Ο Μισέλ Σαπέν τόνισε πως η Γαλλία «θα φτάσει μέχρι τέλους» προκειμένου να διασφαλίσει πως οι πολυεθνικές οι οποίες λειτουργούν στη χώρα θα καταβάλουν τους φόρους τους. Πρόσθεσε δε πως θα μπορούσαν να ακολουθούσουν και άλλες υποθέσεις παρόμοιες με αυτές που έχουν προκύψει μετά από τις επιδρομές που έγιναν στα γραφεία της Google και της McDonald's.
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters και σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες o Γάλλος υπουργός Οικονομικών απέκλεισε την επίτευξη συμφωνίας με την Google για αναδρομικούς φόρους, όπως έκανε η Μεγάλη Βρετανία τον Ιανουάριο. «Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις», είπε ο κ. Σαπέν, προσθέτοντας πως υπάρχει πάντα η δυνατότητα για οριακές προσαρμογές «αλλά δεν είναι η λογική στην οποία βρισκόμαστε».
Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες Γάλλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στην έδρα της Google στο Παρίσι την Τρίτη, στο πλαίσιο της έρευνας για υπόνοιες διάπραξης φοροδιαφυγής. Ερευνητές είχαν επίσης ψάξει τα γραφεία της McDonald's στη Γαλλία στις 18 Μαΐου κατά τη διάρκεια άλλου φορολογικού ελέγχου. Οι επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν αυτό το μήνα από την αστυνομία και από ερευνητές βασίζονται στη δουλεία που ξεκίνησαν οι φορολογικές αρχές πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια, όταν μετέφεραν φορολογικά στοιχεία στις δικαστικές αρχές, οι οποίες ερευνούν κάθε πιθανή πτυχή, σημείωσε ο κ. Σαπέν.
Η Google, η McDonald's και άλλες πολυεθνικές όπως η Starbucks αντιμετωπίζουν αυξημένες πιέσεις στην Ευρώπη από την κοινή γνώμη και τις κυβερνήσεις που αντιδρούν στον τρόπο που οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται την παρουσία τους ανά τον κόσμο για να περιορίσουν τους φόρους που πληρώνουν. Η Google υποστηρίζει πως τηρεί απολύτως τη γαλλική νομοθεσία ενώ η McDonald's αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια σχετικά με την έρευνα, παραπέμποντας σε προηγούμενες δηλώσεις ότι είναι υπερήφανη που ανήκει στους μεγαλύτερους φορολογούμενους στη Γαλλία.
Ο κ. Σαπέν δήλωσε πως δεν του επιτρέπεται να αναφέρει τα ποσά που αφορούν στην υπόθεση λόγω της εμπιστευτικότητας των φορολογικών υποθέσεων. Πηγή του υπουργείου είχε δηλώσει το Φεβρουάριο πως οι γαλλικές φορολογικές αρχές ζητούσαν από τη Google περίπου 1,6 δις ευρώ από αναδρομικούς φόρους. Η Google συμφώνησε τον Ιανουάριο να πληρώσει 130 εκατ. λίρες για αναδρομικούς φόρους προς τη Μεγάλη Βρετανία, γεγονός που προκάλεσε επικρίσεις από την αντιπολίτευση ότι το ποσό ήταν πολύ χαμηλό.