Σάββατο 28 Μαΐου 2016

«Οχι άλλα δημοσιονομικά μέτρα»

Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι, τώρα, το μεγάλο στοίχημα, ήταν το μήνυμα που έστειλε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έλθουν θετικά νέα για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.



Παράλληλα παρείχε διαβεβαιώσεις πως δεν θα χρειαστούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα έως το τέλος του προγράμματος, ενώ επέμεινε ιδιαίτερα στη συμφωνία του Eurogroup. Καταρχήν για την εκταμίευση της δόσης, από την οποία 3,6 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία, λειτουργώντας ως αντιστάθμισμα στα υφεσιακά μέτρα που ελήφθησαν.

Ταυτόχρονα όμως στη συμφωνία για το χρέος, που διασφαλίζει αφενός τον αυτόματο «κόφτη» χρέους μετά το 2018, ενώ «κλειδώνει» τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας κάτω από το 15% του ΑΕΠ έως το 2038 σύμφωνα με την ερμηνεία της Αθήνας και κάτω από το 20% μετά τη χρονιά εκείνη, οπότε και εκτιμάται ότι το χρέος θα υποχωρήσει κάτω του 100% του ΑΕΠ.

Ξεκαθάρισαν πως δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο νέο αυξημένο ΦΠΑ των νησιών, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι το κατάλληλο μέσο άσκησης νησιωτικής πολιτικής, ενώ περιέγραψαν τις κεντρικές εκκρεμότητες έως την εκταμίευση της δόσης (κόκκινα δάνεια με ένταξη και των δανείων με εγγύηση του δημοσίου, νομικές διατυπώσεις για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού). Μάλιστα κατέστη σαφές πως και για την ελληνική πλευρά ο μέσος όρος των πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να είναι σημαντικά χαμηλότερος από το 3,5% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα χθες σύμφωνα με όσα προέκυψαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη:

H αξιολόγηση δεν θα είναι η τελευταία, αλλά ήταν η πιο περίπλοκη, δύσκολη και σημαντική της τελευταίας πενταετίας, αφού εκπληρώνονται τρεις βασικές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, βελτίωση ρευστότητας, αποκατάσταση σταθερότητας και απομάκρυνση κλίματος αβεβαιότητας από την οικονομία).

Η απόφαση περιέχει και συμβιβασμούς. Όμως για πρώτη φορά αναγνωρίζεται πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, υπάρχει δέσμευση για αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης χρέους μακροπρόθεσμα που δεν θα εξαρτάται από τον κάθε υπουργό, ενώ θα γίνουν και άμεσα διαχειριστικές πράξεις που θα εξομαλύνουν αισθητά το προφίλ του ελληνικού χρέους, κάτι πάνω στο οποίο θα εργάζεται εντατικά ο ESM. Πρέπει πια, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο ο ελληνικός λαός να μπορεί να αποφασίσει, αν μπορούμε όλοι μαζί να γυρίσουμε σελίδα.

Εκτιμήθηκε πως εάν η δέσμευση για το χρέος υπήρχε από το 2011, τότε οι ανάγκες χρηματοδότησης θα ήταν χαμηλότερες κατά 18- 27 δισ. ευρώ ετησίως.

Μετά τη δεύτερη αξιολόγηση θα εκταμιευθεί δόση 1,4 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τις εκκρεμότητες, τα τρία βασικά θέματα που παραμένουν ακόμα ανοικτά είναι:

• Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Η δέσμευση προέβλεπε την ολοκλήρωση, έως τις 23 Μαΐου, του μνημονίου συνεργασίας με τους επενδυτές. «Ολοι ζήτησαν παράταση κατά έναν μήνα. Διαπραγματευόμαστε τώρα τη διάρκεια, ίσως πραγματοποιηθεί λίγο γρηγορότερα», ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης.

• Τα «κόκκινα δάνεια» με εγγυήσεις Δημοσίου. Το θέμα εξετάστηκε χθες σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης, ΤτΕ και Θεσμών.

• Νομικές διατυπώσεις για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Για το ΕΚΑΣ, ξεκαθαρίστηκε πως με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά στο ΕΚΑΣ.

Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η συζήτηση περιστρέφεται στο εάν οι θετικές υπερβάσεις των στόχων κρίνονται μόνιμες οπότε τα μέτρα βοήθειας θα είναι μόνιμα, ή προσωρινές, οπότε θα μιλάμε για προσωρινά μέτρα ενίσχυσης.

Για την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης την περίοδο 2017- 2018 θα μπορεί να επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου και έσοδα από τη φοροδιαφυγή να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση φόρων.

Capital controls
Να αντιληφθεί ο κόσμος τη θετική αλλαγή

Η άρση των capital controls εξαρτάται και από το πόσο ο κόσμος θα καταφέρει να αντιληφθεί τη θετική αλλαγή που προκύπτει από τη συμφωνία καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, οι οποίες είναι απολύτως διασφαλισμένες.

Αυτό εκτίμησε χθες ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τον οποίο αυτό που συζητάμε είναι η ταχύτητα με την οποία θα εξαλειφθούν πλήρως τα capital controls, μια διαδικασία που θα είναι σταδιακή.

Εξοδος στις αγορές
Μέσα στο 2017 για να επιτευχθεί κλίμα εμπιστοσύνης

Την πρόθεση της κυβέρνησης να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές μέσα στο 2017, μετά τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της οικονομίας, εφόσον υποχωρούν και τα επιτόκια, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης. Υπογράμμισε όμως πως η κυβέρνηση δεν θέλει απλά να βγει γρήγορα στις αγορές, μόνο και μόνο για να βγει, αλλά κεντρική της επιδίωξη είναι να εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τις αγορές και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Ο νέος ΦΠΑ θα μείνει
Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης ξεκαθάρισαν πως δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο νέο αυξημένο ΦΠΑ των νησιών, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι το κατάλληλο μέσο άσκησης νησιωτικής πολιτικής, ενώ περιέγραψαν τις κεντρικές εκκρεμότητες έως την εκταμίευση της δόσης (κόκκινα δάνεια και ταμείο ιδιωτικοποιήσεων).

Το χρέος
Η απόφαση του Eurogroup περιέχει και συμβιβασμούς. Όμως για πρώτη φορά αναγνωρίζεται πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει πια, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο ο ελληνικός λαός να μπορεί να αποφασίσει, αν μπορούμε όλοι μαζί να γυρίσουμε σελίδα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com