Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Μετά το ρεύμα θα ακριβύνει και το νερό;

Κύμα νέων αυξήσεων που θα επιβαρύνουν βασικά αγαθά όπως το ρεύμα και το νερό, εισηγούνται προς την κυβέρνηση οι ανεξάρτητες αρχές που ρυθμίζουν τις αγορές της ενέργειας και των υδάτων. Η αρχή έγινε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η εισήγηση της οποίας είναι θέμα ωρών (εάν δεν έχει ήδη αποσταλεί) να φτάσει στο υπουργείο ενέργειας.

 Η ΡΑΕ έχει καταλήξει σε ένα ποσό της τάξης των 360 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα πρέπει να αποζημιωθεί η ΔΕΗ για τις περίφημες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Το "τρικ” που ακολουθεί η συγκεκριμένη αρχή είναι να προτείνει στην κυβέρνηση το ποσό αυτό να καλυφθεί μέσω επιστροφής του ΕΦΚ στην εταιρεία. Ωστόσο όπως διευκρινίζουν πηγές της ΔΕΗ, η επιστροφή του 50% του ΕΦΚ που προτείνει η ΡΑΕ δεν επαρκεί για να καλύψει το ποσό της επιστροφής, ενώ για να προχωρήσει η πρόταση της Αρχής θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία του υπουργείου οικονομικών με την Τρόικα και να βρεθούν άλλα ισοδύναμα (φόροι ή περικοπές δαπανών) που θα καλύψουν τα χαμένα έσοδα για τον προϋπολογισμό. Το πιθανότερο σενάριο λοιπόν είναι ότι θα έρθουν νέες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Δεν είναι όμως μόνο η ηλεκτρική ενέργεια. Εκτός από το φως κατά πως φαίνεται έρχονται αυξήσεις και στο νερό. Σύμφωνα με δημοσίευμα του protothema.gr η Εθνική Επιτροπή Υδάτων με μια ισοπεδωτική απόφασή της επιβάλλει ενιαία υποχρεωτική τιμολόγηση του νερού για όλη τη χώρα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της κανένα κριτήριο και καμία τοπική ιδιαιτερότητα και χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη κατά νομαρχιακή περιφέρεια για τους τοπικούς υδάτινους πόρους που υπάρχουν, τις ανάγκες ύδρευσης των περιοχών, κ.λπ. Σημειώνεται ότι για τα νησιά μάλιστα που ήδη αντιμετωπίζουν ζωτικής σημασίας προβλήματα ύδρευσης και καταφεύγουν σε αφαλάτωση η τιμή  του νερού θα ακουμπήσει την τιμή της ουγγιάς του χρυσού! Παράλληλα, φέρεται να ανοίγει παράθυρο για να περάσει η διαχείριση των υδάτινων πόρων και το νερό σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει τόσο από θέμα εθνικής ασφαλείας, όσο και από πλευράς αύξησης της τιμής του νερού.
Σήμερα, η ΕΥΔΑΠ (Αθήνα) και ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη) προτείνουν την τιμή του νερού ανά κυβικό και ο εκάστοτε υπουργός Περιβάλλοντος εγκρίνει ή μειώνει ή αυξάνει την τιμολόγηση ανάλογα με την κυβερνητική πολιτική. Όσες περιοχές δεν υδρεύονται από τους δυο αυτούς οργανισμούς τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων τιμολογούν το νερό ανάλογα με τους υδάτινους πόρους που έχουν (πηγές, λίμνες, κ.λπ.) και τις τοπικές ανάγκες ύδρευσης  των κατοίκων.
Όπως αναφέρει το protothema.gr με δικηγόρους τον Αλέξανδρο Σαρηβαλάση και την Αικατερίνη Γεωργιάδου, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σωματείο των εργαζομένων της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και 11 κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, Σύρου και Τήνου. Όλοι στρέφονται κατά της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων (19.5.2017) με την οποία επιβάλλεται ενιαία τιμολόγηση νερού.
Η  τιμολόγηση του νερού στα νησιά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υδροδότησης (και ειδικά τους θερινούς μήνες που υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση) και καταφεύγουν  σε αφαλάτωση, γίνεται  από τους τοπικούς και πάλι Δήμους, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί η κρατική επιδότηση που χορηγείται  για την κάλυψη του κόστους ή μέρους του κόστους της αφαλάτωσης.
Τέλος, σημειώνεται ότι με τον νέο τρόπο τιμολόγηση παραβιάζεται ευθέως και η Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/60/ΕΚ που καθιερώνει την περιβαλλοντική ορθολογική πολιτική στον τομέα των υδάτων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com