Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

«Αλλαγή σελίδας». Με τη φράση αυτή περιγράφουν όλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία του Eurogroup, εκτιμώντας ότι πλέον -και ίσως για πρώτη φορά από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία- δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης ενός σχεδιασμού πέρα και έξω από το ασφυκτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και τις διαρκείς ενστάσεις και «κόκκινες» κάρτες των δανειστών.



Στο πλαίσιο αυτό επανακαθορίζονται προτεραιότητες, σχεδιάζονται διορθώσεις όπου έχουν παρατηρηθεί δυσλειτουργίες σε πρόσωπα ή δομές, ενώ σε πρώτο πλάνο μπαίνουν οι αναπτυξιακές δράσεις και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Και όλα αυτά, όπως επιμένουν από το Μαξίμου, με τη σφραγίδα της «κοινωνικής δικαιοσύνης», ένα «χαρτί» που αναμένεται να παίξει δυνατά το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να εξισορροπήσει το πολιτικό κόστος από τις επιβαρύνσεις που φέρνουν στη ζωή εκατομμυρίων πολιτών οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, αλλά και να πείσει τους ψηφοφόρους της, ότι ακόμη και εντός μνημονίου υπάρχει περιθώριο εφαρμογής αριστερών πολιτικών.

Ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις
Διέβη τον Ρουβίκωνα, ετοιμάζει... αντεπίθεση
Παρότι στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι ακόμη και μετά τη συμφωνία παραμένουν ορισμένα αγκάθια - προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, με κυριότερα το θέμα των κόκκινων δανείων και των αποκρατικοποιήσεων, ωστόσο εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για ανυπέρβλητα εμπόδια, και σίγουρα μπορούν να αντισταθμιστούν από άλλες πρωτοβουλίες σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το «ξεκλείδωμα» της δόσης άλλωστε θεωρείται βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν θετικά τόσο στην ψυχολογία της αγοράς λόγω της σταθερότητας που επιφέρουν, όσο και επί της ουσίας, καθώς τα 3,5 δισ. που αναμένεται να εισρεύσουν τους επόμενους πέντε μήνες, θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία, οδηγώντας σε ανάπτυξη. Αυτό όμως θα πρέπει να συνδυαστεί με σειρά δράσεων -κάτι που επισήμανε και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας- και για τον λόγο αυτό το βάρος πέφτει στην καλύτερη σχεδίαση και επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, προκειμένου να μη χαθεί το θετικό μομέντουμ που καταγράφεται.

Μια σειρά νομοσχεδίων αναμένεται να πάρουν τον δρόμο προς τη Βουλή με πρώτο, την επόμενη κιόλας εβδομάδα, εκείνο που αφορά το νέο αναπτυξιακό νόμο, ενώ ακολουθούν οι ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τις αδήλωτες καταθέσεις, τις δημόσιες συμβάσεις και την πάταξη του λαθρεμπορίου. Οι τελευταίες αυτές πρωτοβουλίες μάλιστα εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν θετικά στην κοινή γνώμη, καθιστώντας σαφές στους πολίτες ότι θα υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών, και στο στόχαστρο θα μπουν όλοι όσοι μέχρι σήμερα τελούσαν σε καθεστώς ασυλίας. Με τον τρόπο αυτό στο Μαξίμου πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει και πάλι τη δυνατότητα να επαναφέρει στη φαρέτρα του το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» που το τελευταίο διάστημα είχε πληγεί σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση, τις κυβερνητικές προτεραιότητες αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup, αλλά και σαφής προσδιορισμός των χρονοδιαγραμμάτων στα οποία καλούνται να ανταποκριθούν οι υπουργοί που κρατούν στα χέρια τους τα κρίσιμα υπουργεία.
Διέβη τον Ρουβίκωνα, ετοιμάζει... αντεπίθεση

Πέρα από τα θέματα οικονομίας, το ενδιαφέρον θα στραφεί και σε ζητήματα μεταρρυθμίσεων, που αναγκαστικά μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση είχαν παραπεμφθεί για το μέλλον. Μία από τις βασικές μέριμνες της κυβέρνησης, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με διάφορα σενάρια να βρίσκονται ήδη στο τραπέζι, ενώ σύντομα θα ανοίξει και το κεφάλαιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Ανασχηματισμός
Αν και όπως όλοι γνωρίζουν ο ανασχηματισμός δεν είναι κάτι που προαναγγέλλεται, αλλά ανακοινώνεται όταν έχουν πλέον ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις, εντούτοις αποτελεί κοινό μυστικό, ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη καταλήξει στην αναγκαιότητα προώθησης αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η κυβερνητική εκπρόσωπος σε πρόσφατη ενημέρωση άφησε ανοιχτό το θέμα του ανασχηματισμού. Εδώ και καιρό εξάλλου διατυπώνονται γκρίνιες σχετικά με τις επιλογές ή την αποτελεσματικότητα ορισμένων προσώπων του Υπουργικού Συμβουλίου και σύμφωνα με πληροφορίες στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχει ήδη γίνει «αξιολόγηση» από την οποία και θα προκύψουν οι τελικές αποφάσεις για το ποιοι θα διατηρήσουν τον θώκο τους και ποιοι θα αντικατασταθούν.

Άλλωστε ένα ανακάτεμα της... τράπουλας, πέρα από το ότι θα στείλει μήνυμα ανανέωσης στην κοινωνία, ενδυναμώνοντας το αφήγημα της «αλλαγής σελίδας», παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν και νέα στελέχη, κίνηση που θα αμβλύνει και ενδεχόμενες δυσαρέσκειες εντός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα θα θέσει σε τροχιά υλοποίησης και το εγχείρημα της διεύρυνσης με επιστράτευση προσώπων εκτός κόμματος, κυρίως από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Συνέδριο... επανεκκίνησης
Μία ακόμη προτεραιότητα για τον Αλ. Τσίπρα αποτελεί και η διοργάνωση του συνεδρίου του κόμματος, που εδώ και μήνες οδεύει από αναβολή σε αναβολή. Το κλείσιμο της αξιολόγησης εκτιμάται ότι προσφέρει σταθερό έδαφος προκειμένου να εκκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες με στόχο την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο θέσεων του συνεδρίου είναι στο μεγαλύτερο μέρος του έτοιμο και στόχος είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο προσυνεδριακός διάλογος. Στόχος των επιτελών της Κουμουνδούρου είναι η διοργάνωση ενός συνεδρίου «ουσιαστικού και ανοιχτού στην κοινωνία», με δυνατότητα παρεμβάσεων επί της ουσίας του μελών του κόμματος. Παράλληλα, όμως, είναι φυσικό το συνέδριο να αποτελέσει και μία νέα αποτύπωση της δυναμικής τάσεων και ομάδων εντός ΣΥΡΙΖΑ, με την ομάδα πέριξ του Αλ. Τσίπρα να επιθυμεί την πλήρη και πέραν πάσης αμφισβήτησης κυριαρχία στο κόμμα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com