειας κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
- Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Όσον αφορά τις αλλαγές που σχεδιάζονται στον ΕΝΦΙΑ, αυτές θα εξαρτηθούν από τις αναπροσαρμογές που θα γίνουν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που θα πρέπει με βάση και τις μνημονιακές δεσμεύσεις να εξομοιωθούν με αυτές της αγοράς.
Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπως το έχει ήδη παρουσιάσει η «Ν», θα πρέπει:
 - Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 να έχει συγκροτηθεί ειδική - τεχνική ομάδα για την αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών της ακίνητης περιουσίας, αλλά και να έχει αναπτυχθεί μια μόνιμη πλατφόρμα πληροφόρησης για την αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.
- Στο τέλος Νοεμβρίου 2017 να έχει εξασφαλιστεί ο πλήρης προσδιορισμός της ακίνητης ιδιοκτησίας μέσω του υφιστάμενου κτηματολογίου και μέσω διασταυρωτικού ελέγχου όλων των ιδιοκτησιακών συμφερόντων με όλες τις μεμονωμένες ιδιοκτησίες.
- Στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 να έχει θεσπιστεί η νομοθεσία για την ευθυγράμμιση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με τις τιμές αγοράς.
Υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα τηρηθούν κατά γράμμα θα πρέπει έως το τέλος Μαρτίου να έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 με βάση τις νέες φορολογητέες τιμές.
Στην περίπτωση φυσικά που οι νέες τιμές ακινήτων οδηγήσουν σε μικρή πτώση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα 2,65 δισ. ευρώ, θα διευρυνθεί η φορολογητέα βάση του φόρου και οι συντελεστές υπολογισμού του θα προσαρμοστούν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος των εσόδων και να διατηρηθεί ο φορολογικά ουδέτερος χαρακτήρας της μεταρρύθμισης.
Διευκόλυνση φορολογουμένων
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προωθεί άμεσα και άλλες ηλεκτρονικές εφαρμογές για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, οι βασικότερες των οποίων είναι οι εξής:
✔ η ανάπτυξη ηλεκτρονικών εφαρμογών κεφαλαίου: φόρου χρηματικής δωρεάς / γονικής παροχής, φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φόρου κερδών από τυχερά παίγνια,
✔ η επέκταση της λειτουργικότητας του TAXISnet για: έκτακτη δήλωση ΦΠΑ (εμπρόθεσμη και εκπρόθεσμη) και δήλωση αποθεμάτων μετάταξης,
✔ η ανάπτυξη ηλεκτρονικών βιβλίων καταχώρησης δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής και μεταβίβασης ακινήτων,
✔ η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων από τόκους, μερίσματα και δικαιώματα,
✔ η προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων για την αυτοματοποιημένη βεβαίωση προστίμων εκπρόθεσμης αρχικής υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και άλλων φόρων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com