Εκρηκτική πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε η τροπολογία της κυβέρνησης, που επιτρέπει σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν off-shore εταιρείες, με την προϋπόθεση αυτές να βρίσκονται σε χώρες φορολογικά συνεργάσιμες με την Ελλάδα.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσφέρει νομική προστασία σε υπουργούς που συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να απαντά ότι πρόκειται για εκσυχρονισμό της νομοθεσίας και πως προτίθεται να αλλάξει το νόμο, εάν συμφωνήσουν όλοι σε πλήρη απαγόρευση οποιασδήποτε συμμετοχής κυβερνητικών στελεχών, σε τέτοιου είδους εταιρείες.
Η κυβέρνηση απαντάει στην κριτική που δέχεται υποστηρίζοντας ότι δε υπάρχει κάτι μεμπτό πίσω από αυτή την τροπολογία και πως δεν επιδιώκει ούτε να “ξεπλύνει” ούτε να αθωώσει κάποιο πρόσωπο, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η διάταξη αυτή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Πρόκειται για την ενσωμάτωση οδηγιών που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και θα καταστήσουν πιο σαφές το πλαίσιο για την κατοχή ή τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδει το Mega. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο όρος εξωχώρια εταιρία ήταν τόσο ρευστός με αποτέλεσμα αρκετοί κατηγορούμενοι να απαλλάσσονται λόγω αοριστίας των διατάξεων, τις οποίες τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να ορίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια.
Από την πλευρά της, η ΝΔ κάνει λόγο για δόλο από πλευράς της κυβέρνησης, η οποία, όπως εκτιμά, επιδιώκει να συγκαλύψει συγκεκριμένα πρόσωπα, υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη διάταξη συμπεριλήφθηκε σε ένα νομοσχέδιο 7.500 σελίδων με σκοπό να διαφύγει της προσοχής όλων. Η Συγγρού αναδεικνύει και την ηθική διάσταση της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι μία εξωχώρια εταιρεία δίνει συγκεκριμένα φορολογικά πλεονεκτήματα, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο για πολιτικά πρόσωπα και κάνει λόγο για κατάρρευση του ηθικού πλεονεκτήματος από την πλευρά της κυβέρνησης.
Σχολιάζοντας την τροπολογία, νομικοί κύκλοι εκφράζουν την απορία τους γιατί πρέπει να αλλάξει τώρα μία διάταξη που ίσχυε με νόμους της κυβέρνησης Παπανδρέου και απαγόρευε ρητά οποιαδήποτε συμμετοχή υπουργού, βουλευτή, γενικού γραμματέα σε εξωχώρια εταιρεία. Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι επισημαίνουν πάντως ότι όντως υπήρχε πολύ μεγάλη ασάφεια αναφορικά με τον όρο και το φορολογικό καθεστώς των εξωχώριων εταιρειών, ενώ αναμένουν την εξειδίκευση του καθεστώτος των off-shore που συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα.
Πυρά από τα κόμματα
Κλιμακώνοντας την αντίδρασή της η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: "Οι πολίτες αναρωτιούνται για την ένοχη σιωπή του Μαξίμου. Ποιους υπουργούς με off-shore καλύπτουν με το νόμο που ψήφισαν;".
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του ΚΤΕ Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος σημειώνει ότι "οι υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να έχουν offshore εταιρίες" και "φρόντισαν να ανατρέψουν τη ρητή και καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες που είχαν νομοθετήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ".
Το ΚΚΕ τονίζει ότι "απ' την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη Bουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρίες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων.
“Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη. Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση" σχολιάζουν στο Ποτάμι.
“Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να επιτρέπεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες. Επιχειρηματίες και πολιτικοί δεν πάνε μαζί. Ποιους θέλει να καλύψει ο πρωθυπουργός;”, αναφέρει η Ένωση Κεντρώων.