Αυξημένους φόρους θα κληθούν να καταβάλουν φέτος οι επιχειρήσεις για τα κέρδη που είχαν το 2015.
Ειδικότερα τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που θα δηλωθούν φέτος από τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα φορολογηθούν με συντελεστή 29% πλέον παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10% για τα διανεμόμενα κέρδη, ενώ τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία θα φορολογηθούν με συντελεστή 26% για κέρδη έως 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για το επιπλέον ποσό. Επισημαίνεται ότι η προκαταβολή φόρου ανέρχεται στο 100% για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες και 75% για τα λοιπά νομικά πρόσωπα και οντότητες.
Η «ΗτΣ» παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων τον οποίο επιμελήθηκε ο Γιώργος Κορομηλάς, Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών.
1. Αντικείμενο της φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων
α) Στα κέρδη των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων επιβάλλεται σε ετήσια βάση φόρος εισοδήματος.
β) Ως κέρδη, στα οποία επιβάλλεται ο φόρος, νοούνται τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως αυτά προσδιορίζονται με βάση το άρθρο 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.). Επισημαίνεται ότι, όλα τα έσοδα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, και συνεπώς τα κέρδη τους θεωρούνται κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τι φόρους θα πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις - Αναλυτικός οδηγός
γ) Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων προσδιορίζονται με βάση τα άρθρα 21 έως και 28 του Κ.Φ.Ε., εκτός από τις περιπτώσεις όπου ορίζεται διαφορετικά στο Κεφάλαιο Β’ του Μέρους Τρίτου του , περί φορολογητέου εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
δ) Τα ανωτέρω αναφερόμενα εφαρμόζονται:
αα) Σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα.
ββ) Σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που δεν έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα αλλά διατηρούν στη χώρα μας μόνιμη εγκατάσταση, δεδομένου ότι σύμφωνα με την περίπτωση ε’ της παραγράφου1 του άρθρου 5 του Ν. 4172/2013, εισόδημα που προκύπτει στην ημεδαπή είναι το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκείται στην ημεδαπή μέσω μόνιμης εγκατάστασης. Επισημαίνεται ότι στην έννοια της μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα περιλαμβάνεται και η άσκηση δραστηριότητας στη χώρα μας μέσω γραφείου ή παραρτήματος, κ.λπ. από αλλοδαπά νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
2. Υποκείμενα στη φορολογία εισοδήματος νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες
Με τις διατάξεις του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013 ορίζονται τα πρόσωπα που υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Ειδικότερα στο φόρο αυτό υπόκεινται :
Τι φόρους θα πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις - Αναλυτικός οδηγός
α) Οι κεφαλαιουχικές εταιρείες που συστάθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή. Ως κεφαλαιουχικές εταιρείες που συστάθηκαν στην ημεδαπή νοούνται ιδίως οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες (Α.Ε.), οι ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α., οι ημεδαπές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (Ι.Κ.Ε.)
β) Οι προσωπικές εταιρείες που συστάθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή. Ως προσωπικές νοούνται οι ημεδαπές ομόρρυθμες εταιρείες (Ο.Ε.), οι ετερόρρυθμες εταιρείες (Ε.Ε.) και οι ετερόρρυθμες κατά μετοχές εταιρείες
Επισημάνσεις
Τι φόρους θα πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις - Αναλυτικός οδηγός
i) Για το χαρακτηρισμό και την υπαγωγή στα πρόσωπα του άρθρου 45 μιας μόνιμης εγκατάστασης αλλοδαπής εταιρείας στην Ελλάδα λαμβάνεται υπόψη η νομική μορφή της έδρας, δεδομένου ότι η μόνιμη εγκατάσταση δεν έχει αυτοτελή νομική προσωπικότητα. Κατά συνέπεια, μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα αλλοδαπής κεφαλαιουχικής εταιρείας περιλαμβάνεται στα πρόσωπα της περίπτωσης α’ του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013, ενώ μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας αλλοδαπής προσωπικής εταιρείας περιλαμβάνεται στα πρόσωπα της περίπτωσης β’. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και για τα υποκαταστήματα αλλοδαπών δικηγορικών εταιρειών, τα οποία αντιμετωπίζονται ως νομικά πρόσωπα των περιπτώσεων α’ ή β’ του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013, ανάλογα με τη νομική μορφή της έδρας, και όχι ως ημεδαπές αστικές εταιρείες.
ii) Τα ανωτέρω ισχύουν και για τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστάθηκαν στην αλλοδαπή.
