Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Χαράτσι για τους ιδιοκτήτες

Νέα Οδηγία για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων ετοιμάζει η Ε.Ε., ενώ η χώρα μας… δεν έχει εφαρμόσει ακόμα την προηγούμενη και έχει μάλιστα καταδικαστεί για την καθυστέρηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η θέσπιση του Κανονισμού Ενεργειακής Αποδοτικότητας των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) εκκρεμεί εδώ και αρκετούς μήνες, όμως οι Βρυξέλλες ανεβάζουν τον πήχυ της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων υποχρεώνοντας χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη την Ε.Ε. να κάνουν επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Αποκορύφωμα, η πρόταση που προβλέπει πως όλα τα νέα κτίρια που θα χτίζονται μετά το 2016 πρέπει να έχουν…


μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Με άλλα λόγια, η ενέργεια που θα καταναλώνεται για θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, κίνηση ανελκυστήρων κ.λπ. πρέπει να παράγεται από φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, συστήματα γεωθερμίας κ.λπ. που θα βρίσκονται στο ίδιο το κτίριο.

Οι νέες ρυθμίσεις παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Στοκχόλμη και το ενδιαφέρον είναι πως η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων βρίσκεται στα χέρια δύο Ελλήνων: του προέδρου της UIPI (και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων) κ. Στράτου Παραδιά και του κ. Γ. Κατσαράκη, στελέχους της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» από το βήμα του συνεδρίου.

Ο κ. Κατσαράκης παρουσίασε την πρόταση της Κομισιόν που αποσκοπεί, όπως τόνισε, σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 5% και στη δημιουργία 280.000 - 450.000 νέων θέσεων εργασίας στα οικοδομικά επαγγέλματα ενώ ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες δεν διαφωνούν μεν με τις ρυθμίσεις και τους στόχους, θεωρούν ωστόσο πως αν δεν τους δοθούν οικονομικά κίνητρα και τεχνική βοήθεια όλη η προσπάθεια θα μείνει σε θεωρητικό επίπεδο.

Η παλιά Οδηγία (2002/91) προβλέπει την έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών υποχρεωτικά για όλα τα καινούργια κτίρια και τα παλιά όταν πωλούνται ή νοικιάζονται. Τα πιστοποιητικά θα κατατάσσουν τα κτίρια σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, αντίστοιχα με τα πιστοποιητικά που εκδίδονται για τις ηλεκτρικές συσκευές, και θα περιλαμβάνουν προτάσεις για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Προβλέπει επίσης ότι στα μεγάλα κτίρια, άνω των 1.000 τετραγωνικών, όταν υφίστανται ριζική ανακαίνιση θα πρέπει να γίνονται και επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Η Οδηγία έχει ενσωματωθεί μεν στην ελληνική νομοθεσία με το νόμο 3661/2008, όμως ο ΚΕΝΑΚ που θέτει σε εφαρμογή τα μέτρα έχει σταλεί από το υπ. Ανάπτυξης στο ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη.

Ο υπ. Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης έχει δεσμευτεί πάντως ότι το κόστος έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών δεν θα ξεπεράσει το 1 ευρώ ανά τ.μ. Οσο για τις επενδύσεις, σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις το κόστος για μια πολυκατοικία 1.200 τετραγωνικών 15 - 20 διαμερισμάτων υπολογίζεται σε 120.000 - 130.000, ευρώ που σημαίνει ότι η δαπάνη ανά ιδιοκτησία θα κυμανθεί από 6.000 έως 8.500 ευρώ. Μέρος αυτού του κόστους θα επιδοτηθεί με το πρόγραμμα που θα ανακοινώσει το υπ. Ανάπτυξης μέσα στο καλοκαίρι, όμως είναι προφανές ότι τα χρήματα δεν φτάνουν. Η νέα Οδηγία καθιστά υποχρεωτικές τις επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε όλα τα κτίρια που ανακαινίζονται, καταργεί δηλαδή το όριο των 1.000 τετραγωνικών μέτρων, προβλέπει ότι τα νέα κτίρια και τα ανακαινιζόμενα πρέπει να καλύπτουν συγκεκριμένα «στάνταρντ» στην κατανάλωση ενέργειας και προβλέπει επίσης ότι ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης, που καθορίζεται με το ενεργειακό πιστοποιητικό, πρέπει να συνοδεύει τις αγγελίες και διαφημίσεις για μίσθωση ή πώληση των κτιρίων. Ρύθμιση που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην κτηματαγορά, καθώς τα ενεργοβόρα κτίρια θα μένουν στα αζήτητα.

Η πρόταση δημοσιοποιήθηκε από την Ε.Ε. το Δεκέμβριο, συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο και τέθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, στις 12 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Ομως η σουηδική προεδρία, που αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου, δηλώνει ότι θέλει να λήξει το θέμα πριν από το τέλος του χρόνου.

Ενα από τα προβλήματα στα οποία σκοντάφτουν οι ρυθμίσεις είναι η έλλειψη κοινής μεθόδου αξιολόγησης των κτιρίων. Είναι χαρακτηριστικό -όπως τονίστηκε στο συνέδριο της UIPI- ότι το γνωστό κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες αξιολογήθηκε από τρεις επιθεωρητές (εταιρίες από Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία) και πήρε τρεις διαφορετικές βαθμολογίες. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Kai Warnecke αποκάλυψε ότι ανέθεσε την αξιολόγηση ενός κτιρίου σε 7 επιθεωρητές και πήρε… 7 διαφορετικά αποτελέσματα που κατέτασσαν το κτίριο από την κατηγορία Β+ μέχρι την Ε-. Η έλλειψη αντικειμενικών κριτηρίων δημιουργεί τις προϋποθέσεις, τουλάχιστον στη χώρα μας, να πάρουν άριστα τα περισσότερα κτίρια…

Οι ενεργειακές επενδύσεις αντιμετωπίζουν επίσης το θεμελιώδες πρόβλημα ότι χρηματοδοτούνται από τους ιδιοκτήτες αλλά ωφελούν τους ενοικιαστές, οι οποίοι κερδίζουν από τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com