Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Υπό προϋποθέσεις η μεταβίβαση οικονομικών δεδομένων από την ΓΓ∆Ε στην ΕΛΣΤΑΤ

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έκρινε νόμιμη υπό προϋποθέσεις τη διαβίβαση φορολογικών, περιουσιακών και άλλων δεδομένων, από τη γενική γραµµατεία ∆ηµοσίων Εσόδων (ΓΓ∆Ε) στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).




Αναλυτικότερα, η ΓΓ∆Ε ζήτησε τη γνώµη της Αρχής σχετικά µε τη νοµιµότητα χορήγησης στην ΕΛΣΤΑΤ προσωποποιηµένων στοιχείων ανά ΑΦΜ, που περιλαµβάνουν, τόσο πληροφορίες µητρώου (ονοµατεπώνυµο, πατρώνυµο, διεύθυνση κατοικίας και επαγγέλµατος, τηλέφωνο επικοινωνίας, είδος δραστηριότητας, σχέσεις κ.τλ.), όσο και πληροφορίες φορολογικού ενδιαφέροντος (το έντυπο Ε3 για επιτηδευµατίες - φυσικά και νοµικά πρόσωπα από το έτος 2011, υποσύνολο κωδικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τα ίδια έτη κ.ά.).



Ακόμη, η ΓΓ∆Ε ενημέρωσε την Αρχή ότι τα στοιχεία αυτά ζητούνται στο πλαίσιο υλοποίησης µνηµονίου συνεργασίας, που υπεγράφη µεταξύ της ΕΛΣΤΑΤ, της ΓΓ∆Ε, της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων (ΓΓΠΣ) και του Ιδρύµατος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ).



Κατόπιν αυτών, η Αρχή στην υπ’ αρθμ. 3/2016 γνωμοδότησή της, αναφέρει ότι τα αιτούµενα από την ΕΛΣΤΑΤ στοιχεία, αποτελούν απλά δεδοµένα προσωπικού χαρακτήρα (δηµογραφικά και οικονοµικής φύσης), η επεξεργασία των οποίων κατά την έννοια του ν. 2472/1997, «επιτρέπεται και χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειµένου των δεδοµένων, όταν η επεξεργασία είναι αναγκαία για την εκπλήρωση υποχρέωσης του υπευθύνου επεξεργασίας, η οποία επιβάλλεται από το νόµο».



Επίσης, η Αρχή αναφέρει ότι ο ν. 3832/2010 προβλέπει την υποχρέωση των φορέων του δηµόσιου τοµέα, να παρέχουν πρωτογενή στατιστικά στοιχεία και πρωτογενείς πληροφορίες στην ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και την υποχρέωση των νοµικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, τις ενώσεις προσώπων και τα φυσικά πρόσωπα, να παρέχουν τα στοιχεία που τους ζητούνται.



Παράλληλα, η Αρχή αναφέρει ότι η ΕΛΣΤΑΤ ζητεί τα στοιχεία µε σκοπό την άσκηση των αρµοδιοτήτων της και τη διεξαγωγή στατιστικών ερευνών, όπως αυτές προκύπτουν από σειρά Ευρωπαϊκών Κανονισµών και κυρίως του Κανονισµού 177/2008 για τη θέσπιση µητρώου επιχειρήσεων, στατιστικούς σκοπούς, κ.λπ.



Στη συνέχεια, η Αρχή αναφέρει ότι η διαβίβαση των στοιχείων µητρώου (Taxis, ΦΠΑ) και η ανάγκη επικαιροποίησης των τηρούµενων από την ΕΛΣΤΑΤ δεδοµένων, προκύπτει και από την υπερνοµοθετικής ισχύος νοµοθεσία. Συνεπώς - υπογραμμίζει η Αρχή - τα στοιχεία (Taxis, ΦΠΑ) «θα πρέπει να διαβιβαστούν από την ΓΓ∆Ε στην ΕΛΣΤΑΤ».



Σχετικά με το χρόνο τήρησης των φορολογικών στοιχείων η ΕΛΣΤΑΤ, στις διευκρινήσεις της προς την Αρχή, ανέφερε ότι το αρχικό αρχείο που θα διαβιβάζεται από τη ΓΓ∆Ε θα τηρείται µέχρι την αποδοχή, «κατά περίπτωση, των στατιστικών αποτελεσµάτων από τη Eurostat και τη δηµοσίευσή τους, ενώ στη συνέχεια, θα διαγράφεται µε πάσαν υπευθυνότητα ώστε να µην είναι δυνατή η ανάκτησή του».



Ως προς το ζήτημα του χρόνου τήρησης των στοιχείων, η Αρχή υπογραμμίζει ότι πρέπει να προσδιοριστεί συγκεκριµένα το χρονικό αυτό διάστηµα.



Αναφέρει ακόμη η Αρχή, ότι η ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να ορίσει υπεύθυνο προστασίας προσωπικών δεδοµένων (Data Protection Officer), όπως επιβάλλει ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισµός για την προστασία προσωπικών δεδοµένων, ενώ ο εκτελών την επεξεργασία στα διαβιβασθέντα δεδοµένα για λογαριασµό της ΕΛΣΤΑΤ, θα πρέπει να τηρεί το απόρρητο και την ασφάλεια της επεξεργασίας.



Σχετικά µε το ζήτηµα της ενηµέρωσης των υποκειµένων, η Αρχή αναφέρει ότι δεν υφίσταται υποχρέωση προηγούµενης ενηµέρωσης, ενώ προτείνει να συµπεριλάβει η ΓΓΔΕ στα φορολογικά έντυπα, ότι το περιεχόµενό τους ή µέρος του περιεχοµένου τους, είναι δυνατό να διαβιβαστεί στην ΕΛΣΤΑΤ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com