γ) Τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστάθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα, με εξαίρεση μόνο τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου.
Επισημάνσεις
i) Η διαπίστωση της πραγματοποίησης εσόδων κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού των πιο πάνω προσώπων ανάγεται, ως θέμα πραγματικό, στην ελεγκτική αρμοδιότητα της φορολογικής αρχής.
ii) Με τα ανωτέρω πρόσωπα εξομοιώνονται και οι διπλωματικές και οι προξενικές αρχές ξένων κρατών που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, τα έσοδα που αποκτούν οι εγκατεστημένες στη χώρα μας πρεσβείες και προξενεία, από όπου και αν προέρχονται (εισόδημα από τόκους, εκμίσθωση ακινήτων, κ.λπ.), υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, με εξαίρεση αυτά που αποκτούν στα πλαίσια άσκησης της κρατικής λειτουργίας τους, όπως για παράδειγμα το εισόδημα από την ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων που ανήκουν σε ξένα κράτη και στα οποία εγκαθίστανται οι πρεσβείες ή τα προξενεία αυτών, τα έσοδα από θεωρήσεις διαβατηρίων, από επικυρώσεις, κ.λπ.
Προσοχή : Τα ανωτέρω τελούν υπό την επιφύλαξη όσων τυχόν ειδικότερα ορίζονται στις Συμβάσεις για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας, καθώς και στις διεθνείς συμβάσεις της Βιέννης επί των διπλωματικών σχέσεων (Ν.Δ. 503/1970) και επί των προξενικών σχέσεων (Ν. 90/1975).
iii) Τα αναφερόμενα πιο πάνω για τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου δεν έχουν εφαρμογή στις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, καθόσον αποτελούν διακριτά υποκείμενα του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
δ) Οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις αυτών. Στους συνεταιρισμούς περιλαμβάνονται:
αα) Οι κάθε είδους αστικοί (καταναλωτικοί, προμηθευτικοί, πιστωτικοί, κ.λπ.), οικοδομικοί, αγροτικοί, κ.λπ. συνεταιρισμοί.
ββ) Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), δεδομένου ότι με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 4019/2011 η Κοιν.Σ.Επ. είναι αστικός συνεταιρισμός.
ε) Οι κοινωνίες αστικού δικαίου, οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, οι συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα. Ειδικότερα:
αα) Οι κοινωνίες αστικού δικαίου (άρθρο 785 Α.Κ.) που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, δηλαδή αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, υπόκεινται σε φορολογία για τα εισοδήματά τους που προκύπτουν είτε στην Ελλάδα είτε στην αλλοδαπή.
ββ) Οι κοινωνίες κληρονομικού δικαίου (άρθρο 1884 Α.Κ.), εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, δηλαδή αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, υπόκεινται σε φορολογία για τα εισοδήματά τους που προκύπτουν είτε στην Ελλάδα είτε στην αλλοδαπή.
γγ) Οι αστικές εταιρείες κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα (άρθρο 741 Α.Κ.), αδιάφορα αν έχουν σκοπό κερδοσκοπικό ή μη κερδοσκοπικό, αποτελούν υποκείμενα του φόρου και υπάγονται σε φορολογία για τα εισοδήματά τους που προκύπτουν είτε στη Ελλάδα είτε στην αλλοδαπή. Επισημαίνεται ότι:
i) Ως ακαθάριστο εισόδημά τους, υποκείμενο σε φόρο, θεωρείται μόνο αυτό που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. τέλεση δημόσιων θεαμάτων, έκδοση εφημερίδων, προβολή κινηματογραφικών ταινιών, ενοίκια, τόκοι καταθέσεων, κ.λπ.).
ii) Οι συνδρομές και εγγραφές των μελών, καθώς και οι χορηγίες ή δωρεές προς αυτές, επειδή αποτελούν εισροές κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, δηλαδή στερούνται τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος, δεν εμπίπτουν στην έννοια των ακαθάριστων εσόδων για να φορολογηθούν.
iii) Τα ποσά των χορηγιών που τους παρέχονται για την τέλεση δραστηριοτήτων που εκτελούνται από τους υπόψη φορείς, μειώνουν το κόστος αυτών.
δδ) Οι συμμετοχικές ή αφανείς εταιρείες εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα (άρθρα 285 και επόμενα του Ν. 4072/2012), δηλαδή αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, υπόκεινται σε φορολογία για τα εισοδήματά τους που προκύπτουν είτε στην Ελλάδα είτε στην αλλοδαπή.
στ) Οι κοινοπραξίες, (άρθρο 293 του Ν. 4072/2012).
ζ) Οι λοιπές νομικές οντότητες που ορίζονται στο άρθρο 2 του Κ.Φ.Ε. και δεν περιλαμβάνονται σε μια από τις προηγούμενες περιπτώσεις. Ειδικότερα :
αα) Τα Κ.Τ.Ε.Λ. που δεν έχουν μετατραπεί σε ανώνυμες εταιρείες.
ββ) Τα κληροδοτήματα που αποτελούν κεφάλαια αυτοτελούς διαχείρισης και στερούνται νομικής προσωπικότητας (άρθρο 96 Α.Ν. 2039/1939 και νυν άρθρο 50 παραγράφου 2 του Ν. 4182/2013),
γγ) Οι ειδικοί λογαριασμοί των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συνιστώνται για την αξιοποίηση των κονδυλίων επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης, κ.λπ.
Προσοχή : Τα πιο πάνω κληροδοτήματα και οι ειδικοί λογαριασμοί δεν αποτελούν αυτοτελή νομικά πρόσωπα (υπ’ αριθμόν 74/2004 και 354/2003 γνωμοδοτήσεις του Ν.Σ.Κ.) και η περιουσία τους περιέρχεται στα νομικά πρόσωπα υπέρ των οποίων έχει καταληφθεί ή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κατά περίπτωση.
Με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1044/10.2.2015 έγινε δεκτό ότι οι πιο πάνω νομικές οντότητες δεν έχουν αυτοτελή φορολογική υποχρέωση, αλλά τα εισοδήματά τους φορολογούνται στο όνομα των προσώπων την περιουσία των οποίων προσαυξάνουν, με βάση την προβλεπόμενη για τα τελευταία φορολογική μεταχείριση.
3. Απαλλασσόμενα από τη φορολογία εισοδήματος νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες
Από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων απαλλάσσονται:
α) Οι φορείς γενικής κυβέρνησης, με εξαίρεση το εισόδημα που αποκτούν από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Οι κεφαλαιουχικές εταιρείες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως φορείς γενικής κυβέρνησης δεν εμπίπτουν στα απαλλασσόμενα πιο πάνω πρόσωπα και επομένως φορολογούνται για το σύνολο των εισοδημάτων τους, εκτός και αν σε αυτές συμμετέχει το κράτος ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με ποσοστό 100%, οπότε φορολογούνται μόνο για τα αναφερόμενα πιο πάνω εισοδήματά τους (εισόδημα από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου).
β) Η Τράπεζα της Ελλάδος.
γ) Οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ), που είναι εγκατεστημένοι στην ημεδαπή ή σε άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.).
δ) Οι διεθνείς οργανισμοί, υπό τον όρο ότι η απαλλαγή από το φόρο προβλέπεται βάσει διεθνούς συμβάσεως που έχει κυρωθεί στην ημεδαπή ή τελεί υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.
ε) Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ), σύμφωνα με τη νομοθεσία που το διέπει.
4. Κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων
α) Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων προσδιορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 21 έως και 28 του Κ.Φ.Ε., ήτοι με λογιστικό προσδιορισμό:
Κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα (α) = (β) - (γ)
Σύνολο εσόδων από επιχειρηματικές συναλλαγές (β)
Επιχειρηματικές δαπάνες, αποσβέσεις και επισφάλειες (γ)
β) Για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα των οικοδομικών επιχειρήσεων:
αα) Ο λογιστικός προσδιορισμός εφαρμόζεται για ακίνητα για τα οποία η άδεια κατασκευής έχει εκδοθεί από την 1.1.2006 και μετά ανεξάρτητα αν η οικοδομική επιχείρηση τηρεί απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία. Σε ότι αφορά τα ακαθάριστα έσοδα επειδή δεν υπάρχει διαφορετική διάταξη στον Κ.Φ.Ε., λαμβάνεται υπόψη το τίμημα που αναγράφεται στο οικείο συμβόλαιο μεταβίβασης.
ββ) Για ακίνητα για τα οποία η άδεια κατασκευής έχει εκδοθεί πριν από την 1.1.2006 εφόσον η οικοδομική επιχείρηση τηρεί διπλογραφικά βιβλία, το φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται εξωλογιστικά και εξακολουθούν να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 34 του παλαιού Κ.Φ.Ε. (Ν. 2238/1994).
Αν η οικοδομική επιχείρηση τηρεί διπλογραφικά βιβλία, σε περίπτωση πώλησης ημιτελών οικοδομών τα κέρδη θα προσδιορίζονται εξωλογιστικά και θα συμπεριλαμβάνονται στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών που διαρκεί η ανέγερση της οικοδομής.
Περαιτέρω, στο φορολογικό έτος μέσα στο οποίο ολοκληρώνεται η οικοδομή, θα υποβάλλεται η οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, με την οποία πλέον θα δηλώνεται το τελικό λογιστικό αποτέλεσμα.
Από τον προκύπτοντα με βάση την υπόψη δήλωση φόρο εισοδήματος, θα εκπίπτει ο φόρος που έχει ήδη καταβληθεί με βάση τις προηγούμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ο οποίος αντιστοιχεί στα εξωλογιστικά κέρδη της οικοδομής της οποίας ολοκληρώθηκε η ανέγερση.
Σε περίπτωση που το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, θα είχαμε επιβολή διπλής φορολογίας.
γ) Στην έννοια του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα εμπίπτει και η κεφαλαιοποίηση ή διανομή κερδών για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
Κατά συνέπεια, τα διανεμόμενα ή κεφαλαιοποιούμενα κέρδη, τα οποία δεν έχουν υπαχθεί σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, περιλαμβάνονται στα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα των προσώπων αυτών.
5. Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των ενδοομιλικών μερισμάτων
Τα μερίσματα που εισπράττει ένα νομικό πρόσωπο που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις (παράγραφος 1 του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε.):
α) Το νομικό πρόσωπο που προβαίνει στη διανομή (καταβάλλων):
αα) Περιλαμβάνεται στους τύπους που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι Μέρος Α’ της Οδηγίας 2011/96/ΕΕ, όπως ισχύει.
ββ) Είναι φορολογικός κάτοικος κράτους - μέλους της EE, σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους αυτού και δεν θεωρείται κάτοικος τρίτου κράτους εκτός EE κατ’ εφαρμογή όρων σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει συναφθεί με αυτό το τρίτο κράτος.
γγ) Υπόκειται, χωρίς τη δυνατότητα επιλογής ή απαλλαγής, σε έναν από τους φόρους που αναφέρονται στο Παράρτημα I Μέρος Β’ της Οδηγίας 2011/96/EE ή σε οποιονδήποτε άλλον φόρο αντικαταστήσει έναν από τους φόρους αυτούς.
β) Το νομικό πρόσωπο που λαμβάνει τα μερίσματα (λήπτης):
αα) Κατέχει ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 10% της αξίας ή του πλήθους του μετοχικού ή βασικού κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου του νομικού προσώπου που διανέμει.
ββ) Διακρατεί το ως άνω ποσοστό τουλάχιστον 24 μήνες.
Ως προς τον καταβάλλοντα τα μερίσματα διευκρινίζεται ότι στο Παράρτημα I Μέρος Α’ της Οδηγίας Μητρικών - Θυγατρικών, στον πίνακα των εταιρειών που αναφέρονται στο άρθρο 2 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι εταιρείες του ελληνικού δικαίου που αποκαλούνται «Ανώνυμη εταιρεία, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (E.Π.E), καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του ελληνικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία εταιρειών στην Ελλάδα».
Επίσης, στο Μέρος Β’ του ίδιου ως άνω Παραρτήματος, στον πίνακα φόρων που αναφέρονται στο άρθρο 2 στοιχείο α περίπτωση iii, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Ελλάδα.
Κατά συνέπεια, προκειμένου για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, ο καταβάλλων μπορεί να είναι νομικό πρόσωπο είτε της ημεδαπής είτε της αλλοδαπής (Ευρωπαϊκή Ένωση.) και περαιτέρω, προκειμένου για νομικά πρόσωπα της ημεδαπής, αυτά μπορεί να είναι, πέρα από τα ρητά κατονομαζόμενα στο Παράρτημα της Οδηγίας A.E. και Ε.Π.Ε., οι I.K.E., καθώς και οι προσωπικές εταιρίες, οι οποίες πλέον υπόκεινται σε φορολογία εταιρειών στην Ελλάδα.
5.1. Μερίσματα που εισπράττει ημεδαπή εταιρεία από ημεδαπή εταιρεία
α) Τα μερίσματα που εισπράττει ημεδαπό νομικό πρόσωπο από ημεδαπό νομικό πρόσωπο όταν συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος.
β) Τα μερίσματα που εισπράττει ημεδαπή μητρική εταιρεία από ημεδαπή όταν δεν συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, δεν απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος και καθιερώνεται η μέθοδος της πίστωσης του φόρου ως τρόπος φορολογικής μεταχείρισης των εισπραττόμενων μερισμάτων
5.2. Μερίσματα που εισπράττει ημεδαπή εταιρεία από αλλοδαπή εταιρεία με έδρα σε κράτος μέλος της Ε.Ε.
α) Τα μερίσματα που εισπράττει ημεδαπό νομικό πρόσωπο από αλλοδαπό νομικό πρόσωπο με έδρα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος.
β) Τα μερίσματα που εισπράττει ημεδαπή μητρική εταιρεία από ημεδαπή ή αλλοδαπή θυγατρική της με έδρα σε άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν δεν συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, δεν απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος και καθιερώνεται η μέθοδος της πίστωσης του φόρου ως τρόπος φορολογικής μεταχείρισης των εισπραττόμενων μερισμάτων.
Επισημάνσεις
i) Από το ποσό του φόρου εκπίπτει το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε ως φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε ως φόρος επί του μερίσματος.
ii) Το ποσό των εισπραττόμενων μερισμάτων καταχωρείται μικτό στα βιβλία του νομικού προσώπου προκειμένου στη συνέχεια να συμψηφιστεί ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή είτε στο επίπεδο του νομικού προσώπου είτε ως παρακρατούμενος στη διανομή κερδών.
iii) Για την πίστωση του φόρου αλλοδαπής ισχύει ότι η μείωση του φόρου δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα.
5.3. Μερίσματα που εισπράττει ημεδαπή εταιρεία από αλλοδαπή εταιρεία με έδρα σε τρίτη χώρα
Τα μερίσματα ή κέρδη που εισπράττει ημεδαπή μητρική εταιρία από αλλοδαπή θυγατρική της, με έδρα σε τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), δεν απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος και από τον αναλογούντα φόρο του νομικού προσώπου εκπίπτει μόνο το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε ως φόρος επί του μερίσματος.
Επισημάνσεις
i) Το ποσό των εισπραττόμενων μερισμάτων καταχωρείται μικτό στα βιβλία του νομικού προσώπου προκειμένου στη συνέχεια να συμψηφιστεί ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή ως παρακρατούμενος στη διανομή κερδών.
ii) Για την πίστωση του φόρου αλλοδαπής ισχύει ότι η μείωση του φόρου δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα.
6. Φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2015
6.1. Κλίμακα και φορολογικός συντελεστής νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων
α) Φορολογούνται με συντελεστή 29% τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν:
αα) Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
ββ) τα νομικά πρόσωπα της περίπτωσης γ’ του άρθρου 45 (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή, τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα) που τηρούν απλογραφικά βιβλία.
β) Τα λοιπά νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, τα κέρδη που αποκτούν από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:
Φορολογητέο Φορολογικός
εισόδημα (ευρώ) συντελεστής
50.000,00 26%
> 50.000,00 33%
γ) Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, από κάθε πηγή και αιτία, που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών φορολογούνται με συντελεστή 13%.
Στους αγροτικούς συνεταιρισμούς περιλαμβάνονται ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, κοινοπραξίες αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, κεντρικές συνεταιριστικές ενώσεις, καθώς και αγροτικές εταιρικές συμπράξεις
6.2. Μείωση συντελεστών νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων
α) Για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες, τις προσωπικές εταιρείες, τους συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών, τις κοινωνίες αστικού δικαίου, τις αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα και τις κοινοπραξίες οι συντελεστές φορολογίας μειώνονται κατά ποσοστό 40% για τα κέρδη που προκύπτουν από επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκείται σε νησιά με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, κάτω από 3.100 κατοίκους και το νησί της Κεφαλλονιάς.
Ειδικότερα :
αα) Για τη μείωση κατά ποσοστό 40% των συντελεστών απαιτείται τα πιο πάνω νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες να έχουν την έδρα τους ή να διατηρούν υποκατάστημα στα εν λόγω νησιά.
ββ) Η μείωση ισχύει μόνο για τα κέρδη των πιο πάνω νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που προκύπτουν από επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκείται στα νησιά αυτά. Κατά συνέπεια, τα κέρδη που αποκτώνται από δραστηριότητες που δεν ασκούνται στα πιο πάνω νησιά φορολογούνται χωρίς τη σχετική μείωση.
Προσοχή : Όταν νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και στη λοιπή Ελλάδα και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους θα πρέπει να τηρεί τα λογιστικά της αρχεία και στοιχεία με τέτοιο τρόπο ώστε να προσδιορίζονται ευχερώς τα κέρδη της ανά περιοχή.
6.3. Απαλλαγή από το φόρο των κερδών των πολύ μικρών επιχειρήσεων από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας
Για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες, τις προσωπικές εταιρείες, τους συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών, τις κοινωνίες αστικού δικαίου, τις αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα και τις κοινοπραξίες εφόσον αυτές εμπίπτουν στην έννοια των πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως ορίζονται στη Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003, από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς την εταιρεία Δ.Ε.Η. Α.Ε. ή άλλο προμηθευτή, μετά από την ένταξή τους στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι δέκα (10) Kw», κατόπιν απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 14 του Ν. 3468/2006, απαλλάσσονται του φόρου.
Η εν λόγω απαλλαγή χορηγείται με την προϋπόθεση ότι τα κέρδη εμφανίζονται σε ειδικό λογαριασμό με την ονομασία «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι δέκα (10) Kw».
7. Χρόνος υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων υποβάλλεται μέχρι και την τελευταία ημέρα του 6ου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα που βρίσκονται σε εκκαθάριση όπου η δήλωση υποβάλλεται μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη της εκκαθάρισης και τα νομικά πρόσωπα που διαλύονται χωρίς εκκαθάριση όπου η δήλωση υποβάλλεται μέσα σε ένα μήνα από τη διάλυση.
8. Καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων
Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων γίνεται σε οκτώ (8), κατ’ ανώτατο όριο, ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία ημέρα του έβδομου μήνα από την υποβολή της δήλωσης, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους. Αν η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί εντός του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους τότε οι δόσεις περιορίζονται στις επτά (7) .
9. Προκαταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων
Με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλουν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το εισόδημα που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους.